Geheimen van antimaterie worden stilaan ontrafeld

Onderzoek & Wetenschap 24/08/2018 10:44:48

In Nature meldde het ALPHA-team dat de Lyman-alfa-elektronische overgang in het antiwaterstofatoom, de antimaterie-tegenhanger van waterstof, voor het eerst is waargenomen.

Lees hieronder verder   
Verwant

VEB gaat nadruk leggen op klimaatdoelstellingen

De toekomst aan de supercondensator? - artikel

Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

Elia haalt 500 miljoen euro op via obligatielening

Studiedag “Groen gas en WKK” - uitnodiging

IJsbuffer beheert gebouw Hogeschool PXL energiezuiniger

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Lyman-alpha (of 1S-2P) transitie is een van de vele elektrische overgangen die de fysicus Theodore Lyman iets meer dan een eeuw geleden in het waterstofatoom ontdekte.

De overgang gebeurt wanneer een elektron van het laagste energieniveau (1S) naar een hoger niveau (2P) springt en dan terugvalt naar het 1S-niveau door een foton uit te zenden met een golflengte van precies 121,6 nanometer.

Het is een bijzondere overgang waarmee astronomen de toestand van het medium bepalen tussen melkwegstelsels en testmodellen van de kosmos. Antimaterie-onderzoek is dan weer geïnteresseerd in precisiemetingen van de reactie van antiwaterstof op licht en zwaartekracht.

Het vinden van het geringste verschil tussen het gedrag van antimaterie en materie zou weleens het standaardmodel van de deeltjesfysica aan het wankelen kunnen brengen of het juist versterken. Misschien werpt het een licht op de vraag waarom het universum nu bijna geheel uit materie bestaat, terwijl er bij de oerknal evenveel antimaterie moet zijn geweest.

Het ALPHA-team maakt antiwaterstofatomen door antiprotonen uit CERNs antiproton decelerator (AD) te binden met positronen uit een natrium-22-bron. Het vangt de resulterende antiwaterstofatomen in een magneetval, die voorkomt dat ze met materie in contact komen en verdwijnen.

Met laserlicht wordt vervolgens de spectrale respons van de antiwaterstofatomen gemeten. Daarvoor worden laserfrequenties binnen een bepaald bereik gebruikt. Men telt tot slot het aantal atomen dat uit de val ontsnapt als gevolg van de interacties tussen de laser en de ingesloten atomen.

Eerder al bezigde de ALPHA-collaboratie deze techniek om de zogenaamde 1S-2S-overgang te meten. Met behulp van dezelfde benadering en een reeks lasergolflengten in de buurt van 121,6 nanometer, ontdekte ze nu de Lyman-alfa-overgang in antiwaterstof.

Het mat de frequentie ervan met een nauwkeurigheid van enkele delen op honderd miljoen. Die kwam goed overeen met de overeenstemmende overgang in waterstof.

Men was minder precies dan bij waterstofmetingen maar het betekent wel een stevige technologiestap voorwaarts om de Lyman-alfa-transitie te gebruiken om grote monsters van antiwaterstof te koelen via laserkoeling.

Daarmee zouden onderzoekers de nauwkeurigheid van deze en andere metingen van antiwaterstof verder kunnen optrekken om uiteindelijk élk verschil in gedrag tussen antiwaterstof en waterstof te registreren.

Het ALPHA-experiment slaagde er deze keer in antiwaterstofatomen urenlang vast te houden en met een gepulseerde bron van Lyman-alfa laserlicht de overgang te registreren.

“Nu is laserkoeling aan de beurt, een game changer voor precisie-spectroscopie en zwaartekrachtmetingen”, aldus Jeffrey Hangst, woordvoerder van het ALPHA-experiment. << (Luc De Smet) (foto: CERN)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners