ExxonMobil ETC ziet Abraham

Bedrijfsnieuws 5/10/2018 14:50:51

Het Europese Technologiecentrum van ExxonMobil Chemical is 50 jaar actief op de Belgische site van Machelen. Dat wordt uitbundig gevierd. Op hun familiedag worden 1.700 gasten verwacht.

Lees hieronder verder   
Verwant

bio.be/essenscia en Agoria versnellen samen digitalisering biotech

Chemiesector lanceert reuzegroot computergame over tabel van Mendelejev

Overname ACP door Air Products definitief afgerond

Sectorfederatie essenscia vierde 100 jarig bestaan

Chemiesector plant verdubbeling spoorvervoer tegen 2030

I2PCC-project brengt cleantech­bedrijven in contact met China

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(21/3) GBM Works test vibro-drillen van monopiles

(20/3) Brussels Airport bekroond als leider EU-project Airport Operations Plan

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De site is het globale ‘center of expertise’ voor kunststoffolie/film met toepassingen in de verpakkingswereld en elders. Op de campus bevindt zich ook het hoofdkwartier van de EMEA petroleum en chemie divisie: sales, business analyse en management. Er werken een duizendtal mensen. Zo’n 200 daarvan zijn als ingenieurs en wetenschappers werkzaam op het Technologiecentrum.

“Stepchange thinking comes from the human brain”, stelde global vice-president David McConville in zijn openingsspeech. Hij telde dat er uit de site de voorbije 50 jaar zo’n 14.000 patenten rolden met 2.300 unieke uitvindingen. “Het gaat er om de beste mensen te vinden.” Hij brak ook een lans voor diversiteit. “Hier zijn mensen uit 47 verschillende landen aan de slag. Diversiteit genereert ‘out of the box’ denken.”

Federaal Vice-premier Kris Peeters en Jean-Pierre De Groef, de burgemeester van Machelen, knipten vervolgens het rode lint en onthulden later met het management een herdenkingsplaat.

Jan Michielsen, president ExxonMobil Benelux, schetste het belang van de investeringen van het bedrijf dat drie fabrieken telt in ons land. Hij wees er op dat er de voorbije tien jaar in de raffinaderij in Antwerpen twee miljard dollar geïnvesteerd werd. De nieuwe Delayed Coker Unit (DCU), die dit jaar in gebruik zal genomen worden, alleen al was goed voor één miljard dollar. Ooit was Michielsen zelf manager van de raffinaderij.

Voorts zijn er de solventenfabriek in Antwerpen (productie van vloeibare koolwaterstoffen) en de polymeerfabrieken in Antwerpen en Meerhout. In België telt het bedrijf meer dan 2.400 werknemers. Dit soort omvangrijke operaties en investeringen “vergt een gezonde omgeving. In België hebben we dat.”

“If we knew what we’re doing, it wouldn’t be ‘research’,” zo citeerde de vice-premier Albert Einstein. Daarna zette hij -cijfers bij de hand- het belang van de chemische sector in het licht en benadrukte hij de rol van O&O voor het aangaan van de globale uitdagingen van de wereld. “Antwoorden daarop zullen door de research aangereikt worden.”

Het onderzoekscentrum ondersteunt het wereldwijde bedrijf met product- en toepassingsgericht onderzoek -procesontwikkeling- voor eigen fabrieken en voor klanten. Die research heeft in Machelen verschillende assen, o.a. het optrekken van de duurzaamheid van filmproduct en processen, energiezuiniger werken, CO2-uitstoot verminderen, … Zo ondersteunde het bedrijf de ontwikkeling van een inner liner als barrière voor de perslucht in autobanden.

Hier geen co-creatie. “We doen het alleen”, zegt Michielsen. Het ‘gesloten’ lab werkt wel samen met universiteiten. Naast het leveren van product zorgt het center ook voor de nodige technische ondersteuning bij klanten. “Zo’n 30% van onze jonge medewerkers spendeert tijd bij klanten, wereldwijd.”

“We ontwikkelen nieuwe formuleringen in semi-pilote plants met reële voedingsstromen maar de volgende stap, de opschaling naar het industriële, doet de klant”, aldus Martijn Burgers, Intermediates Global Marketing Technical Support Manager.

“We weten nog steeds de nodige kwaliteitsmensen aan te trekken voor het researchcenter maar ook voor de fabrieken”, zegt Michielsen. Het laboratorium rekruteert internationaal, vooral in West-Europa maar ook daarbuiten. Bij nieuwe aanwervingen telt men zowat evenveel mannen als vrouwen.

“Bij de ingenieurs vertegenwoordigen vrouwen 20 à 30% van de aanwervingen. Dat is twee keer zo veel als het aantal dat afstudeert aan de universiteiten.” (Luc De Smet) (foto: LDS)

ACHTERGROND
Naast Machelen heeft ExxonMobile nog drie onderzoekscentra gericht op de chemische industrie, gevestigd in Baytown (Texas), Shanghai en Bangalore. Het echt fundamentele onderzoek gebeurt in de VS. Zo wordt bijvoorbeeld gesleuteld aan algen zodat die nog efficiënter zouden groeien -en CO2 uit de lucht halen- om er uiteindelijk olie/brandstof/biofuel/blend uit te halen voor auto’s en vliegtuigen.

“We schalen dit onderzoek nu op van lab- naar pilote-schaal. Tegen 2025 verwachten we een 10.000 vaten per dag te produceren”, zei Jan Michielsen, president ExxonMobil Benelux. Jaarlijks besteedt het bedrijf globaal zo’n miljard dollar aan O&O en toegepast onderzoek. (LDS)


Foto-impressie festiviteiten
(klik op de foto voor een grotere weergave)

David Mc Conville (links) - Jan Michielsen (rechts).

Rechts: Federaal Vice-premier Kris Peeters en Jean-Pierre De Groef (burgermeester van Machelen) onthullen samen met het management een herdenkingsplaat.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg-project New-C-Land zet in op productie biomassa

Het doel is om ongebruikte of marginale gronden tussen Wallonië, West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk in kaart te brengen en te beplanten met non-food-gewassen voor de productie van biomassa.

Bacteriën zorgen voor minder broeikasgassen

Anammoxbacteriën verslinden stikstofmonoxide wat voorkomt dat andere bacteriën deze stof omzetten naar broeikasgas distikstofmonoxide, aldus onderzoek van onder meer de Radboud Universiteit.

Priority Software verwerft Optimize Group - bedrijfsnieuws

Door de acquisitie van ‘Optimize Group’ kan Priority Software haar aanwezigheid in West- Europa versterken en zo het snelgroeiende klantenbestand in deze regio nog beter van dienst zijn.

VUB-leerstoel gefinancierd door 4 ingenieursbedrijven (+fotoreportage)

Vrijdag tekenden de VUB, de ULB en de vier grote ingenieursbedrijven een akkoord voor de financiering van de nieuwe leerstoel Infrastructuur Assetmanagement en Levenscyclus Planning.

Automation 2019, samen met Empack en Logistics & Distribution

Na het succes van 2017 vinden Empack, Automation en Logistics & Distribution in 2019 opnieuw gelijktijdig plaats op 3 en 4 april 2019 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch (Nederland).

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners