Luminus bouwt opslagtank om tot milieuvriendelijke energie-opslagplaats

EDF Luminus heeft op haar site in Ham een oude opslagtank voor olie omgevormd tot een milieuvriendelijke opslagplaats voor energie, die gebruikt wordt om de Gentse stadsverwarming te voeden.

Trefwoorden: #CO2, #cogeneratie, #duurzaam, #EDF Luminus, #Gent, #Ham, #opslagtank, #warmtekrachtkoppeling, #WKK

Lees verder

Techniek

( Foto: EDF Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Het water in de oude opslagtank, goed voor 4,5 miljoen liter warm water, wordt overdag opgewarmd tot een temperatuur van 90°C door WKK*-eenheden in de centrale aan de Ham in Gent op vol vermogen te laten draaien.

’s Nachts worden dan bepaalde eenheden stilgelegd en wordt het water uit de energieopslagplaats gebruikt om de Gentse stadsverwarming te voeden.

Omdat de geproduceerde warmte voortaan wordt opgeslagen in de opslagplaats die als “batterij” dient, moeten de WKK-eenheden op de site in Ham zich niet meer aanpassen aan het verbruik op de stadsverwarming.

Zij kunnen steeds op vol vermogen blijven draaien, wat optimaal is voor het rendement en resulteert in een lager gasverbruik. Daarnaast dalen ook de onderhoudskosten aan de WKK-eenheden, omdat het aantal draaiuren van de eenheden daalt. De onderhoudskost wordt namelijk bepaald door het aantal draaiuren en niet door de geproduceerde elektriciteit.

Frederik Snoeck, Director Production van EDF Luminus: “Wanneer de Gentenaars ’s ochtends hun verwarming aanzetten, is er een piek in het verbruik. Deze piek wordt afgevlakt door de warmtebatterij zodat de overige installaties op hun beste rendement kunnen worden uitgebaat.”

Verwarming via het stadsverwarmingsnet is een stuk efficiënter en milieuvriendelijker dan de traditionele verwarming op aardgas. Het warmtenet van Gent zorgt voor een besparing in CO2-uitstoot van gemiddeld 34% in vergelijking met verwarming via een klassieke CV-ketel.


* Warmtekrachtkoppeling (WKK of cogeneratie) is een technologie waarbij tegelijkertijd warmte en elektriciteit wordt opgewekt, dit met een erg grote energie-efficiëntie. De restwarmte van de rookgassen wordt gebruikt om het stadsverwarmingsnet van Gent te voeden.