Veldproeven met 5G in autoproductie gestart

Audi en Ericsson gaan 5G technologie proefdraaien in de autoproductie. Ze onderzoeken hoe ver ze met de draadloze 5G kunnen als toekomstbestendige communicatietechnologie.

Trefwoorden: #5G, #Audi, #communicatie, #Ericsson, #robot, #wireless

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens een Memorandum of Understanding (MoU) zullen hun experts de komende maanden veldproeven in het technisch center van het “Audi Production Lab” in het Beierse Gaimersheim (Ingolstadt).

“De volledig genetwerkte fabriek zal een belangrijke impact hebben op de productie van de toekomst. Een krachtige netwerkarchitectuur die in real time reageert is van doorslaggevend belang voor ons. Als deel van het project met onze partner Ericsson, testen we de opportuniteiten die de 5G technologie biedt voor industriële toepassingen in de smart factory”, aldus Frank Loydl, Chief Information Officer bij Audi AG. Er wordt ook gekeken of 5G eveneens in andere fabrieken van de Audi Group ingezet kan worden.

“Ericsson runt 5G industrieprogramma’s al over de gehele wereld om producenten te helpen hun productiviteit op te trekken en nieuwe businessopportuniteiten te creëren. Dit is een belangrijke kans om te zien wat 5G in de auto-industrie vermag voor smart wireless manufacturing”, zei Erik Ekudden, Group CTO bij Ericsson.

5G-netwerken moeten niet alleen consumenten een beter en sneller breedband bezorgen. Ook voor de industrie worden nieuwe toepassingen mogelijk die voor Industrie 4.0 het hele verschil maken en bouwen op de grotere datasnelheden/stromen bij een hogere veiligheid. De technologie, die snelle responstijden tussen machines in de slimme fabriek belooft, kan ook auto's in het verkeer gaan netwerken.

Audi en Ericsson zullen in een eerste fase latencykritische toepassingen testen met productierobots -in een lijmtoepassing- die draadloos met elkaar verbonden zijn. Het technisch center van Gaimersheim zal 5G implementeren in een omgeving die de productie van Audi’s fabriek in Ingolstadt en elders simuleert.

Het lab wordt voorzien van Ericsson's Proof-of-Concept (PoC) netwerk, een open testomgeving voor vroege gebruikers van de 5G technologie die trouwens ook andere aanvullende technologieën kan combineren, zoals WiFi en wireless LAN maar evengoed bekabelde Ethernet.