Green Deal Brouwers zet in op duurzamer watergebruik

Negen brouwerijen hebben een Green Deal gesloten met de Vlaamse overheid om het waterverbruik bij het brouwen van bier te verminderen tegen 2022.

Trefwoorden: #AB InBev, #Alken-Maes, #Belgische Brouwers, #Cornelissen, #De Halve Maan, #duurzamer, #Duvel Moortgat, #Fevia Vlaanderen, #Green Deal Brouwers, #Haacht, #Het Anker, #Huyghe, #Joke Schauvliege, #Verhaeghe-Vichte, #watergebruik

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vlaamse Milieumaatschappij )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege ondertekende de deal, samen met sectororganisaties en mede-initiatiefnemers Belgische Brouwers en Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie.

Negen brouwerijen engageren zich in dit project: AB InBev, Alken-Maes, Cornelissen, De Halve Maan, Duvel Moortgat, Haacht, Het Anker, Huyghe en Verhaeghe-Vichte. Met deze Green Deal willen ze het engagement van de sector versterken en benadrukken.

De brouwerijen worden in deze oefening bijgestaan door de Vlaamse Milieumaatschappij, het Departement Omgeving en het Vlaams Kenniscentrum Water. De partners zullen samen een lerend netwerk vormen dat knelpunten in het verminderen van het waterverbruik aanpakt.

Water is niet alleen het hoofdbestanddeel van bier, het is ook een belangrijke hulpbron bij heel wat randprocessen van het brouwproces. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om reiniging van installaties, spoeling, koeling en stoomproductie.

Brouwerijen zijn sterk afhankelijk van water van een zeer goede kwaliteit. Daartegenover staat dat onze waterbronnen steeds meer onder druk komen te staan. Duurzaam omgaan met water is binnen de brouwerijsector dan ook een prioriteit.

Om duurzamer met water om te gaan, kunnen brouwerijen maatregelen nemen om de totale hoeveelheid verbruikt water te verminderen, of alternatieve waterbronnen in te roepen, zoals gerecycleerd water, om zo de druk op kwetsbare grondwaterlagen te verminderen.

Hierbij heeft iedere brouwerij haar eigenheid en haar individuele (resterende) reductiemogelijkheden. Elke brouwerij zal op basis van een persoonlijke waterbalans, haar individuele maatregelen kiezen.

De Green Deal Brouwers is de derde in rij die wordt opgestart, na de Green Deal Gedeelde Mobiliteit en de Green Deal Circulair Aankopen.