Nieuw MRI-systeem functioneert zonder helium (+video)

Philips lanceert het eerste MRI systeem ter wereld dat zonder helium functioneert en een betere productiviteit biedt door een volledig verzegelde magneet technologie en workflow innovaties.

Trefwoorden: #helium, #koeling, #magneet, #MRI, #MRI-scanner, #onderzoek, #Philips

Lees verder

Techniek

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET.BE - De afwezigheid van helium beperkt de uitvaltijd, waardoor het risico op mogelijke langdurige en kostbare onderbrekingen geëlimineerd wordt.

De werkstromen kunnen met één operator worden ondersteund en de scantijd kan tot 50% verkort worden. Daarnaast vereist het systeem geen ontluchtingspijp en is het ongeveer 900 kg lichter dan zijn voorganger.

Het MRI-systeem kan hierdoor gemakkelijker op verschillende plekken geplaatst worden, wat dan ook weer de bouwkosten kan verlagen.

Arjen Radder, Global Business Leader voor MRI systemen bij Philips: “Dankzij onze permanent verzegelde BlueSeal magneet kunnen we de hoeveelheid vloeibaar helium die nodig is voor koeling van de magneet sterk terugdringen, tot minder dan 0,5% van de huidige norm. Dit levert aanzienlijke operationele voordelen voor ziekenhuizen op.”

Het nieuwe systeem is CE-gemarkeerd en heeft 510 (k) goedkeuring ontvangen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

De eerste commerciële installatie van dit nieuwe MRI-systeem (Ingenia Ambition X) werd onlangs voltooid in het Zwitserse Spital Uster Hospital.


Video: