Mobiele apps en satellietdata helpen Afrikaanse boeren en herders

Economie 24/08/2018 9:40:12

Het Netherlands Space Office presenteert volgende week tijdens de Wereld Water Week-conferentie in Stockholm meerdere innovaties over het gebruik van satellietgegevens en mobiele telefoons.

Lees hieronder verder   
Verwant

ILVO plant 1 miljoen euro aan energiebesparende investeringen

Met verbeterde gewassen kan Europese landbouwproductie verdubbelen

Eendenkroos maakt vleesproductie ecologischer

Geert Vermeersch wordt voorzitter van Fevia Vlaanderen

Nils Foss Excellence Prize voor plantenbiochemisch vingerafdrukonderzoek

EU versnelt de digitale transformatie van de Europese agrifood sector

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de Wereld Water Week is er op 29 augustus het ‘African Spatial Delight’ event. Op deze bijeenkomst zien waterprofessionals hoe satellietinformatie miljoenen kleine boeren in Afrikaanse landen vooruit helpt.

Er staan onder meer twee applicaties in de schijnwerpers die zijn voortgekomen uit het programma 'Geodata for Agriculture and Water' van Netherlands Space Office (NSO), dat in totaal 23 projecten omvat.

Het project 'Sustainable Technology Adapation for Mali’s Pastoralists’ toont hoe nomaden in Mali hun veetrekroutes optimaliseren. Via een laagdrempelige inbelservice vernemen zo’n 60.000 herders waar voldoende goed voedsel en oppervlaktewater voor hun vee beschikbaar is en waar andere kuddes lopen. Ook ontvangen ze actuele marktprijzen van vee en veevoer.

Dit project draagt er toe bij dat er minder conflicten tussen herders en boeren zijn. Naar verwachting is eind 2018 de veesterfte met ruim 10% afgenomen ten opzichte van 2013, de productie met minstens 10% gestegen (vlees, melk) en de veeverkoop zeker 10% rendabeler.

In Kenia loopt het project ‘Crop Monitoring Service’, dat boeren helpt hun opbrengsten (koffie, mais, graan en/of suikerriet) te verhogen. Over drie jaar zullen 150.000 boeren de informatieservice gebruiken.

De boeren abonneren zich op een goedkope informatieservice die hen via SMS of een mobiele app data geeft over de actuele conditie van hun gewas, welk groeiprobleem zich (eventueel) voordoet en hoe dat aan te pakken.

Cruciaal is betrouwbare weerdata voor het bepalen van het juiste tijdstip van zaaien, wieden en oogsten. Veel boeren maken hiervan al gebruik en melden een betere gewasontwikkeling.

Ook wordt een applicatie van de FAO, de ‘Water Productivity open-access portal’ (WaPOR), gepresenteerd. De FAO en andere organisaties in Afrika, halen er (gratis) data voor het beoordelen van het waterverbruik in de landbouw.

De ontwikkeling van deze app is door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken gefinancierd. << (Lydia Heida) (infographic: g4aw.spaceoffice.nl)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners