Hot topic op Valve World Expo 2018: gasopslag-installaties

Economie 7/08/2018 9:40:22

Omdat hernieuwbare energie steeds meer aan belang wind in Europa, zal er om pieken op te vangen steeds vaker gebruik van gas gemaakt worden om elektriciteit te produceren.

Lees hieronder verder   
Verwant

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

elektrotechnik 2019 heeft totaal vernieuwd kaderprogramma - uitnodiging

Ontmoet Belgische offshore-wereld tijdens de Belgian Offshore Days

EMO Hannover 2019 vlot uit de startblokken

Beursorganisator annuleert CEBIT 2019

Prototyping is kinderschoenen ontgroeid

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vandaar dat gasopslag sterk aan belang zullen winnen. Ze kunnen overtollige energie opslaan en deze teruggeven wanneer het verbruik stijgt. Het is onbetwistbaar dat de vraag naar aardgas in Europa toeneemt en dit vooral tijdens de overgangsfase van kernenergie en CO2-intensieve vormen van energie naar hernieuwbare energie.

Gasopslag zal daarom een centrale rol gaan spelen bij het veiligstellen van het transformatieproject van het energiesysteem, omdat dit de enige manier is om overtollige energie uit hernieuwbare bronnen chemisch op te slaan in de vorm van waterstof of biomethaan en op die manier schommelingen (bij gebrek aan zonne- en windenergie) op te vangen. Om de veiligheid van deze gasopslaginstallaties te garanderen, neemt het belang om zeer resistente kleppen te installeren steeds meer toe.

Een zuiver metalen afdichtingssysteem maakt kleppen robuuster en daardoor betrouwbaarder en duurzame. De metalen afdichting tussen kogel en zittingring is resistenter dan zachte afdichtingssystemen, vooral als het medium vervuild is.

De Duitse opslagfaciliteit Wolfersberg levert bijvoorbeeld al een belangrijke bijdrage. Tijdens de zomer wordt overtollige gasinvoer opgeslagen in de opslagfaciliteit in Opper-Beieren en in de winter wordt het ingevoerd in het gasnet.

Om een correcte en veilige werking te garanderen, moesten de oude afsluiters vervangen worden. Om een ​​extreem hoog veiligheidsniveau en maximale beschikbaarheid te garanderen, werden zeer compacte dubbele kogelkranen geïnstalleerd, die niet alleen extreem gasdicht zijn, maar ook het probleem van beperkte ruimte hebben opgelost.

Het is namelijk van belang om elk deel van de fabriek, dat moet worden gerepareerd of onderhouden worden, te kunnen isoleren. Twee afsluitkleppen met de mogelijkheid om de druk tussendoor af te laten, dienen als isolatie.

Naast de Wolfersberg-fabriek werd in 2013 ook begonnen met het vullen van de opslagfaciliteit Jemgum met gas. In de komende jaren zullen 33 spelonken gebouwd worden in deze zoutkoepel. Het aardgas dat hier wordt opgeslagen, wordt hoofdzakelijk aan de Duitse en Noordwest-Europese markt geleverd.

Jemgum werd gekozen dankzij zijn ondergrondse zoutkoepels, die vooral geschikt zijn voor het opslaan van aardgas. De cavernes die worden gebouwd zijn gigantische holtes in de zoutkoepels, die worden gevormd door uitloging, waarbij gebruik wordt gemaakt van water.

Diep onder de oppervlakte wordt het gas veilig opgeslagen in de zoutformaties. Zoutmuren hebben een voordeel: ze sluiten bijzonder goed af. Ook hier zorgen kleppen ervoor dat alles soepel verloopt: drukregeling, drukbeveiliging en transmissieregeling.

Het toenemende gebruik van hernieuwbare energie maakt verdere opslagcapaciteiten echter noodzakelijk. Op dit moment kunnen de Duitse opslagfaciliteiten 24 miljard kubieke meter aardgas opslaan, goed voor ongeveer een kwart van de jaarlijkse consumptie van Duitsland. De extra capaciteiten worden ook geveild voor Nederlandse en Franse dealers.

In dat opzicht zullen producenten van kleppen van 27 tot 29 november 2018 tijdens de Valve World Expo in het Duitse Düsseldorf hun nieuwigheden presenteren. Tijdens de expo wordt ook de Valve World Conference georganiseerd. << (Guy Leysen) (foto: Messe Düsseldorf)


TIP
Bezoek de beurs-website voor extra informatie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Wijzigingen aan top van Sweco Group

Sweco Group meldt dat Erwin Malcorps - Managing Director Belgium en Max Joy - Managing Director UK lid worden van het Executive Team. Volledig in lijn met de aangekondigde bedrijfsstrategie.

Opleiding belicht 10 aspecten van facility management - uitnodiging

SBM stelde een 10-delig opleidingsprogramma (Gent of Berchem) samen, waarbij elk van de 10 aspecten van facility management aan bod komt. Iedereen kan zijn eigen traject opstellen.

Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

Begin deze week heeft Aldi in Turnhout en in aanwezigheid van de nieuwe Vlaamse minister van energie Lydia Peeters het duurzaamste industriegebouw in België officieel geopend.

Jan De Nul verdiept Rabnabad-kanaal in Bangladesh

Payra Dredging Company, uit de Jan De Nul Group, heeft een overeenkomst gesloten voor verdiepings- en onderhoudsbaggerwerken in dit kanaal aan de haven van Payra in Bangladesh.

Univercells introduceert baanbrekend vaccin-productieplatform

De Bill & Melinda Gates Foundation subsidieert het bedrijf en partner Batavia Biosciences met 3,5 miljoen euro om hun technologie voor het vervaardigen van poliovaccins op te schalen.

Bosch Rexroth bouwde mee aan grootste kraan ter wereld - techniek

De SGC-250 is de eerste van de derde generatie ring-gebaseerde kranen bij Sarens. Het maximaal lastmoment is 250.000 ton, waarmee een verbazingwekkende 5.000 ton kan worden opgetild.

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

Partners