Nieuw schakelkastsysteem voor digitale productieketen

Het nieuwe schakelkastsysteem VX25 dat Rittal, een Duitse sturings- en schakelkastenbouwer, samen met bordenbouwers doorontwikkelde, wil een oplossing bieden voor de digitale productieketen.

Trefwoorden: #kastenbouw, #Rittal, #VX25

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE- Aan onderzoeksmateriaal ontbrak het de O&O-afdeling van Rittal niet. Er namen 24 bordenbouwers, zowel kleine als (middel)grote bedrijven, deel aan het onderzoek.

Zo’n 150 terugkerende verbeterpunten konden in drie key points worden samengevat: maximale datakwaliteit en -consistentie, minder complexiteit en kortere doorlooptijden in engineering en montage. Dit resulteerde in meer dan 25 eigendomsrechten en patenten op het nieuwe VX25 model.

De nieuwe behuizing behoudt de voornaamste eigenschappen van het TS 8 kastsysteem, maar breidt deze met nieuwe functies uit. Er is de verbeterde toegankelijkheid langs de vier kastzijden en de 20 mm extra beschikbare installatiediepte. Het snap-on handle systeem maakt tools overbodig en halveert de assembleertijd. Bovendien integreert het sokkelsysteem andere functies zoals de veilige bevestiging van kabels. Het schakelkastsysteem bewijst ook zijn nut bij de systematische integratie van koeloplossingen (Blue e+).

Koppelsets vereenvoudigd
Bij Agidens worden op jaarbasis tot 500 lopende meter TS 8 kasten geassembleerd en afgewerkt in functie van de vereisten van de eindklant. Jerry Buytaert, Team Manager Afdeling bordenbouw bij Agidens, over de nieuwe VX25: “De voornaamste verbetering is mijns inziens de vereenvoudigde koppelsets. Bij de koppeling van twee TS 8 schakelkasten is er een kleine tussenruimte; bij VX25 wordt het 25 mm raster aangehouden.

Er ontstaat een vlak montagegedeelte tussen de gekoppelde kasten waarop men bijvoorbeeld een draadkoker kan aanbrengen. Het materiaal waaruit de dichting is vervaardigd (voorheen een soort mousse) is vervangen door een rubber. Een ander pluspunt: bij een dubbeldeur schakelkast kan men de linker- en rechterdeur wisselen.

De hoofdschakelaar kan dus zowel links als rechts worden ingebouwd. Een praktische verbetering voor de bordenbouwer is het aanbrengen van een discrete uitsparing om de 150 mm op het frame van de schakelkast. Bij de VX25 is er ook de mogelijkheid om de montageplaat, mits gebruik van bepaalde toebehoren, 2 cm dieper in de kast te plaatsen.”

Ergonomischer en sneller engineeren
Als bordenbouwer is Agidens ook één van de gebruikers van de EPLAN Pro Panel software, de engineeringstool voor 3D-schakelkastontwerp. “Wij kunnen de artikelen in het EPLAN Pro Panel dossier rechtstreeks naar ons ERP-systeem sturen. Ook de mechanische bewerkingen worden vanuit deze software naar de bewerkingsmachine gestuurd”, sluit Buytaert af.

Op de Hannover Messe werd een tipje van de sluier van de komende versie 2.8 van het EPLAN Platform gelicht. Topics: ergonomischer en sneller engineeren, en macrotechnologische toepassingen die zorgen voor automatisering en standaardisering. Meer nieuws op de EPLAN Efficiency Days in oktober.


door Philip Declerq

www.rittal.be



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.