Uniek project in Gent: collectieve renovatie

Economie 15/10/2018 10:26:53

RenoseeC, een project van Technologiecampus Gent van de KU Leuven, heeft de afgelopen 4 jaar twintig huiseigenaars in Gent gezamenlijk begeleid bij de renovatie van hun woningen.

Lees hieronder verder   
Verwant

BAM krijgt opdracht voor bouw pps-gevangenis in Dendermonde

Rittal en Eplan zorgen voor optimalisatie bij Thermia

Grote gekoelde propaantank bij Oiltanking is bouwtechnisch unicum

Primeur: BAM past kunstmatige intelligentie toe bij betonverharding

Belgian Boiler Company pakt uit met unieke troeven - advertorial

Topjob S rijgklemmen van Wago nu ook met hendel - advertorial

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In dit project delen verschillende renovatieprojecten (5 à 10 in één buurt) één architect en één aannemer. Deze eigenaars uit de Gentse wijk Dampoort-Sint-Amandsberg krijgen begeleiding en genieten hierdoor van heel wat schaalvoordelen.

Onderzoeker Eva Heuts: “Voor veel deelnemers was dit een duwtje in de rug om werk te maken van de renovatie van hun woning. 40% van hen geeft aan dat ze er anders niet aan begonnen waren.”

Het project mikt op zeer verscheiden deelnemers, van bemiddelde eigenaars tot noodkopers (eigenaars van een krot zonder financiële middelen om te renoveren) en kwetsbare huurders (die in aanmerking komen voor sociale huur).

Alexis Versele, architect en onderzoeker aan de Technologiecampus Gent van de KU Leuven: “De renovatieprojecten bieden een oplossing voor problemen met vocht, verwarming of lichtinval. Er was na afloop een beter K-peil (globale warmte-isolatie van het gebouw ), een beter E-peil (globale energieprestatie van het gebouw) en een betere UA-waarde (isolatiekwaliteit van de gebouwschil ).”

Via RenoseeC worden overheid, het middenveld, de onderzoekswereld en commerciële bouwpartners samengebracht. De voorbije vier jaren was dit trouwens een VLAIO-proefproject. Vanaf 2019 wordt het project uitgebreid naar andere wijken in Gent en naar andere steden in Vlaanderen.

Versele: “In heel Vlaanderen is twee derde van alle woningen onvoldoende geïsoleerd en is één derde van slechte kwaliteit. Momenteel wordt jaarlijks 1% van de woningen in Vlaanderen gerenoveerd. Wij willen met dit project het aantal optrekken naar 3% per jaar. Gent, Sint-Niklaas en Aalst tonen alvast interesse om het project verder uit te rollen.” << (Guy Leysen) (foto: screen Vimeo - RenoseeC)

Partners in het proefproject waren:

  1. de kennisinstellingen KU Leuven (TC Gent, Bouwfysica, ASRO), VITO en AP Hogeschool (kenniscentrum ISOS)
  2. de fabrikanten van bouwmaterialen Cantillana, Derbigum, Remmers, ISOVER, Sto, SVK, Recticel Insulation,
  3. de aannemersbedrijven Alpas, Beneens, Durabrik, Inhout, Nerf, Maatwerkbedrijf Weerwerk en de beroepsorganisatie voor de bouwsector Vlaamse Confederatie Bouw
  4. het architectenbureau BAST architects & engineers
  5. de middenveldorganisaties Domus Mundi, Samenlevingsopbouw Gent en SIVI. Peritus trad op als coach en businessplanner, Lexcom als juridisch adviseur. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Betere beeldschermkwaliteit met milieuvriendelijke kwantumdots

UGent spin-off QustomDot is pionier in de ontwikkeling van milieuvriendelijke kwantumdots, innovatieve materialen die het kleurengamma en de energie-efficiëntie van beeldschermen verbeteren.

Motoren Francoys heeft Pump Fleet Services overgenomen

Zowel Motoren Francoys uit Melle als Pump Fleet Services uit Geraardsbergen zijn gespecialiseerd in elektrische aandrijvingen en pompen. ‘The Rotating Company’ wordt de naam van de holding.

Techni-Mat legt focus op infra & ruwbouw

De eerste editie van Techni-Mat wordt op 25 en 26 maart in Kortrijk Xpo georganiseerd en belooft een kennisevenement voor professionals uit de branches infra en ruwbouw te worden.

Toekomstvisie over artificiële intelligentie volgens Europese Commissie

De Europese Commissie presenteerde onlangs een toekomstvisie over artificiële intelligentie. Er is actie nodig zich op de Al wereldkaart te zetten, maar te veel aan regelgeving is niet goed.

Wim Sarens: “Een lift van 40.000 ton is perfect mogelijk” - topingenieur

“Ik heb nooit gewerkt als échte ingenieur maar mijn karakter en persoon zijn daarin wel gekneed. Die basis blijft heel relevant”, zegt Wim Sarens (40), CEO bij het gelijknamige kraanbedrijf.

Gimv verwerft meerderheidsbelang in Duitse Köberl Group

Samen met de 2 bedrijfsleiders, die een minderheidsbelang behouden, zal Gimv de specialist in facility management en bouwtechnische installatiediensten, ondersteunen in hun duurzame groei.

Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

De micro-water­kracht­centrale kan stroom opwekken uit rivieren en waterlopen met een hoogteverschil tussen 1,5 meter en 5 meter. Een oplossing voor afgelegen gebieden met nauwelijks energie.

Reeds 150 exposanten bevestigden deelname aan StocExpo 2020

StocExpo 2020, van 10-12 maart in Ahoy Rotterdam, biedt een platform aan exposanten om hun nieuwste innovaties en ontwikkelingen te presenteren aan hun collega-professionals en besluitnemers

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners