Kennisinstellingen steunen Einstein Telescope in grensregio Zuid-Limburg

Tien kennisinstellingen in Nederland, België en Duitsland, waaronder de UGent en de VUB, tonen interesse in de grensregio Zuid-Limburg als locatie voor het zwaartekrachtsgolfobservatorium.

Trefwoorden: #Antwerpen, #Einstein Telescope, #Gent, #Hamburg, #Hasselt, #Interreg Vlaanderen-Nederland, #KU Leuven, #Luik, #Maastricht, #Nikhef, #observatorium, #RWTH Aachen, #UCL Louvain, #ULB Brussel, #universiteit, #VUB, #Zuid-Limburg, #zwaartekrachtsgolven

Lees verder

research

( Foto: Nikhef )

ENGINEERINGNET.BE - De universiteiten van Maastricht, Hasselt, Gent, Luik en Antwerpen, de VUB en de ULB Brussel, UCL Louvain, Hamburg en RWTH Aachen zijn toegetreden tot de Einstein Telescope coalitie met Nikhef en KU Leuven.

Tijdens de onlangs gehouden Einstein Telescope-bijeenkomst aan de Universiteit Maastricht spraken de tien universiteiten zich uit voor de komst van Einstein Telescope naar hun regio.

Nikhef-directeur Stan Bentvelsen: “Met deze stap laten we zien dat er internationale steun is voor de Einstein Telescope in Zuid-Limburg. Deze universiteiten hebben alle kennis in huis om de Einstein Telescope een vliegende start te geven in gravitatiegolfonderzoek.”

Ook het bedrijfsleven heeft interesse om techniek te ontwikkelen die nodig is voor dit observatorium. Daarom is er op 27 september een industriedag over de Einstein Telescope en andere Big Science projecten voor de industrie en de KMO's.

In september werd de voorlopige aanvraag voor ETpathfinder bij het Europese stimuleringsprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland goedgekeurd. ETpathfinder is een proeftuin om technieken voor de Einstein Telescope te ontwikkelen, waar onder meer de universiteiten van Leuven, Gent, Antwerpen en Hasselt aan deelnemen.

De Einstein Telescope wordt het nauwkeurigste observatorium ooit voor het waarnemen van zwaartekrachtsgolven. Deze ondergrondse Europese opstelling moet minieme verstoringen van de ruimtetijd meten en zal naar verwachting duizend keer meer bronnen van zwaartekrachtsgolven opsporen dan bestaande detectoren.

Het observatorium zal daardoor een belangrijke rol spelen in onderzoek naar gebeurtenissen in het verre heelal, bijvoorbeeld de periode vlak na de oerknal en de aard van zwarte gaten.

Rond 2021 wordt de locatie van de Einstein Telescope vastgelegd. De Limburgse ondergrond lijkt geschikt door de combinatie van hard gesteente met een zachte dempende toplaag. Daardoor zijn er weinig trillingen en dus weinig verstoringen van de metingen.