Hybrit bouwt CO2-vrije proeffabriek voor staal

Economie 14/09/2018 9:08:59

Begin deze zomer ging in het Noord-Zweedse Luleå de eerste spadesteek de grond in voor de bouw van ’s werelds eerste proefabriek die staal produceert zonder fossiele brandstof.

Lees hieronder verder   
Verwant

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

Energiezuinigste kantoorgebouw van Europa in gebruik genomen

Installatie kabels voor NASR olieveld in Abu Dhabi voltooid

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Orde & netheid en visueel management

Antwerpen (Cepa)

maandag 29 april 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

Zwijnaarde (Agoria Academy)

maandag 6 mei 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Hybrit is een initiatief van de Zweeds-Finse staalproducent SSAB, het mijnbedrijf LKAB en energiebedrijf Vattenfall die, samen met het Swedish Energy Agency, 1,4 miljard ZwKr (134 miljoen euro) investeren in de pilootfabriek die tegen 2020 klaar moet zijn.

Het is de bedoeling staal te produceren met waterstof in de plaats van kolen of cokes. Het ‘verbranden’ van waterstof heeft ‘water’ als restproduct. Geen CO2-emissies, dus.

“Met de proeven op pilootschaal komen we weg uit het kleine lab en industriële processen opzetten en een efficiënte productie voorbereiden”, zei Mårten Görnerup, CEO van Hybrit, een joint venture van SSAB, LKAB en Vattenfall.

Het wil van het ruwe ijzererts staal produceren en dat CO2-vrij doen. Het project, dat in 2016 van stapel liep, wil tegen 2035 het industriële proces rond hebben. Het Zweedse EnergieAgentschap financierde al twee feasibility studies en een onderzoeksproject en draagt ook nu zijn steentje (ongeveer 51 miljoen euro) bij tot de bouw van de proeffabriek. Tevens zijn grootste financiering ooit. De andere drie partners leggen +/- 80 miljoen euro op tafel.

Er komen twee proeffabrieken. De ene zal een proces ontwikkelen om staal te produceren met waterstofgas in de plaats van met kolen. SSAB wil tegen 2045 vrij zijn van fossiele brandstoffen, gaf Martin Lindqvist, President en CEO van SSAB mee.

De tweede proeffabriek zal een CO2-vrije techniek ontwikkelen om ijzerertspellets te produceren. De uitdaging bestaat er in CO2-vrije reductiepellets te ontwikkelen, gaf Jan Moström, President en CEO van LKAB aan.

Ook Vattenfall wil op één generatie tijd de technologieshift mogelijk maken met de productie op grote schaal van fossielvrije waterstof, zei Magnus Hall, President en CEO van Vattenfall. Hybrit steekt een voet tussen de deur om Zweden en Finlands CO2-emissies met respectievelijk 10% en 7% naar beneden te halen. << (Luc De Smet) (foto: Hybrit)

Op de foto (vlnr.):
Jan Mostrom - CEO LKAB, Magnus Hall, CEO Vattenfall en Martin Lindqvist - CEO SSAB.


Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners