Prestigieuze ERC Starting Grant voor imec onderzoeker

Onderzoek & Wetenschap 31/07/2018 9:35:13

Imec heeft aangekondigd dat één van zijn jonge onderzoekers, Niels Verellen, een Europese ERC Starting Grant ter waarde van 1,5 miljoen euro (voor 5 jaar) zal ontvangen.

Lees hieronder verder   
Verwant

UT-onderzoeker legt lichtverbinding tussen 2 delen van elektronica-chip

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Dataopslag met licht doorbraak naar toekomstig fotonisch geheugen

Hannah Pinson wint Agoriaprijs 2018 (+fotoreportage)

Nederlandse onderzoekers ontwikkelen nieuw type nanolaser

Winnaars AstraZeneca Foundation Awards 2018 bekend gemaakt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met deze prestigieuze beurs wil Niels Verellen (links op de foto) een innovatieve hoge-resolutie microscoop ontwikkelen die veel goedkoper, kleiner en robuuster is dan de huidige gespecialiseerde microscopen in laboratoria.

Zo’n ultra-kleine microscoop heeft zeer veel mogelijke toepassingen: ze kan bijvoorbeeld gebruikt worden om veel sneller ziektes zoals meningitis of malaria op te sporen; of om op een snellere en goedkopere manier DNA te analyseren voor onder meer de diagnose van genetische afwijkingen, bij kankerbehandelingen, ...

Hoge resolutie microscopen worden vandaag de dag vooral in gespecialiseerde laboratoria gebruikt, aangezien het om grote en dure instrumenten gaat die door speciaal opgeleide operatoren bediend moeten worden.

De grote maatschappelijke impact van hoge resolutie microscopie zal pas duidelijk worden wanneer de technologie ook buiten gespecialiseerde labo’s kan gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld voor een snellere diagnose en efficiëntere behandeling van ernstige ziektes zoals meningitis, malaria, diabetes, kanker, en Alzheimer.

Hoge resolutie-microscopie is ook zeer nuttig bij DNA-analyse, voor de diagnose van belangrijke genetische aandoeningen of bij forensisch onderzoek, bij de behandeling van kanker, de opvolging bij transplantaties, prenataal onderzoek, en zelfs in de landbouw of bij archeologisch onderzoek.

Maar om al die toepassingen toegankelijk te maken, moet een technologie ontwikkeld worden die dezelfde hoge kwaliteit en hoge resolutie biedt als de bestaande microscopen, en ze tegelijk omtovert tot kleine, robuuste, goedkope en gebruiksvriendelijke systemen die daardoor op heel nieuwe manieren kunnen ingezet worden.

Verellen: “Compacte, goedkope en robuuste hoge resolutie microscopie zal een enorme stap voorwaarts betekenen voor onder meer de celbiologie, het breder toegankelijk maken van DNA-analyse, de manier waarop ziektes gediagnosticeerd kunnen worden, het verlenen van geneeskundige zorg in afgelegen gebieden, en het screenen van nieuwe medicijnen door de farmaceutische industrie.

Zijn ERC-beurs is bedoeld om Integrated high-Resolution On-Chip Structured Illumination Microscopy (IROCSIM) te ontwikkelen, een nieuw beeldverwerkingsplatform dat fotonica combineert met hoge resolutie CMOS-beeldsensoren.

Verellen; “Waar de bestaande microscopen steeds een compromis moeten maken tussen de toestelgrootte, de grootte van het gezichtsveld en de resolutie, zal onze IROCSIM-oplossing de nood aan grote dure optische componenten elimineren en zo hoge resolutie microscopie mogelijk maken in het kleinst mogelijke formaat, met een schaalbaar gezichtsveld en zonder in te boeten aan resolutie“. << (Guy Leysen) (foto: imec)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VEB gaat nadruk leggen op klimaatdoelstellingen

In de nieuwe samen­werkings­overeen­komst tussen Vlaanderen en het VEB wordt het strategisch kader voor 5 jaar vastgelegd. Klimaat­doel­stellingen krijgen hierin een centrale rol.

Mazaro neemt een volgende versnelling - artikel

“We focussen vooral op grotere brandstofbesparing en dito vermindering van de CO2-uitstoot”, zegt Filip De Mazière, bedrijfsleider van Mazaro, dat automatische transmissies ontwikkelt.

SPIE ICS gaat voor Internet of Things

Systemat, dat vorig jaar in april overgenomen werd door SPIE, heet voortaan SPIE ICS. Het is de bedoeling de ICT-expertise van de eerste te combineren met de technische vakkennis van SPIE.

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer omtrek op CERN

In de Future Circular Collider (FCC)-versneller kunnen deeltjesbundels op elkaar worden geschoten met tot bijna 10 keer meer energie als het maximum van de huidige LHC-versneller.

FIT nomineert naar jaarlijkse gewoonte buitenlandse investeerders

Flanders Investment & Trade (FIT) richt opnieuw de schijnwerpers op buitenlandse bedrijven met opvallende inves­terings­projecten in Vlaanderen. Er zullen 3 trofeeën uitgereikt worden.

Bouw apps zonder programmeren met innovatieve VUB tool

DISCOPAR is een nieuwe visuele programmeertaal, waarmee burgers op een gebruiksvriendelijke website makkelijk een app voor een eigen citizen science project in elkaar kunnen knutselen.

Haven Zeebrugge verwerkte vorig jaar 40,1 miljoen ton goederen

Voor de Haven van Zeebrugge is dit een stijging van 8% ten opzichte van 2017, wat voornamelijk is toe te schrijven aan de voor Zeebrugge belangrijke sectoren roll-on/roll-off en LNG.

Helikopter wordt drone - artikel

Sagita Helicopter verraste toen het in 2013 een model van zijn ‘Sherpa’ tweezitter toonde op ware grootte tijdens de luchtvaarshow in Le Bourget. Prototypevluchten waren gepland voor 2015.

Partners