VUB natuurkundige ontvangt ERC Starting Grant van 1,47 miljoen euro

Natuurkundige Krijn de Vries gaat met het geld van de European Research Council Starting Grant radartechnologie ontwikkelen waarmee hij 'kosmische straling' (of neutrino’s) wil observeren.

Trefwoorden: #ERC, #European Research Council, #IceCube, #kosmische straling, #Krijn de Vries, #onderzoek, #onderzoeksproject, #radar, #radartechnologie, #starting grant, #subsidie, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB - Krijn de Vries )

ENGINEERINGNET.BE - Onlangs heeft het onderzoeksinstituut IceCube op de Zuidpool voor het eerst de herkomst van 1 zo’n hoogenergetisch deeltje gevonden.

Met de radar zouden veel meer waarnemingen gedaan kunnen worden. Krijn De Vries werkt als onderzoeker bij de vakgroep Fysica van de Vrije Universiteit Brussel.

de Vries: “Dit is een schitterend project waarmee we een van de grote raadsels van het heelal verder kunnen ontrafelen.”

Neutrino's zijn spookachtige subatomaire deeltjes, onder meer afkomstig uit de meest extreme omgevingen in het heelal en kunnen na een reis van miljarden lichtjaren zelfs de aarde bereiken.

Om inzicht te krijgen in de karakteristieken van deze kosmische neutrino flux en bijgevolg ook van de mogelijke bronnen, is er behoefte aan een veel grotere hoeveelheid waarnemingen. Met de huidige IceCube detector is dit binnen afzienbare tijd niet haalbaar, waardoor andere detectiemethoden nodig zijn.

de Vries: “Een uiterst interessant signaal om een zeer groot detectievolume te bekijken en meer waarnemingen te bekomen, is het radiosignaal.”

Het RadNu project richt zich op de ontwikkeling van een nieuwe, innovatieve, radardetectietechniek voor het bekijken van de kosmische neutrino flux op de hoogste energieën, buiten het bereik van de huidige neutrinodetectoren.

Een gedetailleerde modellering van het radarsignaal in combinatie met detectorstudies zullen leiden naar het hoofddoel van het RadNu project: de installatie van een radiodetector met de gevoeligheid om kosmische neutrino's te detecteren op de hoogste energieën.

de Vries: “De detectie van deze kosmische neutrino's geeft ons een volledig nieuwe kijk op de meest energetische objecten in ons universum.”


ACHTERGROND
De European Research Council (ERC) van de Europese Unie is een pan-Europese organisatie voor financiering van grensverleggend onderzoek. Het doel is om wetenschappelijke topkwaliteit in Europa te stimuleren door de allerbeste, creatiefste onderzoekers te ondersteunen.