Uniek project in Gent: collectieve renovatie

Economie 15/10/2018 10:26:53

RenoseeC, een project van Technologiecampus Gent van de KU Leuven, heeft de afgelopen 4 jaar twintig huiseigenaars in Gent gezamenlijk begeleid bij de renovatie van hun woningen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Corona: recycleer geen binnenlucht

BAM krijgt opdracht voor bouw pps-gevangenis in Dendermonde

Rittal en Eplan zorgen voor optimalisatie bij Thermia

Grote gekoelde propaantank bij Oiltanking is bouwtechnisch unicum

Primeur: BAM past kunstmatige intelligentie toe bij betonverharding

Belgian Boiler Company pakt uit met unieke troeven - advertorial

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In dit project delen verschillende renovatieprojecten (5 à 10 in één buurt) één architect en één aannemer. Deze eigenaars uit de Gentse wijk Dampoort-Sint-Amandsberg krijgen begeleiding en genieten hierdoor van heel wat schaalvoordelen.

Onderzoeker Eva Heuts: “Voor veel deelnemers was dit een duwtje in de rug om werk te maken van de renovatie van hun woning. 40% van hen geeft aan dat ze er anders niet aan begonnen waren.”

Het project mikt op zeer verscheiden deelnemers, van bemiddelde eigenaars tot noodkopers (eigenaars van een krot zonder financiële middelen om te renoveren) en kwetsbare huurders (die in aanmerking komen voor sociale huur).

Alexis Versele, architect en onderzoeker aan de Technologiecampus Gent van de KU Leuven: “De renovatieprojecten bieden een oplossing voor problemen met vocht, verwarming of lichtinval. Er was na afloop een beter K-peil (globale warmte-isolatie van het gebouw ), een beter E-peil (globale energieprestatie van het gebouw) en een betere UA-waarde (isolatiekwaliteit van de gebouwschil ).”

Via RenoseeC worden overheid, het middenveld, de onderzoekswereld en commerciële bouwpartners samengebracht. De voorbije vier jaren was dit trouwens een VLAIO-proefproject. Vanaf 2019 wordt het project uitgebreid naar andere wijken in Gent en naar andere steden in Vlaanderen.

Versele: “In heel Vlaanderen is twee derde van alle woningen onvoldoende geïsoleerd en is één derde van slechte kwaliteit. Momenteel wordt jaarlijks 1% van de woningen in Vlaanderen gerenoveerd. Wij willen met dit project het aantal optrekken naar 3% per jaar. Gent, Sint-Niklaas en Aalst tonen alvast interesse om het project verder uit te rollen.” << (Guy Leysen) (foto: screen Vimeo - RenoseeC)

Partners in het proefproject waren:

  1. de kennisinstellingen KU Leuven (TC Gent, Bouwfysica, ASRO), VITO en AP Hogeschool (kenniscentrum ISOS)
  2. de fabrikanten van bouwmaterialen Cantillana, Derbigum, Remmers, ISOVER, Sto, SVK, Recticel Insulation,
  3. de aannemersbedrijven Alpas, Beneens, Durabrik, Inhout, Nerf, Maatwerkbedrijf Weerwerk en de beroepsorganisatie voor de bouwsector Vlaamse Confederatie Bouw
  4. het architectenbureau BAST architects & engineers
  5. de middenveldorganisaties Domus Mundi, Samenlevingsopbouw Gent en SIVI. Peritus trad op als coach en businessplanner, Lexcom als juridisch adviseur. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Het Poolse regionale spoorwegbedrijf Koleje Slaskie (‘Silesian Railways’) vernevelde bij wijze van test TiO2-nanochemie in zijn passagierswagon en ... lijkt tevreden met het resultaat.

Digital Transformation met Dell Technologies

Er beweegt ontzettend veel in onze IT-branche. De digitale transformatie zet hele industrieën op hun kop. Denk aan retail, banking, mobiliteit, ... Overal zijn de uitdagingen enorm.

Miljoenen contactloze autosleutels eenvoudig te hacken

Wetenschappers van de COSIC-onderzoeksgroep (KUL) en van de universiteit van Birmingham hebben ontdekt dat auto's van Toyota, Kia en Hyundai gebruikmaken van zwakke cryptografische codes.

Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

UGent onderzoekers zetten grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze kankers op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden.

Kris Sterkens is nieuwe CEO van Janssen Pharmaceutica

Johnson & Johnson meldt dat Kris Sterkens vanaf vandaag de leiding over Janssen Pharmaceutica overneemt van Stef Heylen, die met pensioen gaat.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners