ExxonMobil ETC ziet Abraham

Bedrijfsnieuws 5/10/2018 14:50:51

Het Europese Technologiecentrum van ExxonMobil Chemical is 50 jaar actief op de Belgische site van Machelen. Dat wordt uitbundig gevierd. Op hun familiedag worden 1.700 gasten verwacht.

Lees hieronder verder   
Verwant

Hoogleraar nanomechanica wil ‘zweven op nanoschaal’

Worden banden voortaan geproduceerd met paardenbloemen?

VINCI Energies heeft SE Contracting overgenomen

Aquafin beloont projectpartners weer met awards

ArcelorMittal Gent investeert 65 miljoen euro in ultramoderne oven

Fluorescente ‘blaastest’ maakt optimalisatie katalysatoren eenvoudiger

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

(4/12) VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

(3/12) SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

(29/11) Willemen stelt waterdoorlatende asfaltverharding voor

(28/11) Unieke software zorgt voor real-time kwaliteitsinspectie in maakindustrie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De site is het globale ‘center of expertise’ voor kunststoffolie/film met toepassingen in de verpakkingswereld en elders. Op de campus bevindt zich ook het hoofdkwartier van de EMEA petroleum en chemie divisie: sales, business analyse en management. Er werken een duizendtal mensen. Zo’n 200 daarvan zijn als ingenieurs en wetenschappers werkzaam op het Technologiecentrum.

“Stepchange thinking comes from the human brain”, stelde global vice-president David McConville in zijn openingsspeech. Hij telde dat er uit de site de voorbije 50 jaar zo’n 14.000 patenten rolden met 2.300 unieke uitvindingen. “Het gaat er om de beste mensen te vinden.” Hij brak ook een lans voor diversiteit. “Hier zijn mensen uit 47 verschillende landen aan de slag. Diversiteit genereert ‘out of the box’ denken.”

Federaal Vice-premier Kris Peeters en Jean-Pierre De Groef, de burgemeester van Machelen, knipten vervolgens het rode lint en onthulden later met het management een herdenkingsplaat.

Jan Michielsen, president ExxonMobil Benelux, schetste het belang van de investeringen van het bedrijf dat drie fabrieken telt in ons land. Hij wees er op dat er de voorbije tien jaar in de raffinaderij in Antwerpen twee miljard dollar geïnvesteerd werd. De nieuwe Delayed Coker Unit (DCU), die dit jaar in gebruik zal genomen worden, alleen al was goed voor één miljard dollar. Ooit was Michielsen zelf manager van de raffinaderij.

Voorts zijn er de solventenfabriek in Antwerpen (productie van vloeibare koolwaterstoffen) en de polymeerfabrieken in Antwerpen en Meerhout. In België telt het bedrijf meer dan 2.400 werknemers. Dit soort omvangrijke operaties en investeringen “vergt een gezonde omgeving. In België hebben we dat.”

“If we knew what we’re doing, it wouldn’t be ‘research’,” zo citeerde de vice-premier Albert Einstein. Daarna zette hij -cijfers bij de hand- het belang van de chemische sector in het licht en benadrukte hij de rol van O&O voor het aangaan van de globale uitdagingen van de wereld. “Antwoorden daarop zullen door de research aangereikt worden.”

Het onderzoekscentrum ondersteunt het wereldwijde bedrijf met product- en toepassingsgericht onderzoek -procesontwikkeling- voor eigen fabrieken en voor klanten. Die research heeft in Machelen verschillende assen, o.a. het optrekken van de duurzaamheid van filmproduct en processen, energiezuiniger werken, CO2-uitstoot verminderen, … Zo ondersteunde het bedrijf de ontwikkeling van een inner liner als barrière voor de perslucht in autobanden.

Hier geen co-creatie. “We doen het alleen”, zegt Michielsen. Het ‘gesloten’ lab werkt wel samen met universiteiten. Naast het leveren van product zorgt het center ook voor de nodige technische ondersteuning bij klanten. “Zo’n 30% van onze jonge medewerkers spendeert tijd bij klanten, wereldwijd.”

