Janssen Pharmaceutica en VIB gaan samenwerken

Economie 27/07/2018 10:53:49

Janssen Pharmaceutica en VIB hebben een partnerschap rond single-cell technologieën ondertekend. Deze technologieën zullen onderzoek steeds meer naar een ander niveau tillen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kunnen robots gedrag van kinderen beïnvloeden?

VUB natuurkundige ontvangt ERC Starting Grant van 1,47 miljoen euro

Prestigieuze ERC Starting Grant voor imec onderzoeker

3 Belgen genomineerd voor EIT Awards 2018

Janssen Pharmaceutica en VIB gaan samenwerken

Hete nanodeeltjes maken explosieve reuzenbellen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Saltex 2018

Messe Dornbirn

van 12/09/2018 tot 13/09/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(9/8) Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

(7/8) AB InBev wil duurzaamheids-uitdagingen aanpakken via 100+ Accelerator

(6/8) Veldproeven met 5G in autoproductie gestart

(26/7) ArcelorMittal realiseert All Weather Terminal in North Sea Port

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - VIB-wetenschappers hebben deze technologieën omarmd met belangrijke nieuwe doorbraken in onder meer hersen- en kankeronderzoek als resultaat.

Om de nieuwste en meest geschikte single-cell technologieën sneller bij onderzoekers te brengen, heeft het een nieuw initiatief gelanceerd: de Single Cell Accelerator. Janssen Pharmaceutica plugt als eerste bedrijf in op dit initiatief, en ondertekent een partnerschap met VIB om samen Single-cell projecten op te zetten.

Johan Cardoen (managing director VIB): “Dit partnerschap ondersteunt ons jarenlange streven om in te zetten op deze baanbrekende single-cell technologieën. We zijn er ook van overtuigd dat door onze krachten te bundelen met deze wereldspeler in geneesmiddelenontwikkeling, de hieruit voortvloeiende onderzoeksresultaten sneller en gerichter zullen kunnen leiden tot nieuwe en betere diagnostica en therapieën.”

Stef Heylen (Chief Operating Officer, Janssen R&D en managing director Janssen Pharmaceutica): “VIB-onderzoeksgroepen en Janssen R&D verkennen en evalueren nieuwe experimentele en computationele technieken om ons begrip van ziektes te verdiepen en nieuwe therapeutische mogelijkheden te bieden. Wij zullen binnen de Single Cell Accelerator nauw samenwerken in het veld van toegepaste en translationele single-cell biologie.”

Het merendeel van onze kennis over cellen, organen en organismen komt voort uit het bestuderen van groepjes cellen. Men gaat er dan gemakshalve van uit dat elke cel die tot een bepaald groepje (een subtype) behoort, identiek en homogeen is. Maar nu technologieën ons toelaten om op het niveau van één enkele cel onderzoek te doen, gaat een hele nieuwe wereld open.

Het is immers mogelijk om bijvoorbeeld die ene zieke of abnormale cel te bestuderen en te vergelijken met de andere cellen binnen dezelfde groep. Het feit dat we nu cel per cel kunnen onderzoeken levert ons veel bijkomende informatie over ziekte en andere biologische processen. Dit betekent niet alleen een revolutie in het onderzoek, maar zal ook leiden tot heel wat nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld in de geneeskunde.

Single-cell technologieën zijn niet meer weg te denken uit de VIB-labo’s. Maar om deze technologieën optimaal aan te bieden en in te zetten, heeft het Tech Watch team van VIB de Single Cell Accelerator gelanceerd.

Via dit initiatief zullen er onder begeleiding van een team single-cell experten significante investeringen gedaan worden om baanbrekende single-cell technologieën te evalueren, ontwikkelen en integreren.

De combinatie van deze single-cell platformen met gespecialiseerde data-analyse technieken en bijhorend expertise van de verschillende onderzoekscentra, zal het Single Cell Accelerator programma VIB en zijn partners toelaten om snel uit te munten in het single-cell domein. << (Guy Leysen) (foto: © VIB - Ine Dehandschutter)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Daling van vergoede werkloosheid in tweede trimester

Het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen (UVW WZ) blijft dalen. Gemiddeld waren er 344.480 in het 2e trimester van 2018. Een daling met 6,5% ten opzichte van 2017.

Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

Uit een nieuw onderzoek van F-Secure en MWR Infosecurity blijkt dat spam, na 40 jaar, nog steeds de belangrijkste bron van malware is. Cybercriminelen voegden er wel nieuwe trucs aan toe.

Bouw windpark Norther van start gegaan

Begin deze week werd gestart met de bouw van het grootste Belgische offshore windpark (Norther). De Nederlandse firma Van Oord gaat de eerste funderingen in de zeebodem installeren.

Seeq ontvangt 20 miljoen euro voor analytics IIoT groeistrategie - techniek

Altira Group bundelt krachten met Chevron Technology Ventures en next47 om samen met Seeq bredere oplossingen voor business inzicht op basis van productiedata te ontwikkelen.

Ook Desiro-vloot van NMBS lijdt onder extreme hitte

NMBS voert de volgende weken een technische aanpassing door op een groot deel van haar Desiro-motorstellen. Er werd vastgesteld dat door extreme hitte defecten kunnen optreden.

DKV test Europese overkoepelende tolbox (OBU)

Er werd gestart met de officiële veldtesten van de DKV Box Europe, de OBU voor Europa, met slechts één contract, één gelijkvormige afrekening en talrijke plannings- en analysemogelijkheden.

Luminus bouwt opslagtank om tot milieuvriendelijke energie-opslagplaats

EDF Luminus heeft op haar site in Ham een oude opslagtank voor olie omgevormd tot een milieuvriendelijke opslagplaats voor energie, die gebruikt wordt om de Gentse stadsverwarming te voeden.

ISO 50001-certificaat Havenbedrijf Antwerpen werd verlengd

Havenbedrijf Antwerpen wil omschakelen naar een circulaire en koolstofarme economie. Door hun duurzaam energiebeleid ontving het voor de tweede keer op rij het ISO 50001-certificaat.

Partners