ExxonMobil ETC ziet Abraham

Bedrijfsnieuws 5/10/2018 14:50:51

Het Europese Technologiecentrum van ExxonMobil Chemical is 50 jaar actief op de Belgische site van Machelen. Dat wordt uitbundig gevierd. Op hun familiedag worden 1.700 gasten verwacht.

Lees hieronder verder   
Verwant

Sabic produceert gecertificeerde circulaire polymeren

Innovatieve koelkledij voor Tokio 2020

Pompenfabrikant Wilo opent nieuw filiaal in Dubai

Belgoprocess bouwt nieuwe infrastructuur voor industrieel afvalwater

Duurzamer alternatief voor PET in ontwikkeling

EuCIA en JEC Group slaan de handen in elkaar

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De site is het globale ‘center of expertise’ voor kunststoffolie/film met toepassingen in de verpakkingswereld en elders. Op de campus bevindt zich ook het hoofdkwartier van de EMEA petroleum en chemie divisie: sales, business analyse en management. Er werken een duizendtal mensen. Zo’n 200 daarvan zijn als ingenieurs en wetenschappers werkzaam op het Technologiecentrum.

“Stepchange thinking comes from the human brain”, stelde global vice-president David McConville in zijn openingsspeech. Hij telde dat er uit de site de voorbije 50 jaar zo’n 14.000 patenten rolden met 2.300 unieke uitvindingen. “Het gaat er om de beste mensen te vinden.” Hij brak ook een lans voor diversiteit. “Hier zijn mensen uit 47 verschillende landen aan de slag. Diversiteit genereert ‘out of the box’ denken.”

Federaal Vice-premier Kris Peeters en Jean-Pierre De Groef, de burgemeester van Machelen, knipten vervolgens het rode lint en onthulden later met het management een herdenkingsplaat.

Jan Michielsen, president ExxonMobil Benelux, schetste het belang van de investeringen van het bedrijf dat drie fabrieken telt in ons land. Hij wees er op dat er de voorbije tien jaar in de raffinaderij in Antwerpen twee miljard dollar geïnvesteerd werd. De nieuwe Delayed Coker Unit (DCU), die dit jaar in gebruik zal genomen worden, alleen al was goed voor één miljard dollar. Ooit was Michielsen zelf manager van de raffinaderij.

Voorts zijn er de solventenfabriek in Antwerpen (productie van vloeibare koolwaterstoffen) en de polymeerfabrieken in Antwerpen en Meerhout. In België telt het bedrijf meer dan 2.400 werknemers. Dit soort omvangrijke operaties en investeringen “vergt een gezonde omgeving. In België hebben we dat.”

“If we knew what we’re doing, it wouldn’t be ‘research’,” zo citeerde de vice-premier Albert Einstein. Daarna zette hij -cijfers bij de hand- het belang van de chemische sector in het licht en benadrukte hij de rol van O&O voor het aangaan van de globale uitdagingen van de wereld. “Antwoorden daarop zullen door de research aangereikt worden.”

Het onderzoekscentrum ondersteunt het wereldwijde bedrijf met product- en toepassingsgericht onderzoek -procesontwikkeling- voor eigen fabrieken en voor klanten. Die research heeft in Machelen verschillende assen, o.a. het optrekken van de duurzaamheid van filmproduct en processen, energiezuiniger werken, CO2-uitstoot verminderen, … Zo ondersteunde het bedrijf de ontwikkeling van een inner liner als barrière voor de perslucht in autobanden.

Hier geen co-creatie. “We doen het alleen”, zegt Michielsen. Het ‘gesloten’ lab werkt wel samen met universiteiten. Naast het leveren van product zorgt het center ook voor de nodige technische ondersteuning bij klanten. “Zo’n 30% van onze jonge medewerkers spendeert tijd bij klanten, wereldwijd.”

“We ontwikkelen nieuwe formuleringen in semi-pilote plants met reële voedingsstromen maar de volgende stap, de opschaling naar het industriële, doet de klant”, aldus Martijn Burgers, Intermediates Global Marketing Technical Support Manager.

“We weten nog steeds de nodige kwaliteitsmensen aan te trekken voor het researchcenter maar ook voor de fabrieken”, zegt Michielsen. Het laboratorium rekruteert internationaal, vooral in West-Europa maar ook daarbuiten. Bij nieuwe aanwervingen telt men zowat evenveel mannen als vrouwen.

“Bij de ingenieurs vertegenwoordigen vrouwen 20 à 30% van de aanwervingen. Dat is twee keer zo veel als het aantal dat afstudeert aan de universiteiten.” (Luc De Smet) (foto: LDS)

ACHTERGROND
Naast Machelen heeft ExxonMobile nog drie onderzoekscentra gericht op de chemische industrie, gevestigd in Baytown (Texas), Shanghai en Bangalore. Het echt fundamentele onderzoek gebeurt in de VS. Zo wordt bijvoorbeeld gesleuteld aan algen zodat die nog efficiënter zouden groeien -en CO2 uit de lucht halen- om er uiteindelijk olie/brandstof/biofuel/blend uit te halen voor auto’s en vliegtuigen.

“We schalen dit onderzoek nu op van lab- naar pilote-schaal. Tegen 2025 verwachten we een 10.000 vaten per dag te produceren”, zei Jan Michielsen, president ExxonMobil Benelux. Jaarlijks besteedt het bedrijf globaal zo’n miljard dollar aan O&O en toegepast onderzoek. (LDS)


Foto-impressie festiviteiten
(klik op de foto voor een grotere weergave)

David Mc Conville (links) - Jan Michielsen (rechts).

Rechts: Federaal Vice-premier Kris Peeters en Jean-Pierre De Groef (burgermeester van Machelen) onthullen samen met het management een herdenkingsplaat.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners