Technologieconsortium werkt aan duurzame batterijcyclus

Economie 16/10/2018 8:34:36

De BMW Group, Northvolt en Umicore hebben een gezamenlijk technologieconsortium gevormd om nauw samen te werken aan een duurzame waardeketen voor batterijcellen van elektrische voertuigen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Patronale Solar wordt grootste producent van zonne-energie

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

Air Products certificeert Europese duurzame waterstof

Boskalis verwerft belangrijk contract voor transport LNG-modules

Nieuwe methode voor berekenen potentieel stedelijke zonne-energie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het hoofddoel van dit project is om batterijcellen duurzaam te maken door een gesloten levenscyclus in te stellen. Dit begint met een recycleerbaar celontwerp en gaat verder met een productieproces dat meestal gebruik maakt van hernieuwbare energie.

De volgende stap is een lange periode van primair gebruik als een aandrijfaccu, mogelijk gevolgd door een andere fase van secundair gebruik als een stationair energieopslagapparaat. Aan het einde van zijn levenscyclus wordt de cel gerecycleerd en worden de grondstoffen hergebruikt, waardoor de lus voltooid wordt.

Om de ontwikkeling van accucellen te versnellen en verdere vooruitgang te boeken op het gebied van celchemie en celontwerp, wordt in de zomer van 2019 het nieuwe accucelcentrum van de BMW Group geopend. Naast de ontwikkeling van accucellen zal er ook ingezet worden op de productie van prototypes van batterijcellen en build-to-print.

Northvolt Labs is een opschaallijn en een onderzoeksfaciliteit, die zal worden gebruikt om batterijcellen te testen en te industrialiseren voor grootschalige productie, met als doel om geavanceerde groene batterijcellen te ontwikkelen.

Umicore wordt in dit consortium dan weer de partner die verantwoordelijk is voor de actieve ontwikkeling en recycling van anoden en kathoden. Door deze samenwerking kunnen innovatieve en uiterst efficiënte productietechnologieën worden toegepast op de productie van actieve materialen op basis van gerecycleerde metalen.

Daarnaast dekt dit project de slimme demontage van het batterijpakket, de screening op hergebruik van de batterijcellen en het terugvoeren van de gerecycleerde bronnen naar de productie van actief materiaal.

Naarmate de elektrische mobiliteit blijft groeien, zal de groeiende behoefte niet beperkt blijven tot duurzame winning van grondstoffen. Het winnen van reeds gebruikte materialen zal ook steeds belangrijker worden. << (Guy Leysen) (foto: BMW Group)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners