Europees programma REnnovates vormt opmaat naar energie-neutrale wijken

Bedrijfsnieuws 4/09/2018 9:01:28

Slimme, energie-neutrale wijken zijn technisch haalbaar en met aangepaste wet- en regelgeving die voorziet in flexibele energieprijzen ook economisch rendabel, aldus onderzoek van BAM.

Lees hieronder verder   
Verwant

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

Energiezuinigste kantoorgebouw van Europa in gebruik genomen

Installatie kabels voor NASR olieveld in Abu Dhabi voltooid

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Voor het project REnnovates zijn in 2015 ongeveer 250 bestaande huurwoningen in de Nederlandse plaatsen Heerhugowaard, Soesterberg/Soest en Woerden omgebouwd naar gasloze nul-op-de-meter woningen.

Deze woningen maken nu deel uit van een slimme wijk waarin energie zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Naast zonnepanelen en warmtepompen zijn tevens thuisbatterijen en een wijkbatterij toegepast.

Door slimme sturing met warmtepompen en het opvangen van opwekpieken met accu’s, is het voor de netbeheerder mogelijk om investeringen in capaciteit op het elektriciteitsnetwerk te minimaliseren of te voorkomen. BAM verwacht dit op termijn als nieuwe dienstverlening aan netbeheerders te kunnen aanbieden.

De resultaten van dit project zijn onlangs gepresenteerd aan onder meer de Vlaamse minister Bart Tommelein tijdens een symposium van BAM in Utrecht.

'Slimme, energieneutrale wijken zijn technisch haalbaar. Met aangepaste wet- en regelgeving die voorziet in flexibele energieprijzen is onze business case in Nederland sluitend te maken,' aldus Dennis van Goch, projectmanager Innovatie bij BAM.

‘Onze bijdrage aan de energietransitie is aanzienlijk te vergroten als we erin slagen om dit concept op Europese schaal uit te bouwen. In België, Spanje en Polen zijn de eerste initiatieven al genomen.’

Tommelein stelt: 'Renovaties die in één klap leiden tot een energieneutrale woonwijk brengen de omslag naar een koolstofarme maatschappij in een stroomversnelling. Het is een uitdaging waar we in heel Europa voorstaan. Lidstaten kunnen maar beter hun goede voorbeelden uitwisselen. Hoe sneller we een koolstofarme samenleving bereiken, hoe beter.'

Het REnnovates-project is in 2015 gestart door BAM. De EU heeft destijds een projectsubsidie van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit Horizon 2020.

BAM werkt in dit project samen met bouwondernemingen Mostostal (Polen) en Mondragon (Spanje). De Nederlandse netbeheerder Stedin onderzoekt wat de impact op het netwerk is.

Belgische partners zijn VITO/EnergyVille, Enervalis en de Belfius Bank. Overige partners zijn het Finse MassiveCell Technologies en de Duitse firma KEO. << (Lydia Heida) (foto: BAM)

Video:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners