Maak eens een vingerafdruk van staal

Onderzoek & Wetenschap 21/09/2018 9:21:39

Staalproducent SSAB en Sandvik Materials Technology slaan de handen in elkaar in hun zoektocht naar technieken om staalproducten gedurende hun hele levenscyclus te traceren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Staalconstructies: voordelig voor economie en milieu

P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

Nieuwe naam onderstreept warm hart voor techniek - advertorial

Rental Pumps: uw pompenpartner bij uitstek - advertorial

Atlas Copco neemt Duitse pompendistributeur over

Help, de voorraad technici is opgebruikt - uitnodiging

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - SSAB (gekend voor hoogsterkte staalsoorten, merken als Strenx-Hardox-Docol en tevens organisator van de Swedish Steel Prize) en Sandvik Materials Technology lanceerden onlangs de SmartSteel Innovation Challenge met de opzet out-of-the box ideeën te sprokkelen om uiteindelijk een vingerafdruk van staal te kunnen maken.

Een open competitie voor de beste oplossing, zeg maar. Kan een chemische oplossing zo’n 'fingerprint' nemen? Of moet het iets mechanisch zijn? Kan het digitaal? Is er kunstmatige intelligentie bij nodig?

Zowel bedrijven als onderzoeksgroepen groot of klein zijn welkom om de handschoen op te nemen. De winnaar krijgt de kans om zijn of haar idee verder te ontwikkelen in een langetermijnpartnerschap met SSAB en Sandvik Materials Technology. Dat biedt tegelijk toegang tot hun uitgebreide bedrijfskennis en internationale klantennetwerken.

Deze ‘challenge’ maakt deel uit van het SmartSteel-project van PiiA (Process Industrial IT and Automation), het strategisch innovatieprogramma dat gefinancierd wordt door Vinnova, het Zweedse energieagentschap en Formas.

"Bij SSAB werken we al met ons concept SmartSteel, een eerste stap op weg naar een ‘internet van materialen’,” zegt Niko Korte, hoofd van SSAB Digital Business Development.

“Wij zijn ervan overtuigd dat staal in de toekomst zijn eigenschappen, en dus ook zijn verwerkingsinstructies kan meegeven aan de machine die het verwerkt. Met deze innovatie-uitdaging hopen we nieuwe ideeën te genereren die de ontwikkeling versnellen.”

"Een bruikbare vingerafdruktechnologie voor staal zou bij Sandvik Materials Technology beslist nieuwe deuren openen”, zegt ook Mattias Klockars, hoofd Strategic Research Labs bij Sandvik Materials Technology. Zo’n ‘vingerafdruk’ zou tegelijk een kwaliteitslabel vormen met nuttige informatie over het materiaal, van zijn oorsprong maar ook met het oog op veiligheid, duurzaamheid,…

De motor achter deze ‘challenge’ is het Scandinavische adviesbureau Spinverse. ”Ons beproefde innovatie uitdagingconcept helpt SmartSteel om nieuwe out-of-the-box-ideeën te vinden en die te verfijnen tot oplossingen die voldoen aan de gestelde noden en gezamenlijke pilootactiviteiten te ontwikkelen", stelde Markku Heino, hoofdconsulent bij Spinverse. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners