Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

De awards gingen naar Simone Accornero (Italië), Ioannis Tamanas (Griekenland), Bieke Van Gorp (België), Isabel Hoffmann (Canada) en Laura Soucek (Italië) voor verschillende innovaties.

Trefwoorden: #Bieke Van Gorp, #EIT, #EIT Awards Innovatie, #Europees Instituut voor Innovatie en Technologie, #Fibrecheck

Lees verder

research

( Foto: screenshot YouTube - EIT )

ENGINEERINGNET.BE - Vorige week werden tijdens INNOVEIT, het jaarlijkse innovatieforum van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), de EIT Award uitgereikt.

De EIT CHANGE Award erkent vooraanstaande afgestudeerden van EIT-studieprogramma's en de winnaar krijgt 20.000 euro. Winnaar dit jaar is Simone Accornero, CEO en mede-oprichter van FlexiDAO (gevestigd in Barcelona, Spanje), voor een software die de verwerking en uitwisseling van energiegegevens automatiseert, waarbij traceerbaarheid en transparantie voor het eerst worden gecombineerd.

De EIT Innovators Award is een erkenning voor teams met producten en diensten die een grote impact hebben en kent 50.000 euro toe. Dit jaar wordt het winnende team aangestuurd door Ioannis Tamanas, directeur en CSO van Altoida (gevestigd in San Diego en Lucerne). De Alzheimer’s Disease Prediction Service (ADPS) is een van de eerste gevalideerde oplossingen die in staat is om het risico op Alzheimer te voorspellen bij mensen boven 50 jaar.

De EIT Venture Award erkent succesvolle ondernemende startups en scaleups en kent reikt 50.000 euro uit. De winnaar is dit jaar Bieke Van Gorp (foto), directeur Bedrijfsontwikkeling en mede-oprichter bij Qompium (Hasselt). Het bedrijf ontwikkelde FibriCheck, een mobiele applicatie die gebruikers in staat stelt hartritmestoornissen op te sporen en preventief actie te ondernemen.

De EIT Woman Award is een erkenning voor uitzonderlijke vrouwelijke vernieuwers en krijgt 20.000 euro toegekend. Dit jaar is de winnaar Isabel Hoffman, CEO van Tellspec, dat een snelle draagbare en betaalbare sensor heeft ontwikkeld om de kwaliteit en versheid van rauwe witte vis te testen, evenals het frauduleuze gebruik van overtollig water bij bevroren vis.

De EIT Public Award is een onderscheiding voor de topinnovatie van het publiek, via duizenden stemmen die in heel Europa werden uitgebracht. Winnaar van dit jaar is Laura Soucek, oprichter en CEO van Peptomyc (gevestigd in Barcelona), voor een oplossing die op peptiden is gebaseerd en die als nieuwe mogelijke behandeling kan dienen voor kankerpatiënten.

De winnaars werden door een internationale jury gekozen uit 38 genomineerden. Elke finalist werd gekozen voor het stimuleren van de Europese innovatie via baanbrekende producten, diensten en processen die wereldwijde uitdagingen op het gebied van energie, voeding, gezondheid en grondstoffen aanpakken.