“We ontwikkelen nieuwe formuleringen in semi-pilote plants met reële voedingsstromen maar de volgende stap, de opschaling naar het industriële, doet de klant”, aldus Martijn Burgers, Intermediates Global Marketing Technical Support Manager.

“We weten nog steeds de nodige kwaliteitsmensen aan te trekken voor het researchcenter maar ook voor de fabrieken”, zegt Michielsen. Het laboratorium rekruteert internationaal, vooral in West-Europa maar ook daarbuiten. Bij nieuwe aanwervingen telt men zowat evenveel mannen als vrouwen.

“Bij de ingenieurs vertegenwoordigen vrouwen 20 à 30% van de aanwervingen. Dat is twee keer zo veel als het aantal dat afstudeert aan de universiteiten.” (Luc De Smet) (foto: LDS)

ACHTERGROND
Naast Machelen heeft ExxonMobile nog drie onderzoekscentra gericht op de chemische industrie, gevestigd in Baytown (Texas), Shanghai en Bangalore. Het echt fundamentele onderzoek gebeurt in de VS. Zo wordt bijvoorbeeld gesleuteld aan algen zodat die nog efficiënter zouden groeien -en CO2 uit de lucht halen- om er uiteindelijk olie/brandstof/biofuel/blend uit te halen voor auto’s en vliegtuigen.

“We schalen dit onderzoek nu op van lab- naar pilote-schaal. Tegen 2025 verwachten we een 10.000 vaten per dag te produceren”, zei Jan Michielsen, president ExxonMobil Benelux. Jaarlijks besteedt het bedrijf globaal zo’n miljard dollar aan O&O en toegepast onderzoek. (LDS)


Foto-impressie festiviteiten
(klik op de foto voor een grotere weergave)

David Mc Conville (links) - Jan Michielsen (rechts).

Rechts: Federaal Vice-premier Kris Peeters en Jean-Pierre De Groef (burgermeester van Machelen) onthullen samen met het management een herdenkingsplaat.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

1 miljoen dollar voor ontwikkelen chip tegen Parkinson

Het Chan Zuckerberg Initiative, het liefdadig­heids­initia­tief van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan, lanceren het Neuro­degene­ration Challenge Network.

Haventarieven North Sea Port voor 2019 stijgen

North Sea Port meldt dat het de havengelden in 2019 zal optrekken. De stijging voor Vlissingen en Terneuzen werd vastgelegd op 1,2%, terwijl dat voor Gent 1,8% is.

VLAIO krijgt nieuwe administrateur-generaal

De Vlaamse Regering heeft Mark Andries, de huidige kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois, aangesteld als nieuwe administrateur-generaal van VLAIO. Hij start in januari 2019.

Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

De Antwerpse ziekenhuizen kiezen voor de vlucht vooruit en sturen binnenkort allerlei staalnames, en biopsies met een drone naar het lab. En binnen de regelgeving ... die er anders moet uitzien.

Nieuw acceleratieprogramma mikt op digital en engineering start-ups

Microsoft Innovation Center Brussels en ICAB Incubator lanceren samen Amplitude+, een acceleratieprogramma voor digitale en engineering start-ups uit het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest.

Flanders Make en Sirris openen industrie 4.0 labo’s (+fotoreportage)

Vandaag werden de gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur van Flanders Make en Sirris in Leuven officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters.

VeroTech benoemt Strategy & Business Development Director

Het Leuvense engineering- en consultancybedrijf VeroTech meldt dat het Jean-Christophe Van Dycke aangesteld heeft als Strategy & Business Development Director.

Rittal lanceert nieuwe VX25 Blue e+ integratieoplossing - techniek

Voormontage is het sleutelwoord. Waar koelaggregaten tot nu toe als aparte componenten werden gemonteerd (bvb. op schakelkasten) maakt een nieuwe plug & play oplossing deze stap overbodig.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners