Onderzoek: waarom stralen zilverclusters licht uit (+video)

Onderzoek & Wetenschap 27/08/2018 15:24:35

Een interdisciplinair team van fysici en chemici geleid door de KU Leuven heeft nu voor het eerst kunnen aantonen waarom zilverclusters, gevangen in zeolieten, licht uitstralen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoek naar elektronen in 1,58 dimensies

Europees consortium krijgt 10 miljoen euro voor bouw quantumklokken

Antwerpse wetenschapper schopt het tot tabel van Mendeljev

Ampyx Power en NLR bundelen krachten voor alternatieve windenergie

Annemie Bogaerts ontvangt prestigieuze ERC Synergy grant

QuTech presenteert roadmap voor quantum-internet

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Clusters van zilveratomen die gevangen zitten in zeolieten, een poreus materiaal met kleine kanalen en holtes, hebben opmerkelijke lichtgevende eigenschappen. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor efficiëntere verlichting ter vervanging van LED- en TL-verlichting.

Zeolieten hebben een zeer rigide en goed gekende structuur. Ze bevatten talrijke kleine kanalen en holtes. In de chemie worden ze gebruikt om bepaalde reacties te stimuleren. Wanneer moleculen ‘gevangen’ geraken in de holtes van de zeolieten verliezen ze hun beweeglijkheid en gedragen ze zich anders.

Met dit onderzoek konden wetenschappers achterhalen waarom en hoe zilverclusters licht uitstralen wanneer zij gevangen geraken in de kooien van een specifiek type van zeoliet.

Onderzoeker Didier Grandjean: “We hebben een mengsel van zilverclusters bestraald met synchrotron-straling aan de ‘European Synchrotron Radiation Facility’ in Grenoble. Dit levert allerlei informatie op over de structuur en de eigenschappen van het materiaal, maar met een nieuwe methode hebben we bewust alleen het uitgestraalde licht gemeten. Daardoor weten we zeker dat we enkel kijken naar de specifieke deeltjes die verantwoordelijk zijn voor het licht.”

Dat levert sluitend bewijs dat alleen clustertjes van vier zilveratomen in de vorm van een tetraëder omringd met watermoleculen het licht uitstralen (zie blauwe piramide-achtige vorm in de afbeelding).

Professor Peter Lievens: “De tetraëders vormen een eenheid waarin twee elektronen zich vrij kunnen bewegen. Het geheel vormt een superatoom, dit is een structuur die bestaat uit meerdere atomen maar zich gedraagt als één atoom. De optische eigenschappen van de clusters worden veroorzaakt door de twee vrije elektronen. Die vallen van een hogere naar een lagere energietoestand, en dat resulteert in een bepaalde schakering van groen licht. Die energieniveaus worden dan weer bepaald door de chemische eigenschappen van het superatoom.”

Ook deze vaststelling is nieuw en te danken aan een doorgedreven samenwerking tussen onderzoekers in de chemie en de fysica. Deze experimentele vaststellingen worden bovendien bevestigd door geavanceerde theoretische berekeningen.

Met deze kennis op zak kunnen de onderzoekers nu gericht de eigenschappen van de zilverclusters gaan aanpassen of nieuwe materialen zoeken met gewenste optische eigenschappen. Het resultaat van dit werk is onder andere van belang voor de studie van het licht en haar toepassingen. << (Guy Leysen) (bron en infographic: KU Leuven)

Video:


Leestip
Lees deze studie "Origin of the bright photoluminescence of few-atom silver clusters confined in LTA zeolites" die gepubliceerd werd in Science.
DOI: 10.1126/science.aaq1308

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Een reeks Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners