Hot topic op Valve World Expo 2018: gasopslag-installaties

Economie 7/08/2018 9:40:22

Omdat hernieuwbare energie steeds meer aan belang wind in Europa, zal er om pieken op te vangen steeds vaker gebruik van gas gemaakt worden om elektriciteit te produceren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vakbeurskwartet ”The Bright World of Metals” zet volop in op innovatie

Interview met Françoise Chombar, CEO Melexis

Individualisering troef op Texprocess

InfraTech en Matexpo lanceren nieuwe vakbeurs

Leading ladies of technology aan het woord op Advanced Engineering

De toekomst is aan duurzame koolstofarme energieproductie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vandaar dat gasopslag sterk aan belang zullen winnen. Ze kunnen overtollige energie opslaan en deze teruggeven wanneer het verbruik stijgt. Het is onbetwistbaar dat de vraag naar aardgas in Europa toeneemt en dit vooral tijdens de overgangsfase van kernenergie en CO2-intensieve vormen van energie naar hernieuwbare energie.

Gasopslag zal daarom een centrale rol gaan spelen bij het veiligstellen van het transformatieproject van het energiesysteem, omdat dit de enige manier is om overtollige energie uit hernieuwbare bronnen chemisch op te slaan in de vorm van waterstof of biomethaan en op die manier schommelingen (bij gebrek aan zonne- en windenergie) op te vangen. Om de veiligheid van deze gasopslaginstallaties te garanderen, neemt het belang om zeer resistente kleppen te installeren steeds meer toe.

Een zuiver metalen afdichtingssysteem maakt kleppen robuuster en daardoor betrouwbaarder en duurzame. De metalen afdichting tussen kogel en zittingring is resistenter dan zachte afdichtingssystemen, vooral als het medium vervuild is.

De Duitse opslagfaciliteit Wolfersberg levert bijvoorbeeld al een belangrijke bijdrage. Tijdens de zomer wordt overtollige gasinvoer opgeslagen in de opslagfaciliteit in Opper-Beieren en in de winter wordt het ingevoerd in het gasnet.

Om een correcte en veilige werking te garanderen, moesten de oude afsluiters vervangen worden. Om een ​​extreem hoog veiligheidsniveau en maximale beschikbaarheid te garanderen, werden zeer compacte dubbele kogelkranen geïnstalleerd, die niet alleen extreem gasdicht zijn, maar ook het probleem van beperkte ruimte hebben opgelost.

Het is namelijk van belang om elk deel van de fabriek, dat moet worden gerepareerd of onderhouden worden, te kunnen isoleren. Twee afsluitkleppen met de mogelijkheid om de druk tussendoor af te laten, dienen als isolatie.

Naast de Wolfersberg-fabriek werd in 2013 ook begonnen met het vullen van de opslagfaciliteit Jemgum met gas. In de komende jaren zullen 33 spelonken gebouwd worden in deze zoutkoepel. Het aardgas dat hier wordt opgeslagen, wordt hoofdzakelijk aan de Duitse en Noordwest-Europese markt geleverd.

Jemgum werd gekozen dankzij zijn ondergrondse zoutkoepels, die vooral geschikt zijn voor het opslaan van aardgas. De cavernes die worden gebouwd zijn gigantische holtes in de zoutkoepels, die worden gevormd door uitloging, waarbij gebruik wordt gemaakt van water.

Diep onder de oppervlakte wordt het gas veilig opgeslagen in de zoutformaties. Zoutmuren hebben een voordeel: ze sluiten bijzonder goed af. Ook hier zorgen kleppen ervoor dat alles soepel verloopt: drukregeling, drukbeveiliging en transmissieregeling.

Het toenemende gebruik van hernieuwbare energie maakt verdere opslagcapaciteiten echter noodzakelijk. Op dit moment kunnen de Duitse opslagfaciliteiten 24 miljard kubieke meter aardgas opslaan, goed voor ongeveer een kwart van de jaarlijkse consumptie van Duitsland. De extra capaciteiten worden ook geveild voor Nederlandse en Franse dealers.

In dat opzicht zullen producenten van kleppen van 27 tot 29 november 2018 tijdens de Valve World Expo in het Duitse Düsseldorf hun nieuwigheden presenteren. Tijdens de expo wordt ook de Valve World Conference georganiseerd. << (Guy Leysen) (foto: Messe Düsseldorf)


TIP
Bezoek de beurs-website voor extra informatie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners