Mobiele apps en satellietdata helpen Afrikaanse boeren en herders

Economie 24/08/2018 9:40:12

Het Netherlands Space Office presenteert volgende week tijdens de Wereld Water Week-conferentie in Stockholm meerdere innovaties over het gebruik van satellietgegevens en mobiele telefoons.

Lees hieronder verder   
Verwant

Autonome robot monitort gewassen op proefvelden

Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

VIB krijgt vergunning voor CRISPR maïsveldproef

Urban Crop Solutions en Puratos testen plantgroei in ’Mars simulatie’

ILVO partner in Europees onderzoeksproject SmartAgriHubs

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de Wereld Water Week is er op 29 augustus het ‘African Spatial Delight’ event. Op deze bijeenkomst zien waterprofessionals hoe satellietinformatie miljoenen kleine boeren in Afrikaanse landen vooruit helpt.

Er staan onder meer twee applicaties in de schijnwerpers die zijn voortgekomen uit het programma 'Geodata for Agriculture and Water' van Netherlands Space Office (NSO), dat in totaal 23 projecten omvat.

Het project 'Sustainable Technology Adapation for Mali’s Pastoralists’ toont hoe nomaden in Mali hun veetrekroutes optimaliseren. Via een laagdrempelige inbelservice vernemen zo’n 60.000 herders waar voldoende goed voedsel en oppervlaktewater voor hun vee beschikbaar is en waar andere kuddes lopen. Ook ontvangen ze actuele marktprijzen van vee en veevoer.

Dit project draagt er toe bij dat er minder conflicten tussen herders en boeren zijn. Naar verwachting is eind 2018 de veesterfte met ruim 10% afgenomen ten opzichte van 2013, de productie met minstens 10% gestegen (vlees, melk) en de veeverkoop zeker 10% rendabeler.

In Kenia loopt het project ‘Crop Monitoring Service’, dat boeren helpt hun opbrengsten (koffie, mais, graan en/of suikerriet) te verhogen. Over drie jaar zullen 150.000 boeren de informatieservice gebruiken.

De boeren abonneren zich op een goedkope informatieservice die hen via SMS of een mobiele app data geeft over de actuele conditie van hun gewas, welk groeiprobleem zich (eventueel) voordoet en hoe dat aan te pakken.

Cruciaal is betrouwbare weerdata voor het bepalen van het juiste tijdstip van zaaien, wieden en oogsten. Veel boeren maken hiervan al gebruik en melden een betere gewasontwikkeling.

Ook wordt een applicatie van de FAO, de ‘Water Productivity open-access portal’ (WaPOR), gepresenteerd. De FAO en andere organisaties in Afrika, halen er (gratis) data voor het beoordelen van het waterverbruik in de landbouw.

De ontwikkeling van deze app is door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken gefinancierd. << (Lydia Heida) (infographic: g4aw.spaceoffice.nl)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners