Hot topic op Valve World Expo 2018: gasopslag-installaties

Omdat hernieuwbare energie steeds meer aan belang wind in Europa, zal er om pieken op te vangen steeds vaker gebruik van gas gemaakt worden om elektriciteit te produceren.

Trefwoorden: #afsluiters, #kleppen, #vakbeurs, #Valve World Expo

Lees verder

Nieuws

( Foto: Messe Düsseldorf )

ENGINEERINGNET.BE - Vandaar dat gasopslag sterk aan belang zullen winnen. Ze kunnen overtollige energie opslaan en deze teruggeven wanneer het verbruik stijgt. Het is onbetwistbaar dat de vraag naar aardgas in Europa toeneemt en dit vooral tijdens de overgangsfase van kernenergie en CO2-intensieve vormen van energie naar hernieuwbare energie.

Gasopslag zal daarom een centrale rol gaan spelen bij het veiligstellen van het transformatieproject van het energiesysteem, omdat dit de enige manier is om overtollige energie uit hernieuwbare bronnen chemisch op te slaan in de vorm van waterstof of biomethaan en op die manier schommelingen (bij gebrek aan zonne- en windenergie) op te vangen. Om de veiligheid van deze gasopslaginstallaties te garanderen, neemt het belang om zeer resistente kleppen te installeren steeds meer toe.

Een zuiver metalen afdichtingssysteem maakt kleppen robuuster en daardoor betrouwbaarder en duurzame. De metalen afdichting tussen kogel en zittingring is resistenter dan zachte afdichtingssystemen, vooral als het medium vervuild is.

De Duitse opslagfaciliteit Wolfersberg levert bijvoorbeeld al een belangrijke bijdrage. Tijdens de zomer wordt overtollige gasinvoer opgeslagen in de opslagfaciliteit in Opper-Beieren en in de winter wordt het ingevoerd in het gasnet.

Om een correcte en veilige werking te garanderen, moesten de oude afsluiters vervangen worden. Om een ​​extreem hoog veiligheidsniveau en maximale beschikbaarheid te garanderen, werden zeer compacte dubbele kogelkranen geïnstalleerd, die niet alleen extreem gasdicht zijn, maar ook het probleem van beperkte ruimte hebben opgelost.

Het is namelijk van belang om elk deel van de fabriek, dat moet worden gerepareerd of onderhouden worden, te kunnen isoleren. Twee afsluitkleppen met de mogelijkheid om de druk tussendoor af te laten, dienen als isolatie.

Naast de Wolfersberg-fabriek werd in 2013 ook begonnen met het vullen van de opslagfaciliteit Jemgum met gas. In de komende jaren zullen 33 spelonken gebouwd worden in deze zoutkoepel. Het aardgas dat hier wordt opgeslagen, wordt hoofdzakelijk aan de Duitse en Noordwest-Europese markt geleverd.

Jemgum werd gekozen dankzij zijn ondergrondse zoutkoepels, die vooral geschikt zijn voor het opslaan van aardgas. De cavernes die worden gebouwd zijn gigantische holtes in de zoutkoepels, die worden gevormd door uitloging, waarbij gebruik wordt gemaakt van water.

Diep onder de oppervlakte wordt het gas veilig opgeslagen in de zoutformaties. Zoutmuren hebben een voordeel: ze sluiten bijzonder goed af. Ook hier zorgen kleppen ervoor dat alles soepel verloopt: drukregeling, drukbeveiliging en transmissieregeling.

Het toenemende gebruik van hernieuwbare energie maakt verdere opslagcapaciteiten echter noodzakelijk. Op dit moment kunnen de Duitse opslagfaciliteiten 24 miljard kubieke meter aardgas opslaan, goed voor ongeveer een kwart van de jaarlijkse consumptie van Duitsland. De extra capaciteiten worden ook geveild voor Nederlandse en Franse dealers.

In dat opzicht zullen producenten van kleppen van 27 tot 29 november 2018 tijdens de Valve World Expo in het Duitse Düsseldorf hun nieuwigheden presenteren. Tijdens de expo wordt ook de Valve World Conference georganiseerd.