Hybrit bouwt CO2-vrije proeffabriek voor staal

Begin deze zomer ging in het Noord-Zweedse Luleå de eerste spadesteek de grond in voor de bouw van ’s werelds eerste proefabriek die staal produceert zonder fossiele brandstof.

Trefwoorden: #CO2-vrij, #H2, #Hybrit, #LKAB, #SSAB, #staalproductie, #Vattenfall, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Hybrit )

ENGINEERINGNET.BE - Hybrit is een initiatief van de Zweeds-Finse staalproducent SSAB, het mijnbedrijf LKAB en energiebedrijf Vattenfall die, samen met het Swedish Energy Agency, 1,4 miljard ZwKr (134 miljoen euro) investeren in de pilootfabriek die tegen 2020 klaar moet zijn.

Het is de bedoeling staal te produceren met waterstof in de plaats van kolen of cokes. Het ‘verbranden’ van waterstof heeft ‘water’ als restproduct. Geen CO2-emissies, dus.

“Met de proeven op pilootschaal komen we weg uit het kleine lab en industriële processen opzetten en een efficiënte productie voorbereiden”, zei Mårten Görnerup, CEO van Hybrit, een joint venture van SSAB, LKAB en Vattenfall.

Het wil van het ruwe ijzererts staal produceren en dat CO2-vrij doen. Het project, dat in 2016 van stapel liep, wil tegen 2035 het industriële proces rond hebben. Het Zweedse EnergieAgentschap financierde al twee feasibility studies en een onderzoeksproject en draagt ook nu zijn steentje (ongeveer 51 miljoen euro) bij tot de bouw van de proeffabriek. Tevens zijn grootste financiering ooit. De andere drie partners leggen +/- 80 miljoen euro op tafel.

Er komen twee proeffabrieken. De ene zal een proces ontwikkelen om staal te produceren met waterstofgas in de plaats van met kolen. SSAB wil tegen 2045 vrij zijn van fossiele brandstoffen, gaf Martin Lindqvist, President en CEO van SSAB mee.

De tweede proeffabriek zal een CO2-vrije techniek ontwikkelen om ijzerertspellets te produceren. De uitdaging bestaat er in CO2-vrije reductiepellets te ontwikkelen, gaf Jan Moström, President en CEO van LKAB aan.

Ook Vattenfall wil op één generatie tijd de technologieshift mogelijk maken met de productie op grote schaal van fossielvrije waterstof, zei Magnus Hall, President en CEO van Vattenfall. Hybrit steekt een voet tussen de deur om Zweden en Finlands CO2-emissies met respectievelijk 10% en 7% naar beneden te halen.


Op de foto (vlnr.):
Jan Mostrom - CEO LKAB, Magnus Hall, CEO Vattenfall en Martin Lindqvist - CEO SSAB.