Maak eens een vingerafdruk van staal

Onderzoek & Wetenschap 21/09/2018 9:21:39

Staalproducent SSAB en Sandvik Materials Technology slaan de handen in elkaar in hun zoektocht naar technieken om staalproducten gedurende hun hele levenscyclus te traceren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw Ecuadoraans contract voor Jan De Nul

Nieuwe CEO bij Bilfinger Industrial Services

Willemen stelt waterdoorlatende asfaltverharding voor

Bouw reusachtig DEME offshore installatieschip op schema

FaunaGuard wordt wereldwijd op de markt geïntroduceerd

ArcelorMittal Gent kiest Siemens voor retrofit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

(4/12) VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

(3/12) SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

(29/11) Willemen stelt waterdoorlatende asfaltverharding voor

(28/11) Unieke software zorgt voor real-time kwaliteitsinspectie in maakindustrie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - SSAB (gekend voor hoogsterkte staalsoorten, merken als Strenx-Hardox-Docol en tevens organisator van de Swedish Steel Prize) en Sandvik Materials Technology lanceerden onlangs de SmartSteel Innovation Challenge met de opzet out-of-the box ideeën te sprokkelen om uiteindelijk een vingerafdruk van staal te kunnen maken.

Een open competitie voor de beste oplossing, zeg maar. Kan een chemische oplossing zo’n 'fingerprint' nemen? Of moet het iets mechanisch zijn? Kan het digitaal? Is er kunstmatige intelligentie bij nodig?

Zowel bedrijven als onderzoeksgroepen groot of klein zijn welkom om de handschoen op te nemen. De winnaar krijgt de kans om zijn of haar idee verder te ontwikkelen in een langetermijnpartnerschap met SSAB en Sandvik Materials Technology. Dat biedt tegelijk toegang tot hun uitgebreide bedrijfskennis en internationale klantennetwerken.

Deze ‘challenge’ maakt deel uit van het SmartSteel-project van PiiA (Process Industrial IT and Automation), het strategisch innovatieprogramma dat gefinancierd wordt door Vinnova, het Zweedse energieagentschap en Formas.

"Bij SSAB werken we al met ons concept SmartSteel, een eerste stap op weg naar een ‘internet van materialen’,” zegt Niko Korte, hoofd van SSAB Digital Business Development.

“Wij zijn ervan overtuigd dat staal in de toekomst zijn eigenschappen, en dus ook zijn verwerkingsinstructies kan meegeven aan de machine die het verwerkt. Met deze innovatie-uitdaging hopen we nieuwe ideeën te genereren die de ontwikkeling versnellen.”

"Een bruikbare vingerafdruktechnologie voor staal zou bij Sandvik Materials Technology beslist nieuwe deuren openen”, zegt ook Mattias Klockars, hoofd Strategic Research Labs bij Sandvik Materials Technology. Zo’n ‘vingerafdruk’ zou tegelijk een kwaliteitslabel vormen met nuttige informatie over het materiaal, van zijn oorsprong maar ook met het oog op veiligheid, duurzaamheid,…

De motor achter deze ‘challenge’ is het Scandinavische adviesbureau Spinverse. ”Ons beproefde innovatie uitdagingconcept helpt SmartSteel om nieuwe out-of-the-box-ideeën te vinden en die te verfijnen tot oplossingen die voldoen aan de gestelde noden en gezamenlijke pilootactiviteiten te ontwikkelen", stelde Markku Heino, hoofdconsulent bij Spinverse. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

1 miljoen dollar voor ontwikkelen chip tegen Parkinson

Het Chan Zuckerberg Initiative, het liefdadig­heids­initia­tief van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan, lanceren het Neuro­degene­ration Challenge Network.

Haventarieven North Sea Port voor 2019 stijgen

North Sea Port meldt dat het de havengelden in 2019 zal optrekken. De stijging voor Vlissingen en Terneuzen werd vastgelegd op 1,2%, terwijl dat voor Gent 1,8% is.

VLAIO krijgt nieuwe administrateur-generaal

De Vlaamse Regering heeft Mark Andries, de huidige kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois, aangesteld als nieuwe administrateur-generaal van VLAIO. Hij start in januari 2019.

Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

De Antwerpse ziekenhuizen kiezen voor de vlucht vooruit en sturen binnenkort allerlei staalnames, en biopsies met een drone naar het lab. En binnen de regelgeving ... die er anders moet uitzien.

Nieuw acceleratieprogramma mikt op digital en engineering start-ups

Microsoft Innovation Center Brussels en ICAB Incubator lanceren samen Amplitude+, een acceleratieprogramma voor digitale en engineering start-ups uit het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest.

Flanders Make en Sirris openen industrie 4.0 labo’s (+fotoreportage)

Vandaag werden de gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur van Flanders Make en Sirris in Leuven officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters.

VeroTech benoemt Strategy & Business Development Director

Het Leuvense engineering- en consultancybedrijf VeroTech meldt dat het Jean-Christophe Van Dycke aangesteld heeft als Strategy & Business Development Director.

Rittal lanceert nieuwe VX25 Blue e+ integratieoplossing - techniek

Voormontage is het sleutelwoord. Waar koelaggregaten tot nu toe als aparte componenten werden gemonteerd (bvb. op schakelkasten) maakt een nieuwe plug & play oplossing deze stap overbodig.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners