Project onderzoekt mogelijkheid dronetransport tussen ziekenhuizen

Helicus Aero Initiative (HAI) gaat een systeem opzetten dat drones gebruikt om medische pakketten te transporteren tussen ziekenhuizen en hun laboratoria en/of apotheken.

Trefwoorden: #apotheek, #Belgocontrol, #drone, #Helicus, #Helicus Aero Initiative, #MEDRONA, #NSX, #SABCA, #Unifly, #ziekenhuis

Lees verder

Nieuws

( Foto: Belgocontrol )

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van MEDRONA (naam van dit project) bestaat erin een systeem uit te testen dat medische pakketten kan transporteren (bv. menselijk weefsel, bloed- en urinestalen alsook apotheekbereidingen) op een betrouwbare, ecologische en efficiënte manier.

Het werd zo ontworpen dat de huidige transportmix structureel kan worden uitgebreid, waarbij het drukke wegverkeer ontlast wordt en de onderbenutte capaciteit in het Very Low Level-luchtruim (VLL, tussen grondniveau en 150 meter hoog) beter gebruikt wordt.

Vanaf het tweede deel van 2019 zullen er testvluchten plaatsvinden tussen de ziekenhuizen in het luchtruim van Antwerpen. Vijf bedrijven sloegen de handen in elkaar voor dit project: Belgocontrol, SABCA, Unifly, NSX en Helicus. Elk bedrijf zal een specifiek deel van de totaaloplossing voor zijn rekening nemen.

Het project werd gekozen uit 136 projectvoorstellen in het kader van Smart Mobility Belgium (SMB). Dat is een gezamenlijk initiatief van de Belgische federale ministers van Transport en Communicatie waarmee men projecten inzake slimme en innovatieve mobiliteitstoepassingen wil aanmoedigen. Het project kreeg een budget van 4 miljoen euro.

Het is de bedoeling dat het project, na een reeks testvluchten in 2019, de wettelijke goedkeuring krijgt voor de toekomstige exploitatie van het dronetransportsysteem voor medische doeleinden in Antwerpen.