Daling van vergoede werkloosheid in tweede trimester

Het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen (UVW WZ) blijft dalen. Gemiddeld waren er 344.480 in het 2e trimester van 2018. Een daling met 6,5% ten opzichte van 2017.

Trefwoorden: #daling, #economie, #RVA, #tendenzen, #vacatures, #werkloosheid

Lees verder

HR

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de interpretatie van deze getallen moeten een aantal gewijzigde regels meegenomen worden.

Eind 2017 werd een beperking van het recht op inschakelingsuitkeringen ingevoerd en de leeftijdsvereiste voor een vrijstelling van inschrijving als werkzoekende (IWZ) wordt geleidelijk opgetrokken van 60 naar 63 jaar.

Voor tweede trimester van 2018 werden 141.153 UVW-WZ in het Vlaams, 139.465 in het Waals en 63.861 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest genoteerd, waarbij er een daling van 6,7% bij de mannelijke en van 6,3% bij de vrouwelijke UVW WZ was.

De recentste geharmoniseerde werkloosheidsgraad, die wordt gepubliceerd door Eurostat, bedraagt 6,0% in België tegenover gemiddeld 7,0% voor de Europese Unie (EU-28) en 8,3% voor de Eurozone.

Het aantal niet-werkzoekende werklozen blijft afnemen (20%). Ook die daling is grotendeels toe te schrijven aan de hogergenoemde wijzigingen. Verder speelt ook het effect van de uitstroom van de ‘babyboom-generatie’ naar het pensioen. De daling bedraagt 36,1% bij de vrijgestelde oudere werklozen en 13,9% bij de SWT’ers met vrijstelling van IWZ.

De tijdelijke werkloosheid bedroeg gemiddeld 86.348 betalingen, wat overeenkomt met 16.861 budgettaire eenheden (+/- voltijdse equivalenten). Daarmee daalt de tijdelijke werkloosheid in budgettaire eenheden weer met 5,7% op jaarbasis. Het totale aantal betalingen in het kader van de inkomensgarantie-uitkering (IGU) voor deeltijds werkenden laat een daling van 4,1% op jaarbasis noteren.

In dit tweede trimester bedraagt de daling 3,5% voor de werk- en activeringsmaatregelen en 0,03% voor de vrijstellingen. De evoluties in het kader van de tewerkstellingsmaatregelen worden echter beïnvloed door de bevoegdheidsoverdracht naar de gewesten.

Op jaarbasis wordt ook een daling vastgesteld van 7,7% van het totale aantal uitkeringstrekkers in loopbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verlof. Ook het aantal betalingen voor werknemers die hun loopbaan onderbreken in het kader van een tijdskrediet neemt af met 5,8% op jaarbasis. De betalingen voor thematische verloven laten een stijging noteren van 3,0%.

De evolutie van de economische groei op trimestriële basis is positief sinds 20 trimesters en wordt ook een stijgend aantal werkaanbiedingen genoteerd. De tijdelijke werkloosheid om economische redenen neemt af, net zoals de jongerenwerkloosheid, de werkloosheid van korte duur en de volledige werkloosheid in het algemeen.