Maak eens een vingerafdruk van staal

Onderzoek & Wetenschap 21/09/2018 9:21:39

Staalproducent SSAB en Sandvik Materials Technology slaan de handen in elkaar in hun zoektocht naar technieken om staalproducten gedurende hun hele levenscyclus te traceren.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Jan De Nul haalt grote Ecuadoraanse opdracht binnen

NMBS opent nieuwe tractiewerkplaats in Hasselt

Volledig gecertificeerde Industrial Sampling Engineers bij Mechatest - techniek

Dredging International en Van Oord halen Pools contract binnen

Prijzenregen op Euromaintenance 2018

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - SSAB (gekend voor hoogsterkte staalsoorten, merken als Strenx-Hardox-Docol en tevens organisator van de Swedish Steel Prize) en Sandvik Materials Technology lanceerden onlangs de SmartSteel Innovation Challenge met de opzet out-of-the box ideeën te sprokkelen om uiteindelijk een vingerafdruk van staal te kunnen maken.

Een open competitie voor de beste oplossing, zeg maar. Kan een chemische oplossing zo’n 'fingerprint' nemen? Of moet het iets mechanisch zijn? Kan het digitaal? Is er kunstmatige intelligentie bij nodig?

Zowel bedrijven als onderzoeksgroepen groot of klein zijn welkom om de handschoen op te nemen. De winnaar krijgt de kans om zijn of haar idee verder te ontwikkelen in een langetermijnpartnerschap met SSAB en Sandvik Materials Technology. Dat biedt tegelijk toegang tot hun uitgebreide bedrijfskennis en internationale klantennetwerken.

Deze ‘challenge’ maakt deel uit van het SmartSteel-project van PiiA (Process Industrial IT and Automation), het strategisch innovatieprogramma dat gefinancierd wordt door Vinnova, het Zweedse energieagentschap en Formas.

"Bij SSAB werken we al met ons concept SmartSteel, een eerste stap op weg naar een ‘internet van materialen’,” zegt Niko Korte, hoofd van SSAB Digital Business Development.

“Wij zijn ervan overtuigd dat staal in de toekomst zijn eigenschappen, en dus ook zijn verwerkingsinstructies kan meegeven aan de machine die het verwerkt. Met deze innovatie-uitdaging hopen we nieuwe ideeën te genereren die de ontwikkeling versnellen.”

"Een bruikbare vingerafdruktechnologie voor staal zou bij Sandvik Materials Technology beslist nieuwe deuren openen”, zegt ook Mattias Klockars, hoofd Strategic Research Labs bij Sandvik Materials Technology. Zo’n ‘vingerafdruk’ zou tegelijk een kwaliteitslabel vormen met nuttige informatie over het materiaal, van zijn oorsprong maar ook met het oog op veiligheid, duurzaamheid,…

De motor achter deze ‘challenge’ is het Scandinavische adviesbureau Spinverse. ”Ons beproefde innovatie uitdagingconcept helpt SmartSteel om nieuwe out-of-the-box-ideeën te vinden en die te verfijnen tot oplossingen die voldoen aan de gestelde noden en gezamenlijke pilootactiviteiten te ontwikkelen", stelde Markku Heino, hoofdconsulent bij Spinverse. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

DSV breidt logistiek centrum voor medische middelen uit in North Sea Port

De locatie van de Deense logistieke groep telt nu 36.000 m² magazijnoppervlakte en is volledig uitgerust voor de opslag en distributie van medische apparatuur en farmaceutische middelen.

Internet of Things belangrijk voor efficiëntere stadslogistiek

Uit de resultaten van ‘Intello City’, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt, blijkt dat het IoT belangrijk kan zijn voor een efficiëntere stadslogistiek.

Plannen voor bouw grootste groene waterstofcluster in Europa

Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals), Tata Steel en Port of Amsterdam bestuderen als eerste de haalbaarheid van een 100 MW waterelektrolysefabriek bij Tata Steel in IJmuiden.

Processen dubbel beschermen met SIL-druktransmitter VEGADIF 85 - advertorial

Met de VEGADIF 85, een op veiligheid ontwikkelde transmitter voor verschildruk, levert VEGA een nieuwe bouwsteen om industriële processen betrouwbaar en continu te regelen en te bewaken.

Atos en Google Cloud lanceren AI lab in Londen

Atos en Google Cloud hebben in Londen een Lab voor Kunstmatige Intelligentie (‘Atos AI Lab’) geopend. Daar zal de expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) gebundeld worden.

Chinese groep Lingang investeert 85 miljoen euro in Zeebrugse achterhaven

Het gaat om de bouw van een logistiek park op 30 hectare, dat gericht zal zijn op het transport van onderdelen, gekoelde voeding en e-commerce tussen China en West-Europa.

Solar Team neemt deel aan extreme zonnewagen race

Het Belgische Solar Team gaat vanaf 20 oktober voor de eerste keer deelnemen aan de Carrera Solar Atacama in Chili. Deze race staat bekend als de meest extreme zonnewagen race ter wereld.

Derde IN(3D)USTRY show: metaalprinten binnenkort aan zet

In de Fira Barcelona loopt de derde IN(3D)USTRY show. Alles 3D printing! De werkelijke doorbraak van metaalprinten kondigt zich aan.

Vansichen Lineairtechniek viert
haar 25e verjaardag

In oktober vierde Vansichen Lineairtechniek haar 25-jarig bestaan. Het Hasseltse bedrijf startte in 1993 met de verkoop van standaard lineaire componenten. Intussen is het ook dé Belgische specialist bij uitstek voor de bouw van robottracks en dat voor verschillende robotfabrikanten, waaronder FANUC. >>

Partners