Superabsorbente openingsceremonie bij Nippon Shokubai Europe

In Zwijndrecht is de nieuwe fabriek van Nippon Shokubai Europe plechtig geopend. De investering van 350 miljoen euro levert naast de bestaande 90 jobs ook een 70-tal nieuwe jobs op.

Trefwoorden: #acrylzuur, #chemie, #Ineos, #Nippon Shokubai, #Seveso, #superabsorbent polymer, #Zwijndrecht

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nippon Shokubai Europe )

ENGINEERINGNET.BE - Nippon Shokubai, dat al sinds 1999 actief is op de site (een 60 hectaren concessie van Ineos) produceert er voortaan naast 160.000 ton SAP (superabsorbent polymer) ook 100.000 ton acrylzuur (maximum capaciteiten) dat een grondstof is voor de productie van SAP.

Vroeger moest het die grondstof aanvoeren. Voortaan wordt die dus lokaal aangemaakt. Vanuit Antwerpen kan het bedrijf voortaan klanten in de gehele Europese markt beleveren.

“We hebben onze SAP-productiecapaciteit niet alleen met 100.000 ton opgetrokken. Door deze verticale integratie (we produceren nu ook ons eigen acrylzuur) willen we ook soepeler kunnen opereren. De markt groeit. Er is veel competitie en dat vergt efficiëntie”, zei plant manager Roel De Vil. In juni trok de groep de prijs van SAP met 15% omhoog.

Waarom werd voor Antwerpen gekozen? President Yujiro Goto somde de drie redenen op: “De Antwerpse haven is een van de grootste petrochemische havens in Europa, de Human Resources zijn er heel capabel (de mensen spreken Engels) en ... de overheid ondersteunt ons.”

Eind 2015 ging de eerste spade de grond in. Spectaculair was het transport van een 800 ton zware destillatietoren door het Brabo-kraanschip. Heel wat locale bedrijven bouwden mee aan de nieuwe fabriek: hoofdcontractant Jacobs, Fabricom, stellingbouwer Balliauw (Verrebroek), ...

Het bedrijf startte op 2 juli al de productie op. De productie van acrylzuur is in eerste instantie bestemd als grondstof voor de eigen fabriek “maar we kopen ook lokaal (België-Nederland) acrylzuur aan”, zegt De Vil.

De verticale integratie alleen al haalt zo’n 15.000 trucks van de weg. Bovendien wordt in het proces de warmte gerecupereerd en hergebruikt bij de productie van het acrylzuur waardoor er nog eens een CO2-besparing van zo’n 80.000 ton wordt gerealiseerd.

“Elektriciteit is een van onze grootste bekommernissen, zowel de levering als de prijs”, aldus nog De Vil. Die elektriciteit maakt hier zowat één vijfde van de productiekost.

Veiligheid gaat voor op de productie. Nippon Shokubai is immers een Seveso-bedrijf. Bij een eventuele shutdown gaan de installaties in veiligheidsmode de lopende reacties stabiliseren maar een herstart vergt meerdere dagen. Het bedrijf vindt grote hoeveelheden elektriciteit en stoom bij de WKK-centrale van Ineos.

ACHTERGROND
Nippon Shokubai is met een marktaandeel van (meer dan) 25% een van de wereldleiders in superabsorbers. Deze polymeren worden o.a. gebruikt in wegwerpluiers, incontinentieluiers,… Het bedrijf heeft een globale productiecapaciteit van zo’n 710.000 ton.

Een kwart daarvan (zo'n 160.000 ton) zit nu in Antwerpen. De nieuwe fabriek in Antwerpen is niet alleen de grootste investering voor het bedrijf ooit maar zet ook de grootste SAP-fabriekt buiten Japan neer. De productie in Zwijndrecht zal Europa bedienen.

Midden 2012 sloten Nippon Shokubai en Umicore een joint venture om samen autokatalysatoren te bouwen.


(LDS)

Video:
Tsubasa Hori, een Japanese Taiko drummer, roffelde de openingsceremonie in.