Geheimen van antimaterie worden stilaan ontrafeld

Onderzoek & Wetenschap 24/08/2018 10:44:48

In Nature meldde het ALPHA-team dat de Lyman-alfa-elektronische overgang in het antiwaterstofatoom, de antimaterie-tegenhanger van waterstof, voor het eerst is waargenomen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Plannen voor zonnepanelen op grote Mechelse gebouwen

Solar@Sea start eerste praktijktest voor offshore solar system

Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

North Sea Port steunt grootste Nederlands zonnepark

Energiemanagers van het jaar verkozen

die Keure realiseert hernieuwbare energie projecten dankzij werknemers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Lyman-alpha (of 1S-2P) transitie is een van de vele elektrische overgangen die de fysicus Theodore Lyman iets meer dan een eeuw geleden in het waterstofatoom ontdekte.

De overgang gebeurt wanneer een elektron van het laagste energieniveau (1S) naar een hoger niveau (2P) springt en dan terugvalt naar het 1S-niveau door een foton uit te zenden met een golflengte van precies 121,6 nanometer.

Het is een bijzondere overgang waarmee astronomen de toestand van het medium bepalen tussen melkwegstelsels en testmodellen van de kosmos. Antimaterie-onderzoek is dan weer geïnteresseerd in precisiemetingen van de reactie van antiwaterstof op licht en zwaartekracht.

Het vinden van het geringste verschil tussen het gedrag van antimaterie en materie zou weleens het standaardmodel van de deeltjesfysica aan het wankelen kunnen brengen of het juist versterken. Misschien werpt het een licht op de vraag waarom het universum nu bijna geheel uit materie bestaat, terwijl er bij de oerknal evenveel antimaterie moet zijn geweest.

Het ALPHA-team maakt antiwaterstofatomen door antiprotonen uit CERNs antiproton decelerator (AD) te binden met positronen uit een natrium-22-bron. Het vangt de resulterende antiwaterstofatomen in een magneetval, die voorkomt dat ze met materie in contact komen en verdwijnen.

Met laserlicht wordt vervolgens de spectrale respons van de antiwaterstofatomen gemeten. Daarvoor worden laserfrequenties binnen een bepaald bereik gebruikt. Men telt tot slot het aantal atomen dat uit de val ontsnapt als gevolg van de interacties tussen de laser en de ingesloten atomen.

Eerder al bezigde de ALPHA-collaboratie deze techniek om de zogenaamde 1S-2S-overgang te meten. Met behulp van dezelfde benadering en een reeks lasergolflengten in de buurt van 121,6 nanometer, ontdekte ze nu de Lyman-alfa-overgang in antiwaterstof.

Het mat de frequentie ervan met een nauwkeurigheid van enkele delen op honderd miljoen. Die kwam goed overeen met de overeenstemmende overgang in waterstof.

Men was minder precies dan bij waterstofmetingen maar het betekent wel een stevige technologiestap voorwaarts om de Lyman-alfa-transitie te gebruiken om grote monsters van antiwaterstof te koelen via laserkoeling.

Daarmee zouden onderzoekers de nauwkeurigheid van deze en andere metingen van antiwaterstof verder kunnen optrekken om uiteindelijk élk verschil in gedrag tussen antiwaterstof en waterstof te registreren.

Het ALPHA-experiment slaagde er deze keer in antiwaterstofatomen urenlang vast te houden en met een gepulseerde bron van Lyman-alfa laserlicht de overgang te registreren.

“Nu is laserkoeling aan de beurt, een game changer voor precisie-spectroscopie en zwaartekrachtmetingen”, aldus Jeffrey Hangst, woordvoerder van het ALPHA-experiment. << (Luc De Smet) (foto: CERN)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Een reeks Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners