Prestigieuze ERC Starting Grant voor imec onderzoeker

Onderzoek & Wetenschap 31/07/2018 9:35:13

Imec heeft aangekondigd dat één van zijn jonge onderzoekers, Niels Verellen, een Europese ERC Starting Grant ter waarde van 1,5 miljoen euro (voor 5 jaar) zal ontvangen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Karel Proesmans wint prestigieuze ‘Early career prize’

Rekenmethode om nano-mikadodoosjes te ontwerpen voor fotonica

Analyse genoomsequentie kan sneller en goedkoper

Oplichtende nanodeeltjes vertonen opvallend gedrag

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

Nieuw gen ontstaat in lab TU Delft onderzoekers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met deze prestigieuze beurs wil Niels Verellen (links op de foto) een innovatieve hoge-resolutie microscoop ontwikkelen die veel goedkoper, kleiner en robuuster is dan de huidige gespecialiseerde microscopen in laboratoria.

Zo’n ultra-kleine microscoop heeft zeer veel mogelijke toepassingen: ze kan bijvoorbeeld gebruikt worden om veel sneller ziektes zoals meningitis of malaria op te sporen; of om op een snellere en goedkopere manier DNA te analyseren voor onder meer de diagnose van genetische afwijkingen, bij kankerbehandelingen, ...

Hoge resolutie microscopen worden vandaag de dag vooral in gespecialiseerde laboratoria gebruikt, aangezien het om grote en dure instrumenten gaat die door speciaal opgeleide operatoren bediend moeten worden.

De grote maatschappelijke impact van hoge resolutie microscopie zal pas duidelijk worden wanneer de technologie ook buiten gespecialiseerde labo’s kan gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld voor een snellere diagnose en efficiëntere behandeling van ernstige ziektes zoals meningitis, malaria, diabetes, kanker, en Alzheimer.

Hoge resolutie-microscopie is ook zeer nuttig bij DNA-analyse, voor de diagnose van belangrijke genetische aandoeningen of bij forensisch onderzoek, bij de behandeling van kanker, de opvolging bij transplantaties, prenataal onderzoek, en zelfs in de landbouw of bij archeologisch onderzoek.

Maar om al die toepassingen toegankelijk te maken, moet een technologie ontwikkeld worden die dezelfde hoge kwaliteit en hoge resolutie biedt als de bestaande microscopen, en ze tegelijk omtovert tot kleine, robuuste, goedkope en gebruiksvriendelijke systemen die daardoor op heel nieuwe manieren kunnen ingezet worden.

Verellen: “Compacte, goedkope en robuuste hoge resolutie microscopie zal een enorme stap voorwaarts betekenen voor onder meer de celbiologie, het breder toegankelijk maken van DNA-analyse, de manier waarop ziektes gediagnosticeerd kunnen worden, het verlenen van geneeskundige zorg in afgelegen gebieden, en het screenen van nieuwe medicijnen door de farmaceutische industrie.

Zijn ERC-beurs is bedoeld om Integrated high-Resolution On-Chip Structured Illumination Microscopy (IROCSIM) te ontwikkelen, een nieuw beeldverwerkingsplatform dat fotonica combineert met hoge resolutie CMOS-beeldsensoren.

Verellen; “Waar de bestaande microscopen steeds een compromis moeten maken tussen de toestelgrootte, de grootte van het gezichtsveld en de resolutie, zal onze IROCSIM-oplossing de nood aan grote dure optische componenten elimineren en zo hoge resolutie microscopie mogelijk maken in het kleinst mogelijke formaat, met een schaalbaar gezichtsveld en zonder in te boeten aan resolutie“. << (Guy Leysen) (foto: imec)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners