EU steunt Northwester 2 windpark voor Belgische kust

De Europese Investeringsbank stelt 120 miljoen euro beschikbaar voor het nieuwe windpark, dat 23 MHI Vestas turbines telt en zo’n 45 kilometer vanaf de Belgische kust komt te liggen.

Trefwoorden: #Andrew McDowell, #Belgische kust, #concessies, #EFSI, #EU, #Europese Investeringsbank stelt, #groene stroom, #klimaatakkoord, #Maroš Šefčovič, #MHI Vestas, #Northwester 2 windpark, #windenergie, #windturbines

Lees verder

Nieuws

( Foto: MHI Vestas )

ENGINEERINGNET.BE - Bij oplevering zullen deze Vestas turbines een geschatte 219 MW leveren. De bouw begint in mei 2019 en naar verwachting zal het park in 2020 operationeel zijn.

De bouw zal enkele honderden tijdelijke banen opleveren, met nog eens 20 permanente jobs als het park operationeel is. Het project zal een nieuw type windturbine van MHI Vestas gebruiken, met een vermogen van 9,5 megawatt.

De Europese Investeringsbank (EIB) steunt de bouw van het Northwester 2 windpark voor de Belgische kust met een lening van 210 miljoen euro. Iets meer dan de helft van dit bedrag wordt gegarandeerd door het Europees Fonds voor Strategische Investeringen. De totale kosten van het project worden geraamd op ongeveer 642 miljoen euro.

EIB Vice-President Andrew McDowell stelt: “Hernieuwbare bronnen spelen een sleutelrol in het halen van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Hun rol in de energie-mix moet dan ook niet onderschat worden, zeker met het oog op de steeds stijgende vraag naar groene elektriciteit.”

Vice-President van de Europese Commissie Maroš Šefčovič, verantwoordelijk voor de Energie-Unie, voegt toe: "Dit nieuwe windpark - met sterke innovatie- en grensoverschrijdende componenten - is een voorbeeld van hoe gedreven we zijn om te investeren in de energie van morgen. Hernieuwbare energie voorziet vele huizen van schone energie en creëert ook verschillende soorten lokale jobs en zakelijke kansen.”

Er is in totaal 2,27 GW aan capaciteit uitgeschreven voor de windenergieconcessies op de Noordzee. Daarvan is tot op heden 871 MW operationeel en 664 MW is in aanbouw. Dit project zal bijdragen aan het halen van de hernieuwbare energiedoelstellingen van de EU voor 2030.