UAntwerpen verbetert diagnose na MRI-scan

Radiologen maken al jaren gebruik van MRI-hersenscans. De technologie is nuttig, maar vandaag is het bijna onmogelijk om opeenvolgende scans van een patiënt met elkaar te vergelijken.

Trefwoorden: #B-Q MINDED, #diagnose, #Europees project, #hersenscan, #MRI, #scan, #UAntwerpen, #vergelijking

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het VisieLab van UAntwerpen coördineert B-Q MINDED, een Europees project om via nieuwe technologie tot een betere diagnose van MRI-scans te komen.

Prof. Jan Sijbers (UAntwerpen): “De beeldintensiteit van de verschillende hersenweefsels is echter relatief, omdat het afhangt van de instellingen van de scanner en de software. Daarom kan een radioloog wel afwijkingen binnen één beeld detecteren, maar is het bijna onmogelijk om het contrast te vergelijken tussen opeenvolgende scans van een patiënt, laat staan tussen verschillende patiënten.”

Dankzij de innovatieve beeldverwerkingsalgoritmes die binnen VisieLab ontwikkeld werden, kon de opnametijd al met de helft verminderd worden. In het kader van dit project worden de algoritmes verder verfijnd. Tegen 2022 moet dat leiden tot snellere en betere MRI-diagnoses bij patiënten.

Binnen het project zal de Universiteit Antwerpen samenwerken met de Universiteit van Leeds, het Erasmus MC, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en het Jülich Forschungszentrum. Bovendien zijn er meerdere industriële partners actief betrokken: Siemens Healthineers, Icometrix, Quantib en MR Solutions.

Europa maakt 3,9 miljoen euro vrij voor het project.


Video: