Onderzoek naar uitdagingen bij invoering zelfrijdende voertuigen

Economie 27/09/2018 8:31:52

Ontwerp- en adviesbureau Arcadis heeft een rapport gepubliceerd waarin de uitdagingen rond geconnecteerde en autonome voertuigen (CAV) van 14 steden onder de loep werden genomen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Yusen Logistics bouwt nieuw slim farmamagazijn in Antwerpse haven

VIL wil magazijnen toekomstgericht maken

2019 was opnieuw recordjaar voor North Sea Port

Eind 2020 nieuwe Antwerpse CityHub voor DHL Express

Nieuw logistiek centrum CHC stap richting “logistiek 2.0”

Slimme hekwerken beschermen Haven Oostende

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Machinery Directive inc. CE marking

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 4 februari 2020

Prototyping

Kortrijk Xpo

van 5/02/2020 tot 6/02/2020

MNE 2020

Kortrijk Xpo

van 5/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(28/1) Yusen Logistics bouwt nieuw slim farmamagazijn in Antwerpse haven

(27/1) Plannen voor Oostendse groene-waterstoffabriek

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Geconnecteerde en autonome voertuigen bieden een reële kans om stedelijke mobiliteit te optimaliseren. Ze creëren complexe uitdagingen en bieden een aanzienlijk potentieel voor vooruitgang.

Arcadis vergeleek in dit onderzoek 14 steden wereldwijd, waaronder ook Brussel, en onderzocht hoe zij de revolutie naar zelfrijdende voertuigen aanpakken.

De digitale transformatie van alle industriële sectoren biedt een enorme kans voor steden om de stedelijke mobiliteit radicaal te veranderen. Maar het is ook een hele uitdaging op bestuurlijk niveau.

Zonder een degelijke implementatiestrategie kan de komst van deze voertuigen leiden tot een stijging van de fileproblemen en een daling van het gebruik van het openbaar vervoer en de inkomsten hieruit.

Mark Keppens, doctor in de verkeerskunde, Arcadis: "Ofwel wordt de implementatie goed omkaderd met een positief effect voor de stedelijke groei en de gebruikerservaring als gevolg, ofwel zullen particuliere initiatieven de openbare ruimte ongecontroleerd en ongereglementeerd gebruiken en zullen lokale besturen inkomsten mislopen die nodig zijn om de openbare ruimte aan te passen en te onderhouden.”

Sommigen grootsteden zoals San Francisco of Singapore, gaan een publiek-private samenwerking aan om autonome voertuigen een centrale rol te geven in hun toekomstige vervoersysteem, zodat ze een integraal onderdeel worden van de transportlogistiek op de schaal van de metropool.

In Brussel wordt het openbaar vervoer door de overheid georganiseerd. Autonome voertuigen worden dan eerder gezien als een aanvulling op het algemene vervoersaanbod en als gepersonaliseerde transportoplossing.

Keppens: “In België spelen openbare vervoersmaatschappijen een cruciale rol in België om de invoering van autonome voertuigen in goede banen te leiden. Zo hebben ze expertise op het gebied van aparte rijbanen, sociale en fysieke toegankelijkheid, en overstap- oplaad- en servicepunten. Vooral in gebieden die minder frequent bediend worden door het openbaar vervoer zien we de behoefte om het vervoersaanbod uit te breiden. Zelfrijdende shuttles of deelwagens kunnen hier een oplossing bieden.”

De uitdaging ligt er vooral in om erover te waken dat deze nieuwe technologie niet ten koste gaat van het gebruik van de fiets en van het klassieke openbaar vervoer, zoals uit een recente studie van Arcadis in Amsterdam is gebleken.

Elke stad heeft zijn eigen kenmerken en er bestaat geen “one size fits all"-benadering. Wel staat het vast dat mobiliteitsoplossingen gevonden zullen worden op stedelijk niveau, waardoor een machtsverschuiving van federaal naar stedelijke niveau zich opdringt.

De studie toont alvast twee duidelijke trends. Ofwel zien steden die autonome voertuigen als een aanvulling op hun huidige vervoersaanbod en blijven ze massaal investeren in openbaar vervoer.

Ofwel geloven steden (zoals San Francisco en Singapore) dat de toekomst van de mobiliteit zal draaien rond autonome voertuigen. << (Guy Leysen) (foto: screen video Arcadis)


TIPS
Vraag het rapport aan
Bekijk of download de video

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

skeyes bundelt drone-activiteiten in dochtermaatschappij

skeyes richt met SkeyDrone een dochtermaatschappij op waarin het al zijn activiteiten rond drones samenbrengt. Het nieuwe bedrijfje zal zich voornamelijk focussen op onbemand luchtverkeer.

Participatief bestuur bij Materia Nova - artikel

In een tijdperk waar jobhoppen de norm wordt en het aantal burn-outs de pan uitswingt, is het zoeken naar manieren om de betrokkenheid van medewerkers bij het bedrijf te vergroten.

KSB Belgium heeft Pump and Valve Academie gelanceerd

Sinds begin januari is KSB in zijn Pump and Valve Academie gestart met het aanbieden van trainingen, die gericht zijn op het onderhouden, installeren en selecteren van pompen en kleppen.

Plannen voor Oostendse groene-waterstoffabriek

Haven Oostende, DEME en PMV willen met een ambitieus groen energieplan de productie van groene waterstof de CO2 uitstoot in Vlaanderen met 500.000 à 1.000.000 ton per jaar verminderen.

Ontwikkeling 3D-printbaar composietmateriaal met nanodeeltjes

Wageningen University & Research heeft 3D-printbaar composietmateriaal met gouden en zilveren nanodeeltjes ontwikkeld als voorbeeld voor een nieuwe klasse van printbare ‘slimme’ materialen.

Pauwels Consulting op overnamepad in Nederland

Pauwels Consulting, project sourcing & consulting bedrijf voor life sciences, engineering en IT, heeft de Nederlandse specialist in IT projec sourcing Developers.nl overgenomen.

Siemens toonaangevend leverancier van IoT-platformen voor slimme gebouwen - techniek

Het onafhankelijke onderzoeksbureau Verdantix heeft Siemens Smart Infrastructure onlangs uitgeroepen tot toonaangevende leverancier van IoT-platformen voor slimme gebouwen.

4 genomineerden Award Limburgse Jonge Ondernemer 2020 bekend

JCI Limburg meldt dat Ismaël Ben-Al-Lal, Charline Leroi, Wouter Uten en Amaury Verelst de 4 genomineerden zijn voor de Award Limburgse Jonge Ondernemer. Op 29 april is de winnaar bekend.

L. TAS & Co officieel Belgisch verdeler SPX Cooling Technologies

SPX Cooling Technologies, marktleider in het ontwerp en de fabricage van koeltorens en andere gespecialiseerde warmtewisselaars, heeft L. TAS & Co aangesteld als Belgisch verdeler. Deze laatste zal zich bezighouden met engineering en verkoop van nieuwe koeltorens en componenten voor industriële en HVAC-markttoepassingen. >>

Partners