Asbestprobleem is groter en gevaarlijker dan gedacht

Economie 17/09/2018 8:34:26

De historische blootstelling aan asbest was groter dan tot nu toe gedacht werd, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Van den Borre onder leiding van Prof. Patrick Deboosere (VUB).

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe tools voor circulair ontwerpen en slopen van gebouwen

UGent neemt met circulair bouwproject deel aan Solar Decathlon

Onderzoekers zuiveren lucht met fotokatalyse

3D betonprinten: méér dan een nichetechniek? - artikel

Artificiële Intelligentie ingezet voor asbestdetectie

Kamp C voert tests uit met grootste 3D-printer ter wereld

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - België importeerde maar liefst 2 miljard ton van de gevaarlijke kankerverwekkende stof tussen 1948-1998.

Het gebruik ervan piekte in 1972 met bijna 10 kilogram ruwe asbest per capita. Ter vergelijking: België werd reeds eerder ‘Kampioen in asbestgebruik’ getiteld op basis van 5,5 kg asbest per capita.

Asbest werd gebruikt in talrijke industrietakken tot er een verbod ingevoerd werd in 1998. Het inademen van asbestvezels kan ernstige ziekten veroorzaken, zelfs tientallen jaren later. Ondanks het belang van asbest voor de industrie en de daar bijhorende gezondheidsrisico’s is er zeer weinig informatie over asbestblootstelling en de gevolgen voor de volksgezondheid in België.

Van den Borre en Deboosere onderzochten welke impact van asbestblootstelling heeft op de volksgezondheid aan de hand van sterftecijfers en historische bronnen. De doctoraatsstudie toont aan dat België in hele naoorlogse periode maar liefst 2 miljard ton asbest invoerde.

Op basis van de landen van herkomst kunnen de onderzoekers afleiden dat naast witte asbest (chrysotiel) ook aanzienlijke hoeveelheden van nog gevaarlijkere asbestsoorten werden ingevoerd (crocidoliet en amosiet).

De onderzoekers identificeerden verder acht industrieën met verhoogde risico’s op asbeststerfte: de vervaardiging van asbestproducten, de bouwsector, de opwekking en distributie van elektrische energie, de basis metaalproductie, de vervaardiging van metaalproducten, de spoorwegnijverheid, de scheepsnijverheid en de chemische industrie.

Sterfte door asbestgerelateerde aandoeningen was in deze industrieën groter dan bij andere beroepsgroepen. Bijvoorbeeld: longvlies- en buikvlieskankersterfte is 40 keer hoger bij arbeiders in asbestverwerkende bedrijven (zoals Eternit bijvoorbeeld). Bedienden in deze sector hebben een ongeveer 45 keer hogere sterfte door deze kanker dan andere beroepsgroepen.

De resultaten voor vier industrieën wijzen op een mogelijk verband tussen asbestblootstelling en de ontwikkeling van mondkanker. De studie omvat ook resultaten over specifieke asbestziekten.

In deze studie wordt aangetoond dat België de op drie na hoogste sterftecijfers ter wereld heeft voor longvlies- en buikvlieskanker. In de jaren ’60 kwam deze zeldzame kanker nauwelijks voor. Sindsdien vertienvoudigde het aantal mannelijke sterfgevallen door longvlies- en buikvlieskanker bij mannen. Het aantal vrouwelijke slachtoffers verdrievoudigde in 1969-2014.

Sinds 2006 sterven jaarlijks meer dan 200 Belgen aan de gevolgen van deze ziekte. Longvlies- en buikvlieskankersterfte is geconcentreerd in gebieden waar vroeger asbestproducten werden gemaakt. De schattingen voor asbestgerelateerde longkankersterfte wijzen op een eerder geringe impact van asbestblootstelling op longkankersterfte bij de arbeiders in risicovolle industrieën, omwonenden van een asbestfabriek en de algemene bevolking.

Bijvoorbeeld: jaarlijks zouden 43 tot 64 sterfgevallen door longkanker te wijten zijn aan asbestblootstelling. Deze resultaten zijn waarschijnlijk onderschattingen vanwege de sterke invloed van roken op longkankersterfte in België. << (Guy Leysen) (bron: VUB) (foto: rafaelbenari - 123RF)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Dassault Systèmes neemt Medidata Solutions over

Het Amerikaanse Medidata levert cloud-oplossingen voor de life sciences-industrie en had vorig jaar een omzet van 564 miljoen euro. Dassault Systèmes betaalt 5,1 miljard euro voor de overname.

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Agoria wil met haar Artificial Intelligence Adoption Focus Group de adoptie van Artificiële Intelligentie bij lidbedrijven bevorderen en de Belgische AI-sector meer visibiliteit geven.

Kempische bedrijven investeren 3,8 miljoen euro in diepe geothermie

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers van Profel, Swerts van Soudal en Tormans hebben hebben HITA opgericht om diepe geothermie een kans te geven.

Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

Deze applicatielabs openen: ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest in Kortrijk.

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Streetwise, de real-world scenario database van TNO voor geautomatiseerd rijden, is vanaf heden te gebruiken in Siemens simulatieomgeving Simcenter Prescan.

Wereldprimeur: Jan De Nul stelt als eerste baggeraar CO2-reductie doelen op

Jaarlijks komt er 15% minder CO2 vrij bij onder­houds­bagger­werken in de kustjachthaven van Nieuwpoort. Tegen 2022 gaat het om 15% minder CO2 bij 80% van de Vlaamse onder­houds­bagger­contracten.

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Dit jaar wordt al voor de 18de keer de Leeuw van de Export uitgereikt door Flanders Investment & Trade (FIT). Na een eerste juryronde werden onlangs zes bedrijven genomineerd.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners