Veel minder faillissementen in september

Economie 2/10/2018 8:29:03

Uit de nieuwste Graydon Barometer Faillisse­menten blijkt dat het aantal faillissementen in de maand september gedaald is met 9,7% in vergelijking met een jaar geleden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Lenovo en Schneider Electric kondigen strategische samenwerking aan

Elysia wint zesde editie Deloitte’s Technology Fast 50

Digitalisering topprioriteit voor Nederlandse en Belgische bedrijven

Opening recyclingbedrijf in Haven Oostende

Havens van Antwerpen en Zeebrugge starten voorzichtig fusieoverleg

Verhaert heeft Nederlandse Beacon overgenomen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mangement training: Arming your company against cyber attacks

Bluepoint - Brussel

donderdag 21 november 2019

Ontwerp en berekening van houtconstructies

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 22/11/2019 tot 13/12/2019

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001

Ramada Plaza - Antwerpen

van 25/11/2019 tot 29/11/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2019

Flow - Gent

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Energy Storage & Distribution

KAVA Congrescentrum, Antwerpen

dinsdag 26 november 2019

Bezoek Atem/Wieland tijdens SPS 2019 in Nürnberg

Hal 9 - stand 340 - Nürnberg messe

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Keuze van de redactie

(18/11) Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

(18/11) Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de eerste negen maanden van 2018 waren er in totaal 7.591 faillisse­ments­uitspraken, dat is een daling van 2,3% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Gedurende de maand september gingen in totaal 974 bedrijven failliet. Dat is 9,7% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “Het aantal faillissementen daalde het sterkst binnen het Waalse Gewest waar de afgelopen 9 maanden 1.807 uitspraken vielen. Dat is een daling van maar liefst -12,3%. Bovendien moeten we terug tot het jaar 2008 om lagere cijfers te vinden.”

Tot einde september verdwenen er 13.304 jobs als rechtstreeks gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat betekent ten opzichte van de eerste drie kwartalen van verleden jaar een daling met 14,8%. Dit is het laagste cijfer dat de afgelopen 10 jaar genoteerd werd. Om betere cijfers te vinden, moet teruggegaan worden naar de periode voor de crisis.

Hoewel het Vlaamse en Waalse Gewest een flinke daling in het aantal faillissementen zien, noteert het Brusselse Gewest een recordaantal faillissementsuitspraken. Op negen maanden tijd gingen er maar liefst 2.203 bedrijven over de kop.

Binnen het Vlaamse Gewest is over de eerste negen maanden van dit jaar sprake van 3.551 failliete ondernemingen. Dat is een daling met 9,0% in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar. Wallonië noteert in september het laagste faillissementscijfer in 10 jaar tijd. Daar gingen in de afgelopen 9 maanden in totaal 1.807 bedrijven failliet.

Op sectorniveau zijn er opnieuw de meeste faillissementsuitspraken in de bouwnijverheid en horeca. In vergelijking met vorig jaar constateert Graydon binnen de bouw een toename met +4,2%.

Dat brengt het totaal dit jaar op 1.384 faillissementen binnen de bouwnijverheid en 1.382 binnen de horeca. Echter binnen deze laatste categorie wordt al enkele maanden een flinke daling vastgesteld tegenover de metingen vorig jaar (-5,7%). << (Guy Leysen) (infographic: Graydon)


Leestip
Lees het volledige rapport

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Voor, tijdens én na de implementatie van een CMMS is interne communicatie een belangrijke factor. Voor zowel het creëren van draagvlak als het vergaren van informatie.

Nanomaterialen inzetten voor behandeling van ziektes

Doel is om een op licht gebaseerde evenknie te ontwikkelen van PET/CT of PET/MRI-scans voor het maken van moleculaire en structurele afbeeldingen gerelateerd aan diverse aandoeningen.

Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek

SymBIOnt is het nieuwe centrum voor insecten- en plantenonderzoek van KU Leuven in Geel, waarvoor een investering van 3,4 miljoen euro beschikbaar is.

Siemens heeft Amerikaanse softwareontwikkelaar overgenomen

Door de overname van Atlas 3D, ontwikkelaar van software die werkt met DMLS*-printers (Direct Metal Laser Sintering), breidt Siemens zijn additive manufacturing-portfolio verder uit.

VIL lanceert blockchain­applicatie voor track-&-trace en e-documenten

In het project ‘Blockchain in Supply Chains’ heeft VIL de mogelijkheden en uitdagingen van block­chain­techno­logie in de logistieke ketens in kaart gebracht.

UNamur en SCK•CEN testen weerstand raderdieren in ISS

Dit najaar sturen UNamur en het SCK•CEN een experiment naar het International Space Station (ISS). Voor dat experiment werd hardware ontwikkeld om autonoom raderdieren in leven te houden.

Auto rijdt op brandstof uit zeewier

Het Europese project MacroFuels, waar ook de van oorsprong Belgische multinational SIOEN Industries aan deelneemt, is er in geslaagd om brandstof uit zeewier te maken.

Finale inspectie van LaRa voor missie naar Mars pakt goed uit

Het Belgische instrument LaRa, ofwel Lander Radioscience, is goedgekeurd voor integratie in het Kazachok-platform van de ExoMars 2020-missie.

Partners