Voedingsbedrijven investeren volop in Wallonië

Het aandeel van de voedingssector in de investeringen in de totale verwerkende industrie blijft de afgelopen jaren stijgen. Maar er is een probleem om geschikte werknemers te vinden.

Trefwoorden: #FEVIA, #investeringen, #vacatures, #voeding, #voedingssector, #voedingsverwerking

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fevia )

ENGINEERINGNET.BE - Fevia Wallonie, de federatie van de Waalse voedingsindustrie, wijst in haar economisch jaarverslag naar mogelijke risico’s die de toekomst brengt.

Guy Paternoster, voorzitter van Fevia Wallonie: “Om de groei en de jobcreatie is het cruciaal om meer jonge en geschikte werknemers aan te trekken. Bovendien brengt de opeenstapeling van bijdragen en heffingen de groei van de sector in gevaar.”

In 2017 kenden de investeringen in de Waalse voedingsindustrie een toename van 382 naar 458 miljoen euro (+20,2%). Tijdens de periode van 2013-2017, steeg het aandeel van de voedingsindustrie in het totaal van de industriële investeringen van 16,5% naar 32,5%. De voedingsindustrie is dus een belangrijke speler geworden in de Waalse economie.

Meer investeringen betekenen dus ook meer jobs. In 2017 stelde de Waalse voedingsindustrie in totaal 22.038 mensen te werk. Dat is een (geschatte) verhoging van 4,4% in vergelijking met 2016. Verder stelt de Waalse voedingsindustrie 34.159 indirecte werknemers te werk, die in totaal 56.197 jobs linken aan de sector. Het aandeel van de Waalse voedingssector in de totale industriële werkgelegenheid bedraagt 17,6%.

Toch staat het groeipotentieel van de voedingsindustrie onder druk. Allereerst baart de leeftijdspiramide van de werknemers actief in de Waalse voedingsindustrie zorgen. Terwijl het aandeel werknemers jonger dan vijftig jaar daalt, stijgt het aandeel 50-plussers. In 2005 was 17,1% van de werknemers in de Waalse voedingsindustrie ouder dan vijftig jaar. In 2017 steeg dit zelfs naar 29%.

Bovendien kent de Waalse voedingsindustrie moeilijkheden bij de aanwerving van nieuwe werknemers. Een groot aandeel 50-plussers actief in de sector gaan de komende jaren met pensioen. Het vergrijzingsprobleem in de voedingsindustrie wekt des te meer verontrusting op door het tekort aan specifieke functies.

Vooral de technische profielen (zoals operatoren en lijnverantwoordelijken) zijn steeds moeilijker te vinden. Voor de toekomst van de Waalse voedingsindustrie is het dus cruciaal om gekwalificeerde jongeren aan te trekken.

Verder staat ook de concurrentiepositie onder druk. Ondanks de tax-shift blijft de loonhandicap in 2018 op 16,4% steken. De meerkosten op energie nam sinds 2009 toe met 337% en de kilometerheffing treft de voedingssector in het hart.