Demografiefonds zorgt voor werkbaar werk in chemie en life sciences

Twee jaar na de start van het Demografiefonds zorgden concrete maatregelen dat het werk werkbaar blijft voor meer dan 45.000 werknemers in 160 bedrijven uit de chemie en life sciences.

Trefwoorden: #burn-out, #chemie, #demografiefonds, #life sciences, #vacature, #werkbaar werk

Lees verder

Nieuws

( Foto: baranq / 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Met dit vernieuwende initiatief trekt de sector de kaart van de sociale dialoog in het maatschappelijke debat rond langere loopbanen en de demografische uitdagingen.

In de chemie- en farma-industrie is bijna 1 op de 3 werknemers ouder dan 50. Hen op een haalbare en gemotiveerde manier aan de slag houden is dan ook een topprioriteit voor de sociale partners.

Hoe zorgen we ervoor dat werk werkbaar blijft voor iedereen, zowel arbeiders, bedienden als kaderleden? Dat was het uitgangspunt bij de oprichting van het Demografiefonds tijdens de sectorale cao-onderhandelingen 2015-2016.

De beslissing om een deel van de beschikbare brutoloonmassa te besteden aan bedrijfsspecifieke maatregelen voor werkbaar werk was een primeur voor ons land. Dankzij het fonds kunnen alle ondernemingen uit de sector, in overleg met de syndicale delegaties, actieplannen indienen waarvoor ze een financiële ondersteuning krijgen tot 0,30% van de brutoloonmassa van de betrokken onderneming en dit voor maximaal 4 jaar.

Het eerste demografieplan werd in december 2016 goedgekeurd. Vandaag doen al 160 bedrijven uit de chemie en life sciences een beroep op het sectorale Demografiefonds. Al die plannen samen hebben betrekking op ruim 45.000 werknemers, of zowat de helft van alle medewerkers in de sector.

Professor Peggy De Prins van de Antwerp Management School zorgt voor de academische begeleiding en onderbouwing van de ingediende plannen. De focus ligt op vier actiedomeinen: werk, gezondheid, competenties en loopbaanbeleid. Het gaat daarbij vaak om maatwerk per onderneming.

Zo richten heel wat initiatieven zich op de arbeidsorganisatie met arbeidsduurvermindering, aanpassingen aan ploegenstelsels, meer inspraak in de uurroosters, de invoering van telewerk of peterschapsprojecten waarbij ervaren werknemers jongere collega’s begeleiden.

Naast klassieke loopbaangesprekken en carrièrecoaching heeft het Demografiefonds ook oog voor de preventie van burn-out en duidelijke afspraken rond e-mail voor een optimale balans tussen werk en privé. Heel wat maatregelen gaan over het stimuleren van de interne mobiliteit binnen een bedrijf.

Werknemers krijgen meer kansen om te wisselen van afdeling, van functie, van jobinhoud en van rol. Zo kunnen bijvoorbeeld jobs worden gegroepeerd op basis van bepaalde basiscompetenties, waarbij werknemers om de zes maanden in een ander departement een vergelijkbare functie opnemen.