Colruyt Group opent eerste publieke waterstoftankstation

In het DATS 24-station in Halle (Dassenveld) kan men nu ook terecht voor 100% groene waterstof, geproduceerd met hernieuwbare stroom van energiespecialist Eoly.

Trefwoorden: #Colruyt Group, #DATS24, #Eoly, #Fluxys, #groene brandstof, #Parkwind, #waterstof, #waterstoftankstation

Lees verder

Techniek

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds 2004 investeerde Colruyt Group al 6 miljoen euro in innovatieve projecten met waterstof. Zo produceert de groep al enkele jaren zelf groene waterstof op de site Dassenveld. In het distributiecentrum rijden 75 heftrucks op waterstof.

Daarnaast wordt de waterstof gebruikt voor 13 personenwagens, die binnen de groep ingezet worden. In Frankrijk en België werd ook geïnvesteerd in waterstoftoepassingen voor zwaar transport.

Samen met partners Fluxys en Parkwind werkt de groep daarnaast aan een power-to-gas installatie om op industriële schaal groene elektriciteit om te zetten in groene waterstof en zo de variabiliteit van (offshore) windenergie op te vangen.

Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group: “De komende vijf jaar willen we nog 35 miljoen euro extra investeren in de waterstofeconomie, onder meer voor vier nieuwe waterstoftankstations.”

Waterstof als brandstof (power-to-mobility) biedt vele voordelen. De grondstoffen ervan, namelijk water en elektriciteit, zijn onuitputtelijk. Daarnaast kan het gas met hernieuwbare energie ook volledig ‘groen’ geproduceerd worden. Waterstof stoot tijdens het rijden geen schadelijke stoffen uit, enkel waterdamp.

Ook voor de verduurzaming van de energievoorziening kan waterstof een hefboom zijn. Een overaanbod van hernieuwbare energie van windturbines of zonnepanelen kan worden omgezet in waterstof: een energiebuffer. Bij minder wind en zon kan de lokaal opgeslagen waterstof opnieuw omgezet worden naar elektriciteit (power-to-power).

De groene waterstof kan ook geïnjecteerd worden in het bestaande gasnetwerk en zo oplossingen bieden voor thuisverwarming (power-to-gas) en industriële toepassingen (power-to-industry).