Prone Crawl Breast Board wint James Dyson Award 2018

Het Prone Crawl Breast Board maakt de behandeling van borstkanker efficiënter en comfortabeler en zorgt ook voor een preciezere bestraling waardoor vitale organen gespaard worden.

Trefwoorden: #behandeling, #Bert Boute, #bestraling, #borstkanker, #James Dyson, #James Dyson Award, #Prone Crawl Breast Board, #UGent

Lees verder

research

( Foto: James Dyson )

ENGINEERINGNET.BE - Met de ontwikkeling van het Prone Crawl Breast Board biedt Bert Boute (ingenieur aan de universiteit Gent) een oplossing voor het ongemak en de beperkingen van radiotherapie als behandeling van borstkanker.

De momenteel beschikbare apparaten hebben verschillende beperkingen en zijn erg ongemakkelijk. Dit nieuwe ontwerp zorgt voor beter comfort, betere positionering van de patiënt en toegang tot de straling, wat de medische prestaties verbetert.

Dankzij dit toestel kunnen patiënten comfortabel een betere houding op de buik aannemen. Door de buikpositie wordt de bestraling preciezer gericht en wordt het risico op hart en longschade verkleind in vergelijking met de bestaande liggende behandelingen.

Zowel de borst- als lymfeklieren kunnen zo in de buikligging behandeld worden, wat zorgt voor een verbeterde gerichtheid van de bestraling, betere dosisverdeling en spaart daardoor de vitale organen zoals hart en longen.