Hoge resolutie-gegevens geven nieuw inzicht in bodemtrawl-visserij

Een internationaal onderzoeksteam heeft aangetoond dat 52% van de totale zeebodem van de Noordzee op deze manier wordt bevist, waardoor het mariene ecosysteem kan worden aangetast.

Trefwoorden: #Adriatische Zee, #bodemtrawl-visserij, #duurzaam, #Hoge resolutie-gegevens, #Middellandse Zee, #Noordzee, #Universiteit van Washington, #verstoring, #visbestanden, #voetafdruk, #wereldwijd, #zeebodem

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Ongeveer een kwart van alle in de oceaan gevangen vis is afkomstig van bodemtrawl-visserij, een methode waarbij een net over de zeebodem wordt gesleept om garnalen, kabeljauw, schelpdieren, tong en andere soorten bodemvissen en schaaldieren te vangen.

De techniek heeft invloed op zeebodem-ecosystemen, omdat andere zeedieren onbedoeld kunnen worden gedood en habitats verstoord kunnen worden. Hoeveel van het totale zeegebied wereldwijd wordt bevist, is echter niet duidelijk.

Een nieuwe analyse die hoge-resolutie gegevens gebruikt voor 24 oceaanregio's in Afrika, Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Australië, toont aan dat 14% van de totale zeebodem tot 1.000 meter diepte wordt bevist door bodemtrawlers.

Daarbij is sprake van grote regionale verschillen. Zo wordt 0,4% van de zeebodem in Zuid-Chili zo bevist, tegen meer dan 80% van de zeebodem in de Adriatische Zee, het deel van de Middellandse Zee met de meest intense voetafdruk. In de Noordzee ligt dit op 52%.

De meeste trawl-visserij vindt plaats langs continentale plateaus en hellingen in de oceanen van de wereld. De studie richtte zich daarom op dit dieptebereik, dat een oppervlakte van ongeveer 7,8 miljoen vierkante kilometer oceaan beslaat.

De studie levert ook bewijs dat in gebieden waar de visbestanden duurzaam worden bevist minder dan 10% van het zeegebied door trawl-visserij wordt belast. In gebieden waar de visbestanden worden overbevist ligt dit boven de 20%.

Het onderzoek, geleid door de Universiteit van Washington, bracht de kennis van 57 wetenschappers uit 22 landen bij elkaar, met expertise in het in kaart brengen van de visserijactiviteit op basis van satellietmonitoring en visserijlogboekgegevens.

Eerdere analyses hebben de visserij in kaart gebracht op 3.000 of meer vierkante kilometer-roosters, vergeleken met de 1- tot 3-vierkante kilometer roosters die in deze analyse zijn gebruikt.

Maar sommige regio's waarvan bekend is dat ze veel trawl-visserij hebben, zijn niet in de studie opgenomen, omdat gegevens die een gedetailleerd beeld van de visserijactiviteit verschaffen, niet beschikbaar zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor Zuidoost-Azië.