Nieuw toestel voor eenvoudige bloedstaalafname (+video)

Onderzoek & Wetenschap 6/09/2018 14:38:33

Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelen een flexibele chip, die infecties en virussen in het bloed kan opsporen, met subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Lees hieronder verder   
Verwant

Efficiëntere ontwikkeling medicijnen met minder dierproeven

Biocartis gaat wereldwijd samenwerken met Covance

Nieuwe methode om sneller opgelopen stralingsdosis te bepalen

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De omstandigheden in ontwikkelingslanden maken het vaak moeilijk om goede medische diagnoses te stellen. Daarom is er nood aan eenvoudige, maar accurate technologie om ter plaatse te gebruiken.

De onderzoeksgroep van professor Jeroen Lammertyn (Afdeling Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren) specialiseert zich in de ontwikkeling van technologie die specifieke moleculen opspoort in bloed, urine of voeding.

Op die manier is het mogelijk om in bloed te zoeken naar biomerkers van een bepaalde ziekte. Deze technologie, ook wel 'lab on a chip' genaamd, is geknipt om diagnoses te stellen in ontwikkelingslanden met beperkte medische voorzieningen.

Wereldwijd zijn er ongeveer 36 miljoen mensen besmet door het aids-virus hiv, waarvan bijna 70% in Sub-Sahara-Afrika. De nieuwe chip maakt het mogelijk te meten hoeveel hiv in iemands bloed zit.

“Ons ontwerp is eenvoudig en daarom ook goedkoop om te maken”, zegt Lammertyn. “Het bestaat uit twee plastic plaatjes en daartussen zitten microkanaaltjes met de dikte van een menselijk haar.”

“In de chip vind je twee kamers. In een kamer is vloeistof aanwezig. Wanneer die begint te stromen, ontstaat er onderdruk in de tweede kamer. Daardoor wordt het bloedstaal in de chip gepompt. Er is dus geen energie voor nodig: een belangrijk voordeel in ontwikkelingslanden. Ons apparaat is te activeren met een eenvoudige vingerdruk en dus door iedereen hanteerbaar.”

De flexibele chip is als een soort sticker op de huid aan te brengen. Het is ook mogelijk om met de chip vloeistoffen te injecteren, bijvoorbeeld vaccinaties. Er is een brede waaier aan toepassingen denkbaar voor de chip.

Lammertyn: “Deze toestelletjes zijn je bijvoorbeeld te gebruiken om je cholesterol op regelmatige tijdstippen te meten. Op termijn is het ook mogelijk dat dokters controleren of een infectie viraal of bacterieel is. Zo weet die meteen of de patiënt antibiotica moet gebruiken." << (Lydia Heida) (foto: KU Leuven)

Video:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners