Geheimen van antimaterie worden stilaan ontrafeld

Onderzoek & Wetenschap 24/08/2018 10:44:48

In Nature meldde het ALPHA-team dat de Lyman-alfa-elektronische overgang in het antiwaterstofatoom, de antimaterie-tegenhanger van waterstof, voor het eerst is waargenomen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Installatie Rentel offshore windpark beëindigd

Hybrit bouwt CO2-vrije proeffabriek voor staal

Limburgs Nike Distributie Center behaalt LEED Gold certificaat

Introductie van uniek proefstation voor hernieuwbare energie

COGEN organiseert 3de Nationale WKK-ontmoetingsdag

Balans op hoogspanningsnet met decentraal en (duurzaam) elektrisch vermogen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Workshops IO-Link technology

BluePoint, Antwerpen

donderdag 20 september 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/9) Sirris lanceert proeflabo rond Artificiële Intelligentie

(17/9) Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

(13/9) Zensor instrumenteert Nederlands gerecycleerd fietspad

(12/9) Imec.xpand haalt 117 miljoen euro op

(11/9) Pfizer investeert in nieuwe productie-eenheid in Puurs

(10/9) Federale financiering voor IRE SMART-project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Lyman-alpha (of 1S-2P) transitie is een van de vele elektrische overgangen die de fysicus Theodore Lyman iets meer dan een eeuw geleden in het waterstofatoom ontdekte.

De overgang gebeurt wanneer een elektron van het laagste energieniveau (1S) naar een hoger niveau (2P) springt en dan terugvalt naar het 1S-niveau door een foton uit te zenden met een golflengte van precies 121,6 nanometer.

Het is een bijzondere overgang waarmee astronomen de toestand van het medium bepalen tussen melkwegstelsels en testmodellen van de kosmos. Antimaterie-onderzoek is dan weer geïnteresseerd in precisiemetingen van de reactie van antiwaterstof op licht en zwaartekracht.

Het vinden van het geringste verschil tussen het gedrag van antimaterie en materie zou weleens het standaardmodel van de deeltjesfysica aan het wankelen kunnen brengen of het juist versterken. Misschien werpt het een licht op de vraag waarom het universum nu bijna geheel uit materie bestaat, terwijl er bij de oerknal evenveel antimaterie moet zijn geweest.

Het ALPHA-team maakt antiwaterstofatomen door antiprotonen uit CERNs antiproton decelerator (AD) te binden met positronen uit een natrium-22-bron. Het vangt de resulterende antiwaterstofatomen in een magneetval, die voorkomt dat ze met materie in contact komen en verdwijnen.

Met laserlicht wordt vervolgens de spectrale respons van de antiwaterstofatomen gemeten. Daarvoor worden laserfrequenties binnen een bepaald bereik gebruikt. Men telt tot slot het aantal atomen dat uit de val ontsnapt als gevolg van de interacties tussen de laser en de ingesloten atomen.

Eerder al bezigde de ALPHA-collaboratie deze techniek om de zogenaamde 1S-2S-overgang te meten. Met behulp van dezelfde benadering en een reeks lasergolflengten in de buurt van 121,6 nanometer, ontdekte ze nu de Lyman-alfa-overgang in antiwaterstof.

Het mat de frequentie ervan met een nauwkeurigheid van enkele delen op honderd miljoen. Die kwam goed overeen met de overeenstemmende overgang in waterstof.

Men was minder precies dan bij waterstofmetingen maar het betekent wel een stevige technologiestap voorwaarts om de Lyman-alfa-transitie te gebruiken om grote monsters van antiwaterstof te koelen via laserkoeling.

Daarmee zouden onderzoekers de nauwkeurigheid van deze en andere metingen van antiwaterstof verder kunnen optrekken om uiteindelijk élk verschil in gedrag tussen antiwaterstof en waterstof te registreren.

Het ALPHA-experiment slaagde er deze keer in antiwaterstofatomen urenlang vast te houden en met een gepulseerde bron van Lyman-alfa laserlicht de overgang te registreren.

“Nu is laserkoeling aan de beurt, een game changer voor precisie-spectroscopie en zwaartekrachtmetingen”, aldus Jeffrey Hangst, woordvoerder van het ALPHA-experiment. << (Luc De Smet) (foto: CERN)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Young Champions of the Earth 2018 bekend gemaakt

Zeven jongeren van over de hele wereld werden door het VN-Milieuprogramma uitgeroepen tot “Young Champions of the Earth” voor hun geweldige ideeën rond milieubescherming.

Uniflex lanceert nieuwe industriële pers SL 3-75 - techniek

De nieuwe pers voor de productie van industriële buizen met een DN van 4 tot 75 mm is ideaal voor buizen in gebruik n de voedings- en farma-industrie, alsook voor het maken van brandslangen.

2,5 miljoen euro investeringskapitaal voor InOpSys

De Vlaamse Milieuholding (VMH) investeert voor 1,25 miljoen euro in InOpSys. De bestaande aandeelhouders (Innovation Fund, Gemma Frisius Fund en KU Leuven) dragen 1,25 miljoen euro bij.

Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

De conclusies van deze Belgian Plastics Day, georganiseerd door sectorfederaties essenscia PolyMatters en Agoria, was dat er geen duurzame toekomst komt zonder hoogwaardige kunststoffen.

Lageroplossing van NSK bespaart 130.000 € bij energiecentrale - techniek

Toen een elektriciteitsproducent ten gevolge van lagerschade frequente storingen ondervond in twee industriële ventilatoren, werd NSK verzocht om een passende oplossing voor te stellen.

Mercedes-Benz presenteert nieuw concept ver voorbij autonoom rijden

Het nieuwe voertuig (Vision Urbanetic) maakt on-demand en efficiënt vervoer van mensen en goederen door steden mogelijk via een zelflerend, autonoom rijdend vlootsysteem.

Asbestprobleem is groter en gevaarlijker dan gedacht

De historische blootstelling aan asbest was groter dan tot nu toe gedacht werd, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Van den Borre onder leiding van Prof. Patrick Deboosere (VUB).

Techno Trailer begint aan nieuw schooljaar

Op 12 september konden een 100-tal leerkrachten in het Vormingscentrum in Malle kennismaken met de Techno Trailer werking en gingen zelf aan de slag me de Technoboxen, de Sphero’s, …

Eplan lanceert online efficiency calculator

Hoe efficiënt gaat u als ontwerper of electrical engineer te werk? Doe de test en kom te weten wat voor type gebruiker u bent. Daarbij ziet u ook hoeveel procent u efficiënter kan werken. We geven u telkens enkele handige tips & tricks op maat, zodat u stapsgewijs uw werk versnelt en uw engineering efficiënter maakt! >>

Partners