Geheimen van antimaterie worden stilaan ontrafeld

Onderzoek & Wetenschap 24/08/2018 10:44:48

In Nature meldde het ALPHA-team dat de Lyman-alfa-elektronische overgang in het antiwaterstofatoom, de antimaterie-tegenhanger van waterstof, voor het eerst is waargenomen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

Energiezuinigste kantoorgebouw van Europa in gebruik genomen

Installatie kabels voor NASR olieveld in Abu Dhabi voltooid

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Lyman-alpha (of 1S-2P) transitie is een van de vele elektrische overgangen die de fysicus Theodore Lyman iets meer dan een eeuw geleden in het waterstofatoom ontdekte.

De overgang gebeurt wanneer een elektron van het laagste energieniveau (1S) naar een hoger niveau (2P) springt en dan terugvalt naar het 1S-niveau door een foton uit te zenden met een golflengte van precies 121,6 nanometer.

Het is een bijzondere overgang waarmee astronomen de toestand van het medium bepalen tussen melkwegstelsels en testmodellen van de kosmos. Antimaterie-onderzoek is dan weer geïnteresseerd in precisiemetingen van de reactie van antiwaterstof op licht en zwaartekracht.

Het vinden van het geringste verschil tussen het gedrag van antimaterie en materie zou weleens het standaardmodel van de deeltjesfysica aan het wankelen kunnen brengen of het juist versterken. Misschien werpt het een licht op de vraag waarom het universum nu bijna geheel uit materie bestaat, terwijl er bij de oerknal evenveel antimaterie moet zijn geweest.

Het ALPHA-team maakt antiwaterstofatomen door antiprotonen uit CERNs antiproton decelerator (AD) te binden met positronen uit een natrium-22-bron. Het vangt de resulterende antiwaterstofatomen in een magneetval, die voorkomt dat ze met materie in contact komen en verdwijnen.

Met laserlicht wordt vervolgens de spectrale respons van de antiwaterstofatomen gemeten. Daarvoor worden laserfrequenties binnen een bepaald bereik gebruikt. Men telt tot slot het aantal atomen dat uit de val ontsnapt als gevolg van de interacties tussen de laser en de ingesloten atomen.

Eerder al bezigde de ALPHA-collaboratie deze techniek om de zogenaamde 1S-2S-overgang te meten. Met behulp van dezelfde benadering en een reeks lasergolflengten in de buurt van 121,6 nanometer, ontdekte ze nu de Lyman-alfa-overgang in antiwaterstof.

Het mat de frequentie ervan met een nauwkeurigheid van enkele delen op honderd miljoen. Die kwam goed overeen met de overeenstemmende overgang in waterstof.

Men was minder precies dan bij waterstofmetingen maar het betekent wel een stevige technologiestap voorwaarts om de Lyman-alfa-transitie te gebruiken om grote monsters van antiwaterstof te koelen via laserkoeling.

Daarmee zouden onderzoekers de nauwkeurigheid van deze en andere metingen van antiwaterstof verder kunnen optrekken om uiteindelijk élk verschil in gedrag tussen antiwaterstof en waterstof te registreren.

Het ALPHA-experiment slaagde er deze keer in antiwaterstofatomen urenlang vast te houden en met een gepulseerde bron van Lyman-alfa laserlicht de overgang te registreren.

“Nu is laserkoeling aan de beurt, een game changer voor precisie-spectroscopie en zwaartekrachtmetingen”, aldus Jeffrey Hangst, woordvoerder van het ALPHA-experiment. << (Luc De Smet) (foto: CERN)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners