Viskwekerij nog duurzamer door uniek circulair systeem

De ecologische visboerderij Aqua4C uit Kruishoutem is sinds kort verbonden met tomatenkwekerij Tomato Masters uit Deinze door een gesloten, circulair watersysteem.

Trefwoorden: #Aqua4C, #circulair systeem, #ciruculair, #hergebruik, #Omegabaars, #regenwater, #Tomato Masters, #viskwekerij, #waterzuivering

Lees verder

Techniek

( Foto: Aqua4C )

ENGINEERINGNET.BE - De tomatenserres van Tomato Masters vangen het regenwater op. Het regenwater wordt gezuiverd en vervolgens gebruikt om de bassins van de Omegabaars mee te vullen.

De warmte die de serres produceren wordt ook aangewend om de temperatuur van de visbassins op 27°C te houden.

Het afvalwater van de Omegabaars wordt gezuiverd via geavanceerde filtering en nabehandeling met UV-sterilisatie. Dan wordt het nog eens gezuiverd in een zandvlakte met riet.

Dat nutriëntrijke afvalwater wordt gebruikt om tomatenplanten mee te bemesten. Zo bespaart Tomato Masters 10 tot 20% op de aankoop van meststoffen.

Buiten dat afvalwater produceren de vissen natuurlijk ook mest. De mest van de Omegabaars is bijzonder geschikt als bemesting van akkers of als energiebron voor een biogasinstallatie.


ACHTERGROND
Aqua4C kweekt de omnivore Omegabaars reeds sinds 2014 met 100% plantaardig voedsel. De milieu-impact is dus aanzienlijk kleiner dan traditioneel visvoer op basis van vismeel en visolie. Alle voorwaarden zijn bovendien voldaan om de vis stressvrij te laten rondzwemmen in dit gesloten kweekprogramma.