Grafeen al efficiënt en gevoelig bij lage dosis licht

Het onderzoeksteam van VUB-professor Nathalie Vermeulen heeft een zeer onverwachte en verreikende eigenschap ontdekt van grafeen, door velen gezien als het wondermateriaal van de toekomst.

Trefwoorden: #B-PHOT, #fotonica, #grafeen licht, #Nathalie Vermeulen, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Grafeen kan licht van kleur doen veranderen en blijkt dit efficiënter te doen voor een lage dosis licht dan voor een hoge dosis. Professor Nathalie Vermeulen en haar collega’s van VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics deden hun ontdekking samen met medewerkers uit Polen en China.

In het kader van haar prestigieuze Starting Grant uitgereikt door de European Research Council onderzoekt Vermeulen hoe grafeen de kleur van licht kan veranderen, of zogenaamde golflengte-conversie kan realiseren.

Daarbij kwamen zij en haar team tot een verrassende conclusie: het materiaal geeft de beste conversie-efficiënties bij lage licht-intensiteiten en niet zozeer bij hoge licht-intensiteiten, zoals meestal wordt aangenomen. Dit contra-intuïtieve gedrag is het gevolg van zeer ongebruikelijke fysische fenomenen in het grafeen en opent de weg naar nieuwe toepassingen.

Deze ontdekking kan onder andere gebruikt worden voor het ontwikkelen van compacte lichtbronnen die een brede waaier aan kleuren uitstralen. Dit type lichtbron kan bijvoorbeeld diabetespatiënten helpen hun glucosespiegel pijnloos te meten door licht op de bloedvaten te schijnen, in plaats van het traditionele bloedprikken.


Dit onderzoek werd onlangs ook gepubliceerd in het gerenommeerde Nature Communications.