Maak eens een vingerafdruk van staal

Onderzoek & Wetenschap 21/09/2018 9:21:39

Staalproducent SSAB en Sandvik Materials Technology slaan de handen in elkaar in hun zoektocht naar technieken om staalproducten gedurende hun hele levenscyclus te traceren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

DEME mag funderingen en turbines voor Engels windpark installeren

DEME en Equinor bestuderen drijvende betonnen substructuren

DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

Inspectie en diagnose van isolatoren in onderstations - techniek

Riwal neemt Zweedse Lipac over

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Keuze van de redactie

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - SSAB (gekend voor hoogsterkte staalsoorten, merken als Strenx-Hardox-Docol en tevens organisator van de Swedish Steel Prize) en Sandvik Materials Technology lanceerden onlangs de SmartSteel Innovation Challenge met de opzet out-of-the box ideeën te sprokkelen om uiteindelijk een vingerafdruk van staal te kunnen maken.

Een open competitie voor de beste oplossing, zeg maar. Kan een chemische oplossing zo’n 'fingerprint' nemen? Of moet het iets mechanisch zijn? Kan het digitaal? Is er kunstmatige intelligentie bij nodig?

Zowel bedrijven als onderzoeksgroepen groot of klein zijn welkom om de handschoen op te nemen. De winnaar krijgt de kans om zijn of haar idee verder te ontwikkelen in een langetermijnpartnerschap met SSAB en Sandvik Materials Technology. Dat biedt tegelijk toegang tot hun uitgebreide bedrijfskennis en internationale klantennetwerken.

Deze ‘challenge’ maakt deel uit van het SmartSteel-project van PiiA (Process Industrial IT and Automation), het strategisch innovatieprogramma dat gefinancierd wordt door Vinnova, het Zweedse energieagentschap en Formas.

"Bij SSAB werken we al met ons concept SmartSteel, een eerste stap op weg naar een ‘internet van materialen’,” zegt Niko Korte, hoofd van SSAB Digital Business Development.

“Wij zijn ervan overtuigd dat staal in de toekomst zijn eigenschappen, en dus ook zijn verwerkingsinstructies kan meegeven aan de machine die het verwerkt. Met deze innovatie-uitdaging hopen we nieuwe ideeën te genereren die de ontwikkeling versnellen.”

"Een bruikbare vingerafdruktechnologie voor staal zou bij Sandvik Materials Technology beslist nieuwe deuren openen”, zegt ook Mattias Klockars, hoofd Strategic Research Labs bij Sandvik Materials Technology. Zo’n ‘vingerafdruk’ zou tegelijk een kwaliteitslabel vormen met nuttige informatie over het materiaal, van zijn oorsprong maar ook met het oog op veiligheid, duurzaamheid,…

De motor achter deze ‘challenge’ is het Scandinavische adviesbureau Spinverse. ”Ons beproefde innovatie uitdagingconcept helpt SmartSteel om nieuwe out-of-the-box-ideeën te vinden en die te verfijnen tot oplossingen die voldoen aan de gestelde noden en gezamenlijke pilootactiviteiten te ontwikkelen", stelde Markku Heino, hoofdconsulent bij Spinverse. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Met Beckhoff naar Industrie 4.0 - advertorial

Bij Beckhoff Automation op de Hannover Messe schetterde het reuzenscherm het uit: xPlanar, Flying Motion, … maar zoveel meer ontwikkelingen sterken er het Industrie 4.0 en IoT-aanbod.

Jan De Nul Group laat nieuw ‘groen’ baggerschip te water

Sleephopperzuiger Sanderus werd uitgerust met een uitgekiend systeem voor de behandeling van uitlaatgassen en ging onlangs te water op de Keppel Offshore & Marine scheepswerf in Singapore.

Icometrix haalt 16 miljoen euro aan kapitaal op

De software van deze spin-off van UAntwerpen, KU Leuven, UZA en UZ Leuven, detecteert en meet klinisch relevante informatie in CT en MRI scans van de hersenen.

Allgro neemt nieuwe waterzuiveringsinstallatie in gebruik

De installatie zuivert afvalwater tot het de kwaliteit van drinkwater heeft, zodat het opnieuw geschikt is als proceswater. Het bedrijf halveert hiermee de waterbehoefte.

Groot lek in Intel-processoren legt gevoelige informatie bloot

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft een groot lek ontdekt in chips van Intel, waardoor het mogelijk is om wachtwoorden en andere gevoelige informatie te lekken uit andere programma's.

Autec lanceert Compact radiografische zender - techniek

De nieuwe Autec Compact is een krachtige, vrij configureerbare radiografische zender en wordt ingezet voor het op afstand bedienen van toren- en overloopkranen, hydraulische opstellingen, ...

Meer jus voor Antwerpse zonneboot (+fotoreportage)

De vernieuwde UAntwerp Solar Boat werd in het Kattendijkdok aan het Antwerpse Havenhuis te water gelaten. De zonneboot kreeg een update, wat tot een krachtigere boot leidde.

Nieuw overlegplatform behartigt belangen Belgische dronesector

Om de sector te steunen in haar ontwikkeling, is de Belgian Civil Drone Council opgericht, een nationaal overlegplatform dat betrokken actoren uit de publieke en privé-sector samenbrengt.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners