CSB bouwt revolutionaire farma-site voor Wase Werkplaats

Op het terrein van Wase Werkplaats bouwde cleanroomspecialist CSB (Cleanroom Systems Belgium), onderdeel van bouwbedrijf Group Jansen, een nieuwe farma-site van 5.000 m² met cleanrooms.

Trefwoorden: #BIM, #CBS, #cleanroom, #Jansen Group, #pharma, #Temse, #Wase Werkplaats

Lees verder

Techniek

( Foto: CBS )

ENGINEERINGNET.BE - Op deze nieuwe site, waarin 6 miljoen euro werd geïnvesteerd, verpakt Wase Werkplaats voortaan geneesmiddelen volgens ‘serialisatie’, een voorafname op Europese wetgeving.

Een 200-tal medewerkers nemen hun intrek in de nieuwe cleanrooms (deze nemen 1.750 m² in van de site van 5.000 m²). Het gaat over de mensen van W-pharma, de nieuwe naam van de afdeling die zich specialiseert in het labelen van producten, secundair verpakken van medicatie, monteren van spuiten en controlewerk.

De hoogtechnologische omgeving helpt de medewerkers om de strenge wereldwijde kwaliteits- en hygiënenormen te behalen.

Lucas Marain (CEO van W-Pharma): “Deze werkplaats is al klaar voor de zogenaamde ‘serialisatie’ van geneesmiddelen. Deze Europese wetgeving treedt pas vanaf 9 februari 2019 in werking.”

Voor bouwheer CBS was de oplevering van deze cleanrooms een huzarenstuk. Om het bouwkundig en technisch aspect op elkaar af te stemmen, moest er van in het begin rekening gehouden met het toekomstige aantal werknemers in een cleanroom, de ISO-klasse en de personeels- en goederenstromen. De keuze van een type wand, plafond, vloer of deur heeft namelijk dadelijk een impact op de stofemissie, temperatuur, vochtigheid,… in een ruimte.

Daarnaast kon door gebruik te maken van Building Information Modeling (BIM) kon de foutenmarge op de werf tot een minimum herleid worden. Via BIM werden alle technieken in één digitaal systeem getekend, waarna dat systeem vervolgens bij elke wijziging automatisch het effect op de andere technieken becijferde. Zo kon de foutenmarge op de werf tot een minimum herleid worden.

Ten slotte moest in dit project ook rekening gehouden worden met energie- en kostenefficiëntie. Een speciale warmtepomp (met twee buffervaten) recupereert de warmte.

Daarnaast is er automatisatie op vlak van elektriciteit en sturing, overal LED-verlichting en slimme sturing op het vlak van HVAC (verwarming, ventilatie en air conditioning).