VUB plaatst 60 miljoen euro in duurzame investerings­portefeuille

De raad van bestuur van de VUB heeft beslist om 60 miljoen euro te investeren in een portefeuille, die belegt in duurzame bedrijven en hierbij conform is met de waarden van de universiteit.

Trefwoorden: #duurzaam, #groene campus, #investering, #investeringsportefeuille, #klimaat, #universiteit, #vermogensbeheer, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Hiervoor geeft de Vrije Universiteit Brussel (VUB) aan vier vermogensbeheerders, Candriam, Degroof Petercam Asset Management, KBC Asset Management en Triodos Bank een beheermandaat voor telkens vijftien miljoen euro.

Elk van deze beheerders werd ook gescreend op zijn ethisch verantwoord en duurzaam ondernemen, in lijn met de humanistische waarden waar de universiteit voor staat, in het bijzonder het principe van vrij onderzoek.

Nic Van Craen, algemeen beheerder VUB (foto): “Niet alleen voeren wij sinds jaren een financieel beleid waarin duurzaamheid centraal staat, ook kijken wij er nauwlettend op toe dat onze humanistische waarden gerespecteerd worden door zowel door de instelling van onze vermogensbeheerders als de aandelen en obligaties waarin ze investeren.”

Deze beslissing kadert in de politiek van de opstart van nieuwe duurzame beleggingsportefeuilles en de desinvestering in aandelen en obligaties van klimaatschadelijke bedrijven met een transitie van deze beleggingen naar duurzame, fossielvrije alternatieven. Dit proces moet uiterlijk in 2020 afgerond zijn.

Van Craen: “Wij willen en moeten als universiteit in de grootste stad van het land een voorbeeldrol spelen. Met initiatieven als het Green Team en het Green Impact programma betrekken we ook alle geledingen van de universiteit, onderwijzend personeel, stafmedewerkers en studenten.”

De letterlijk groenste campus van het land investeert actief in eigen infrastructuurprojecten met grote duurzaamheidsimpact, waarbij onder meer het energieverbruik tegen 2021 met een kwart moet dalen.