Onderzoek: waarom stralen zilverclusters licht uit (+video)

Onderzoek & Wetenschap 27/08/2018 15:24:35

Een interdisciplinair team van fysici en chemici geleid door de KU Leuven heeft nu voor het eerst kunnen aantonen waarom zilverclusters, gevangen in zeolieten, licht uitstralen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Europese primeur: hoge cryo-elektronenmicroscoop in gebruik genomen

UT-onderzoekers ontwikkelen interessante bouwsteen voor kwantumcomputer

VIB lanceert ‘Grand Challenges’-programma

Universiteit Twente treedt toe tot prestigieus batterijconsortium

558 miljoen euro staatssteun voor SCK-onderzoeksinfrastructuur

James Allison wint de Dr. Paul Janssen Prijs

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Workshops IO-Link technology

BluePoint, Antwerpen

donderdag 20 september 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/9) Sirris lanceert proeflabo rond Artificiële Intelligentie

(17/9) Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

(13/9) Zensor instrumenteert Nederlands gerecycleerd fietspad

(12/9) Imec.xpand haalt 117 miljoen euro op

(11/9) Pfizer investeert in nieuwe productie-eenheid in Puurs

(10/9) Federale financiering voor IRE SMART-project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Clusters van zilveratomen die gevangen zitten in zeolieten, een poreus materiaal met kleine kanalen en holtes, hebben opmerkelijke lichtgevende eigenschappen. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor efficiëntere verlichting ter vervanging van LED- en TL-verlichting.

Zeolieten hebben een zeer rigide en goed gekende structuur. Ze bevatten talrijke kleine kanalen en holtes. In de chemie worden ze gebruikt om bepaalde reacties te stimuleren. Wanneer moleculen ‘gevangen’ geraken in de holtes van de zeolieten verliezen ze hun beweeglijkheid en gedragen ze zich anders.

Met dit onderzoek konden wetenschappers achterhalen waarom en hoe zilverclusters licht uitstralen wanneer zij gevangen geraken in de kooien van een specifiek type van zeoliet.

Onderzoeker Didier Grandjean: “We hebben een mengsel van zilverclusters bestraald met synchrotron-straling aan de ‘European Synchrotron Radiation Facility’ in Grenoble. Dit levert allerlei informatie op over de structuur en de eigenschappen van het materiaal, maar met een nieuwe methode hebben we bewust alleen het uitgestraalde licht gemeten. Daardoor weten we zeker dat we enkel kijken naar de specifieke deeltjes die verantwoordelijk zijn voor het licht.”

Dat levert sluitend bewijs dat alleen clustertjes van vier zilveratomen in de vorm van een tetraëder omringd met watermoleculen het licht uitstralen (zie blauwe piramide-achtige vorm in de afbeelding).

Professor Peter Lievens: “De tetraëders vormen een eenheid waarin twee elektronen zich vrij kunnen bewegen. Het geheel vormt een superatoom, dit is een structuur die bestaat uit meerdere atomen maar zich gedraagt als één atoom. De optische eigenschappen van de clusters worden veroorzaakt door de twee vrije elektronen. Die vallen van een hogere naar een lagere energietoestand, en dat resulteert in een bepaalde schakering van groen licht. Die energieniveaus worden dan weer bepaald door de chemische eigenschappen van het superatoom.”

Ook deze vaststelling is nieuw en te danken aan een doorgedreven samenwerking tussen onderzoekers in de chemie en de fysica. Deze experimentele vaststellingen worden bovendien bevestigd door geavanceerde theoretische berekeningen.

Met deze kennis op zak kunnen de onderzoekers nu gericht de eigenschappen van de zilverclusters gaan aanpassen of nieuwe materialen zoeken met gewenste optische eigenschappen. Het resultaat van dit werk is onder andere van belang voor de studie van het licht en haar toepassingen. << (Guy Leysen) (bron en infographic: KU Leuven)

Video:


Leestip
Lees deze studie "Origin of the bright photoluminescence of few-atom silver clusters confined in LTA zeolites" die gepubliceerd werd in Science.
DOI: 10.1126/science.aaq1308

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Young Champions of the Earth 2018 bekend gemaakt

Zeven jongeren van over de hele wereld werden door het VN-Milieuprogramma uitgeroepen tot “Young Champions of the Earth” voor hun geweldige ideeën rond milieubescherming.

Uniflex lanceert nieuwe industriële pers SL 3-75 - techniek

De nieuwe pers voor de productie van industriële buizen met een DN van 4 tot 75 mm is ideaal voor buizen in gebruik n de voedings- en farma-industrie, alsook voor het maken van brandslangen.

2,5 miljoen euro investeringskapitaal voor InOpSys

De Vlaamse Milieuholding (VMH) investeert voor 1,25 miljoen euro in InOpSys. De bestaande aandeelhouders (Innovation Fund, Gemma Frisius Fund en KU Leuven) dragen 1,25 miljoen euro bij.

Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

De conclusies van deze Belgian Plastics Day, georganiseerd door sectorfederaties essenscia PolyMatters en Agoria, was dat er geen duurzame toekomst komt zonder hoogwaardige kunststoffen.

Lageroplossing van NSK bespaart 130.000 € bij energiecentrale - techniek

Toen een elektriciteitsproducent ten gevolge van lagerschade frequente storingen ondervond in twee industriële ventilatoren, werd NSK verzocht om een passende oplossing voor te stellen.

Mercedes-Benz presenteert nieuw concept ver voorbij autonoom rijden

Het nieuwe voertuig (Vision Urbanetic) maakt on-demand en efficiënt vervoer van mensen en goederen door steden mogelijk via een zelflerend, autonoom rijdend vlootsysteem.

Asbestprobleem is groter en gevaarlijker dan gedacht

De historische blootstelling aan asbest was groter dan tot nu toe gedacht werd, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Van den Borre onder leiding van Prof. Patrick Deboosere (VUB).

Techno Trailer begint aan nieuw schooljaar

Op 12 september konden een 100-tal leerkrachten in het Vormingscentrum in Malle kennismaken met de Techno Trailer werking en gingen zelf aan de slag me de Technoboxen, de Sphero’s, …

Eplan lanceert online efficiency calculator

Hoe efficiënt gaat u als ontwerper of electrical engineer te werk? Doe de test en kom te weten wat voor type gebruiker u bent. Daarbij ziet u ook hoeveel procent u efficiënter kan werken. We geven u telkens enkele handige tips & tricks op maat, zodat u stapsgewijs uw werk versnelt en uw engineering efficiënter maakt! >>

Partners