Krapte STEM-profielen op arbeidsmarkt blijft aanhouden

Rekruteringsexpert Hays trekt aan de alarmbel voor de krapte op de arbeidsmarkt van STEM-profielen. De opleidingen zouden te moeilijk en te weinig aantrekkelijk zijn voor jongeren.

Trefwoorden: #arbeidsmarkt, #Engineering, #ingenieur, #Mathematics, #opleiding, #Science, #STEM, #Technology, #vacature

Lees verder

Opleiding

( Foto: Hays )

ENGINEERINGNET.BE - Een te lage instroom van studenten in STEM (sciene, technology, engineering, mathematics)-opleidingen, veroorzaakt een tekort aan kandidaten voor vacatures waarbij kennis van wetenschap, technologie, ingenieurswetenschap of wiskunde noodzakelijk is.

Deze krapte is zo groot dat economische groei bemoeilijkt wordt. Ter illustratie: Vlaanderen telt gemiddeld 0,91 burgerlijk ingenieurskandidaten per vacature in tegenstelling tot het regionale gemiddelde van 5,4 werkzoekenden per jobaanbieding.

Jean-François Art, National Director in Life Sciences en Contracting van Hays: “Het aantal studenten dat een ingenieursopleiding niet afrondt neemt elk jaar toe. Door de hoge moeilijkheidsgraad van de studies haken vele studenten tijdens de opleiding af.”

“Een andere reden is dat studenten niet goed geïnformeerd zijn over de jobs die aansluiten op de studies en pas na een tijdje beseffen dat ze niet de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Het is een fenomeen dat zich overal in Europa voordoet.”

In 2012 trad het STEM-actieplan in werking, een initiatief van de Vlaamse regering om jongeren te stimuleren voor STEM-opleidingen en -loopbanen te kiezen. Maar niet enkel de overheid speelt een rol in de missie om STEM-opleidingen aantrekkelijker te maken, ook scholen, onderwijs, opleidingspartners, en bedrijven.

Bedrijven kunnen hun steentje bijdragen door stages aan te bieden zodat studenten hun activiteiten en eventuele jobperspectieven leren kennen. Vroeger stonden veel bedrijven vaak weigerachtig ten opzichte van stagiairs. Gelukkig begrijpen ze vandaag beter dat het ook voor hen mooie opportuniteiten biedt. Ondertussen is dit voor veel bedrijven ook een nieuwe manier van rekruteren geworden.

Scholen beïnvloeden studenten evenzeer in hun verdere beroepsleven door hen in hun studiekeuze te begeleiden. Art pleit voor een langdurige begeleiding en actieve inspraak van de student.

Een nieuwe generatie werknemers neemt haar intrede op de arbeidsmarkt. En het is geen geheim dat de werkmentaliteit van generatie Y en Z verschilt van die van voorgaande generaties. Dat geldt ook voor ingenieurs, zij hechten steeds meer belang aan doorgroeimogelijkheden, werksfeer, jobrotatie en afwisseling.