Technologieconsortium werkt aan duurzame batterijcyclus

Economie 16/10/2018 8:34:36

De BMW Group, Northvolt en Umicore hebben een gezamenlijk technologieconsortium gevormd om nauw samen te werken aan een duurzame waardeketen voor batterijcellen van elektrische voertuigen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

Windturbines van Norther in recordtempo geïnstalleerd

Elia presenteert nieuwe plannen voor 2020-2030

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het hoofddoel van dit project is om batterijcellen duurzaam te maken door een gesloten levenscyclus in te stellen. Dit begint met een recycleerbaar celontwerp en gaat verder met een productieproces dat meestal gebruik maakt van hernieuwbare energie.

De volgende stap is een lange periode van primair gebruik als een aandrijfaccu, mogelijk gevolgd door een andere fase van secundair gebruik als een stationair energieopslagapparaat. Aan het einde van zijn levenscyclus wordt de cel gerecycleerd en worden de grondstoffen hergebruikt, waardoor de lus voltooid wordt.

Om de ontwikkeling van accucellen te versnellen en verdere vooruitgang te boeken op het gebied van celchemie en celontwerp, wordt in de zomer van 2019 het nieuwe accucelcentrum van de BMW Group geopend. Naast de ontwikkeling van accucellen zal er ook ingezet worden op de productie van prototypes van batterijcellen en build-to-print.

Northvolt Labs is een opschaallijn en een onderzoeksfaciliteit, die zal worden gebruikt om batterijcellen te testen en te industrialiseren voor grootschalige productie, met als doel om geavanceerde groene batterijcellen te ontwikkelen.

Umicore wordt in dit consortium dan weer de partner die verantwoordelijk is voor de actieve ontwikkeling en recycling van anoden en kathoden. Door deze samenwerking kunnen innovatieve en uiterst efficiënte productietechnologieën worden toegepast op de productie van actieve materialen op basis van gerecycleerde metalen.

Daarnaast dekt dit project de slimme demontage van het batterijpakket, de screening op hergebruik van de batterijcellen en het terugvoeren van de gerecycleerde bronnen naar de productie van actief materiaal.

Naarmate de elektrische mobiliteit blijft groeien, zal de groeiende behoefte niet beperkt blijven tot duurzame winning van grondstoffen. Het winnen van reeds gebruikte materialen zal ook steeds belangrijker worden. << (Guy Leysen) (foto: BMW Group)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Agromatic Regelungstechnik lanceert actuators met Bluetooth

De nieuwste ontwikkeling van Agromatic Regelungstechnik, gelanceerd op de DIAM-beurs, combineert een flexibele activeringstijd die door de klant kan worden geselecteerd met de comfortabele instelling van de actuatorparameters via de Agromatic App die wordt bediend met een smartphone of tablet via bluetooth. >>

Partners