MasoSine-pompen optimaliseren hars-impregneren bij Enercon

Enercon gebruikt de MasoSine SPS sinuspompen van Watson-Marlow Fluid Technology Group om het impregneren van hars in haar fabriek in Maagdenburg in Duitsland te optimaliseren.

Trefwoorden: #Eneco, #impregneren, #MasoSine-pomp, #pompen, #verdringerpomp hars, #Watson-Marlow

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Deze robuuste en efficiënte verdringerpompen werden geselecteerd vanwege hun krachtig aanzuigvermogen.

Ringgeneratoren
Een van de belangrijkste windturbinecomponenten is de ringgenerator, want die wordt blootgesteld aan bijzonder hoge spanningen. "In het belang van een lange levensduur is harsimpregnatie een belangrijk proces", zegt Manfred Müller, manager Technical Operations. Het impregneren realiseert verschillende doelstellingen. Ten eerste zijn de wikkelingen van de generator beschermd tegen vocht, vuil en chemisch agressieve stoffen. Ten tweede wordt een mogelijk storend gebrom van de windturbine voorkomen en ten derde kan de restwarme beter worden afgevoerd.

In Maagdenburg worden twee MasoSine SPS 400 sinuspompen gebruikt. Elke pomp levert ongeveer 40.000 l/u (15.000 mPas) impregneerhars bij een pompdruk van ongeveer vier bar (58 psi) om de koperen wikkelingen van de ringgenerator te coaten.

Innovatief ontwerp
MasoSine sinuspompen zijn bijzonder geschikt voor toepassingen met vloeistoffen met hoge viscositeit. Dit komt doordat bij de rotatie van de sinusvormige pomprotor vier gelijke kamers beschikbaar komen, waar het impregneerhars in wordt afgeleverd. Doordat de kamers zich met het ingebrachte hars als geheel verplaatsen en de vorm en het volume van de kamers niet verandert, is de pomp uitermate geschikt voor het verpompen van zeer visceuze vloeistoffen. De afdichting van de drukzijde naar de zuigzijde wordt verzekerd door een opening op de rotor, die het verpompte materiaal 90° in de rotatierichting of naar de uitlaat omleidt.

Een ander voordeel van de MasoSine-pompen is het hoge aanzuigvermogen. Het impregneerhars wordt eerst door een voorfilter uit een reservoir gepompt, voordat het naar de dompeltank wordt geleid. Deze taak is geen probleem voor de SPS-sinuspompen die met een vacuüm van maximaal 0,85 bar (12psi) gemakkelijk de benodigde zuigcapaciteit hebben. "Voor de SPS 400-pompen zijn stukken hars tot het formaat van een druif absoluut geen probleem", bevestigt de heer Müller.

Continue koeling voorkomt geleren
Ondanks de troeven van de MasoSine SPS-technologie, is het hars dat bij Enercon wordt gebruikt, een uiterst problematische vloeistof om te verpompen. "Zonder koelsysteem begint het hars van nature snel te geleren, wat met name bij hoge rotatiesnelheid van de pomp kan leiden tot verstopping, vooral van de asafdichting", zegt Müller. "Dit kan de levensduur van de afdichting,  en daarmee de hele pompassemblage aanzienlijk verminderen."

Dankzij de intensieve samenwerking tussen Enercon en MasoSine werden deze problemen snel opgelost: beide pompen werden uitgerust met een continu koelsysteem dat koelvloeistof van de warmtewisselaars door het pomphuis en de frontkap levert. Het koelsysteem zorgt ervoor dat de juiste temperatuur op de mechanische afdichting wordt gehandhaafd. Zo wordt gelering van het hars en verstopping van de afdichting permanent voorkomen.

Energiezuinig pompprincipe
De MasoSine-pompen bieden ook aanzienlijke energievoordelen. In tegenstelling tot andere pompen snijdt de rotor van de sinuspomp niet door het af te leveren product. Dit betekent dat zelfs bij vloeistoffen met hoge viscositeit er slechts minimale wrijvingsverliezen zijn. Het koppel hoeft niet aanzienlijk te worden verhoogd, waardoor er praktisch geen stijging is van het energieverbruik, zelfs niet bij vloeistoffen met een hogere viscositeit. Afhankelijk van het medium en de toepassing verbruiken sinuspompen tot 50% minder energie dan vergelijkbare verdringerpompen.


www.watson-marlow.be



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.