Hybrit bouwt CO2-vrije proeffabriek voor staal

Economie 14/09/2018 9:08:59

Begin deze zomer ging in het Noord-Zweedse Luleå de eerste spadesteek de grond in voor de bouw van ’s werelds eerste proefabriek die staal produceert zonder fossiele brandstof.

Lees hieronder verder   
Verwant

Installatie Rentel offshore windpark beëindigd

Hybrit bouwt CO2-vrije proeffabriek voor staal

Limburgs Nike Distributie Center behaalt LEED Gold certificaat

Introductie van uniek proefstation voor hernieuwbare energie

COGEN organiseert 3de Nationale WKK-ontmoetingsdag

Balans op hoogspanningsnet met decentraal en (duurzaam) elektrisch vermogen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Workshops IO-Link technology

BluePoint, Antwerpen

donderdag 20 september 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/9) Sirris lanceert proeflabo rond Artificiële Intelligentie

(17/9) Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

(13/9) Zensor instrumenteert Nederlands gerecycleerd fietspad

(12/9) Imec.xpand haalt 117 miljoen euro op

(11/9) Pfizer investeert in nieuwe productie-eenheid in Puurs

(10/9) Federale financiering voor IRE SMART-project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Hybrit is een initiatief van de Zweeds-Finse staalproducent SSAB, het mijnbedrijf LKAB en energiebedrijf Vattenfall die, samen met het Swedish Energy Agency, 1,4 miljard ZwKr (134 miljoen euro) investeren in de pilootfabriek die tegen 2020 klaar moet zijn.

Het is de bedoeling staal te produceren met waterstof in de plaats van kolen of cokes. Het ‘verbranden’ van waterstof heeft ‘water’ als restproduct. Geen CO2-emissies, dus.

“Met de proeven op pilootschaal komen we weg uit het kleine lab en industriële processen opzetten en een efficiënte productie voorbereiden”, zei Mårten Görnerup, CEO van Hybrit, een joint venture van SSAB, LKAB en Vattenfall.

Het wil van het ruwe ijzererts staal produceren en dat CO2-vrij doen. Het project, dat in 2016 van stapel liep, wil tegen 2035 het industriële proces rond hebben. Het Zweedse EnergieAgentschap financierde al twee feasibility studies en een onderzoeksproject en draagt ook nu zijn steentje (ongeveer 51 miljoen euro) bij tot de bouw van de proeffabriek. Tevens zijn grootste financiering ooit. De andere drie partners leggen +/- 80 miljoen euro op tafel.

Er komen twee proeffabrieken. De ene zal een proces ontwikkelen om staal te produceren met waterstofgas in de plaats van met kolen. SSAB wil tegen 2045 vrij zijn van fossiele brandstoffen, gaf Martin Lindqvist, President en CEO van SSAB mee.

De tweede proeffabriek zal een CO2-vrije techniek ontwikkelen om ijzerertspellets te produceren. De uitdaging bestaat er in CO2-vrije reductiepellets te ontwikkelen, gaf Jan Moström, President en CEO van LKAB aan.

Ook Vattenfall wil op één generatie tijd de technologieshift mogelijk maken met de productie op grote schaal van fossielvrije waterstof, zei Magnus Hall, President en CEO van Vattenfall. Hybrit steekt een voet tussen de deur om Zweden en Finlands CO2-emissies met respectievelijk 10% en 7% naar beneden te halen. << (Luc De Smet) (foto: Hybrit)

Op de foto (vlnr.):
Jan Mostrom - CEO LKAB, Magnus Hall, CEO Vattenfall en Martin Lindqvist - CEO SSAB.


Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Young Champions of the Earth 2018 bekend gemaakt

Zeven jongeren van over de hele wereld werden door het VN-Milieuprogramma uitgeroepen tot “Young Champions of the Earth” voor hun geweldige ideeën rond milieubescherming.

Uniflex lanceert nieuwe industriële pers SL 3-75 - techniek

De nieuwe pers voor de productie van industriële buizen met een DN van 4 tot 75 mm is ideaal voor buizen in gebruik n de voedings- en farma-industrie, alsook voor het maken van brandslangen.

2,5 miljoen euro investeringskapitaal voor InOpSys

De Vlaamse Milieuholding (VMH) investeert voor 1,25 miljoen euro in InOpSys. De bestaande aandeelhouders (Innovation Fund, Gemma Frisius Fund en KU Leuven) dragen 1,25 miljoen euro bij.

Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

De conclusies van deze Belgian Plastics Day, georganiseerd door sectorfederaties essenscia PolyMatters en Agoria, was dat er geen duurzame toekomst komt zonder hoogwaardige kunststoffen.

Lageroplossing van NSK bespaart 130.000 € bij energiecentrale - techniek

Toen een elektriciteitsproducent ten gevolge van lagerschade frequente storingen ondervond in twee industriële ventilatoren, werd NSK verzocht om een passende oplossing voor te stellen.

Mercedes-Benz presenteert nieuw concept ver voorbij autonoom rijden

Het nieuwe voertuig (Vision Urbanetic) maakt on-demand en efficiënt vervoer van mensen en goederen door steden mogelijk via een zelflerend, autonoom rijdend vlootsysteem.

Asbestprobleem is groter en gevaarlijker dan gedacht

De historische blootstelling aan asbest was groter dan tot nu toe gedacht werd, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Van den Borre onder leiding van Prof. Patrick Deboosere (VUB).

Techno Trailer begint aan nieuw schooljaar

Op 12 september konden een 100-tal leerkrachten in het Vormingscentrum in Malle kennismaken met de Techno Trailer werking en gingen zelf aan de slag me de Technoboxen, de Sphero’s, …

Eplan lanceert online efficiency calculator

Hoe efficiënt gaat u als ontwerper of electrical engineer te werk? Doe de test en kom te weten wat voor type gebruiker u bent. Daarbij ziet u ook hoeveel procent u efficiënter kan werken. We geven u telkens enkele handige tips & tricks op maat, zodat u stapsgewijs uw werk versnelt en uw engineering efficiënter maakt! >>

Partners