Hot topic op Valve World Expo 2018: gasopslag-installaties

Economie 7/08/2018 9:40:22

Omdat hernieuwbare energie steeds meer aan belang wind in Europa, zal er om pieken op te vangen steeds vaker gebruik van gas gemaakt worden om elektriciteit te produceren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Hot topic op Valve World Expo 2018: gasopslag-installaties

Bezoek de vierde editie van Prototyping in Kortrijk Xpo - uitnoding

Organisatoren Sensor + Test 2018 tevreden over opkomst

Indumation wil Benelux referentie voor automatiseren worden

Vernieuwde CEBIT viel bij iedereen in de smaak

Flam3D en Mikrocentrum bundelen krachten voor RapidPro 2019

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Saltex 2018

Messe Dornbirn

van 12/09/2018 tot 13/09/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(9/8) Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

(7/8) AB InBev wil duurzaamheids-uitdagingen aanpakken via 100+ Accelerator

(6/8) Veldproeven met 5G in autoproductie gestart

(26/7) ArcelorMittal realiseert All Weather Terminal in North Sea Port

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vandaar dat gasopslag sterk aan belang zullen winnen. Ze kunnen overtollige energie opslaan en deze teruggeven wanneer het verbruik stijgt. Het is onbetwistbaar dat de vraag naar aardgas in Europa toeneemt en dit vooral tijdens de overgangsfase van kernenergie en CO2-intensieve vormen van energie naar hernieuwbare energie.

Gasopslag zal daarom een centrale rol gaan spelen bij het veiligstellen van het transformatieproject van het energiesysteem, omdat dit de enige manier is om overtollige energie uit hernieuwbare bronnen chemisch op te slaan in de vorm van waterstof of biomethaan en op die manier schommelingen (bij gebrek aan zonne- en windenergie) op te vangen. Om de veiligheid van deze gasopslaginstallaties te garanderen, neemt het belang om zeer resistente kleppen te installeren steeds meer toe.

Een zuiver metalen afdichtingssysteem maakt kleppen robuuster en daardoor betrouwbaarder en duurzame. De metalen afdichting tussen kogel en zittingring is resistenter dan zachte afdichtingssystemen, vooral als het medium vervuild is.

De Duitse opslagfaciliteit Wolfersberg levert bijvoorbeeld al een belangrijke bijdrage. Tijdens de zomer wordt overtollige gasinvoer opgeslagen in de opslagfaciliteit in Opper-Beieren en in de winter wordt het ingevoerd in het gasnet.

Om een correcte en veilige werking te garanderen, moesten de oude afsluiters vervangen worden. Om een ​​extreem hoog veiligheidsniveau en maximale beschikbaarheid te garanderen, werden zeer compacte dubbele kogelkranen geïnstalleerd, die niet alleen extreem gasdicht zijn, maar ook het probleem van beperkte ruimte hebben opgelost.

Het is namelijk van belang om elk deel van de fabriek, dat moet worden gerepareerd of onderhouden worden, te kunnen isoleren. Twee afsluitkleppen met de mogelijkheid om de druk tussendoor af te laten, dienen als isolatie.

Naast de Wolfersberg-fabriek werd in 2013 ook begonnen met het vullen van de opslagfaciliteit Jemgum met gas. In de komende jaren zullen 33 spelonken gebouwd worden in deze zoutkoepel. Het aardgas dat hier wordt opgeslagen, wordt hoofdzakelijk aan de Duitse en Noordwest-Europese markt geleverd.

Jemgum werd gekozen dankzij zijn ondergrondse zoutkoepels, die vooral geschikt zijn voor het opslaan van aardgas. De cavernes die worden gebouwd zijn gigantische holtes in de zoutkoepels, die worden gevormd door uitloging, waarbij gebruik wordt gemaakt van water.

Diep onder de oppervlakte wordt het gas veilig opgeslagen in de zoutformaties. Zoutmuren hebben een voordeel: ze sluiten bijzonder goed af. Ook hier zorgen kleppen ervoor dat alles soepel verloopt: drukregeling, drukbeveiliging en transmissieregeling.

Het toenemende gebruik van hernieuwbare energie maakt verdere opslagcapaciteiten echter noodzakelijk. Op dit moment kunnen de Duitse opslagfaciliteiten 24 miljard kubieke meter aardgas opslaan, goed voor ongeveer een kwart van de jaarlijkse consumptie van Duitsland. De extra capaciteiten worden ook geveild voor Nederlandse en Franse dealers.

In dat opzicht zullen producenten van kleppen van 27 tot 29 november 2018 tijdens de Valve World Expo in het Duitse Düsseldorf hun nieuwigheden presenteren. Tijdens de expo wordt ook de Valve World Conference georganiseerd. << (Guy Leysen) (foto: Messe Düsseldorf)


TIP
Bezoek de beurs-website voor extra informatie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Daling van vergoede werkloosheid in tweede trimester

Het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen (UVW WZ) blijft dalen. Gemiddeld waren er 344.480 in het 2e trimester van 2018. Een daling met 6,5% ten opzichte van 2017.

Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

Uit een nieuw onderzoek van F-Secure en MWR Infosecurity blijkt dat spam, na 40 jaar, nog steeds de belangrijkste bron van malware is. Cybercriminelen voegden er wel nieuwe trucs aan toe.

Bouw windpark Norther van start gegaan

Begin deze week werd gestart met de bouw van het grootste Belgische offshore windpark (Norther). De Nederlandse firma Van Oord gaat de eerste funderingen in de zeebodem installeren.

Seeq ontvangt 20 miljoen euro voor analytics IIoT groeistrategie - techniek

Altira Group bundelt krachten met Chevron Technology Ventures en next47 om samen met Seeq bredere oplossingen voor business inzicht op basis van productiedata te ontwikkelen.

Ook Desiro-vloot van NMBS lijdt onder extreme hitte

NMBS voert de volgende weken een technische aanpassing door op een groot deel van haar Desiro-motorstellen. Er werd vastgesteld dat door extreme hitte defecten kunnen optreden.

DKV test Europese overkoepelende tolbox (OBU)

Er werd gestart met de officiële veldtesten van de DKV Box Europe, de OBU voor Europa, met slechts één contract, één gelijkvormige afrekening en talrijke plannings- en analysemogelijkheden.

Luminus bouwt opslagtank om tot milieuvriendelijke energie-opslagplaats

EDF Luminus heeft op haar site in Ham een oude opslagtank voor olie omgevormd tot een milieuvriendelijke opslagplaats voor energie, die gebruikt wordt om de Gentse stadsverwarming te voeden.

ISO 50001-certificaat Havenbedrijf Antwerpen werd verlengd

Havenbedrijf Antwerpen wil omschakelen naar een circulaire en koolstofarme economie. Door hun duurzaam energiebeleid ontving het voor de tweede keer op rij het ISO 50001-certificaat.

Partners