Siemens demonstreert eerste autonome tram in Potsdam

Siemens Mobility en ViP Verkehrsbetrieb Potsdam zullen samen hun onderzoeksproject rond de eerste autonome tram ter wereld voorstellen op de beurs InnoTrans 2018 in het Duitse Potsdam.

Trefwoorden: #autonome tram, #autonoom, #openbaar vervoer, #Siemens, #tram, #transport, #ViP Verkehrsbetrieb Potsdam

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens Mobility )

ENGINEERINGNET.BE - Op een traject van zes kilometer van het tramnet in het Duitse Potsdam zal een demonstratie gegeven worden van een testtram, die autonoom door het gewone verkeer rijdt.

ViP heeft voor het project een Combino-tram ter beschikking gesteld. Dit experimentele voertuig is uitgerust met meerdere lidar-, radar- en camerasensoren. Deze “digitale ogen" brengen de tram en zijn verkeersomgeving in kaart. Tegelijkertijd fungeren complexe algoritmes als “hersenen”.

Zij interpreteren en evalueren gegevens uit de actuele situatie, maken een prognose van het verdere verloop van de situatie, met een gepaste reactie van de tram tot gevolg. Dankzij zijn artificiële intelligentie reageert de tram op tramspoorsignalen, stopt hij aan tramhaltes en reageert hij autonoom op risico’s zoals overstekende voetgangers of andere voertuigen.

De experimentele tram, die gebruikt wordt om het autonoom rijden op de wereldpremière te demonstreren, is niet ontworpen voor commercieel gebruik.

Het huidige project heeft tot doel om de technologische uitdagingen van het autonoom rijden in werkelijke omstandigheden eerst te identificeren en vervolgens oplossingen te ontwikkelen en te testen.

Beide bedrijven onderhandelen nog over een voortzetting van hun samenwerking.