Janssen Pharmaceutica en VIB gaan samenwerken

Economie 27/07/2018 10:53:49

Janssen Pharmaceutica en VIB hebben een partnerschap rond single-cell technologieën ondertekend. Deze technologieën zullen onderzoek steeds meer naar een ander niveau tillen.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Nieuwe katalysator vermindert ontstaan CO2 in ‘Coal to Liquids’-proces

Efficiënte lichtconversie met nanokristallen van perovskieten

Supergeleiden aan lichtsnelheid opstap naar kwantumcomputer

Onderzoekers ontwikkelen snelle test voor infectieziekten

Grenzen van lichtmicroscopie steeds verder opgerokken

Europese primeur: hoge cryo-elektronenmicroscoop in gebruik genomen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - VIB-wetenschappers hebben deze technologieën omarmd met belangrijke nieuwe doorbraken in onder meer hersen- en kankeronderzoek als resultaat.

Om de nieuwste en meest geschikte single-cell technologieën sneller bij onderzoekers te brengen, heeft het een nieuw initiatief gelanceerd: de Single Cell Accelerator. Janssen Pharmaceutica plugt als eerste bedrijf in op dit initiatief, en ondertekent een partnerschap met VIB om samen Single-cell projecten op te zetten.

Johan Cardoen (managing director VIB): “Dit partnerschap ondersteunt ons jarenlange streven om in te zetten op deze baanbrekende single-cell technologieën. We zijn er ook van overtuigd dat door onze krachten te bundelen met deze wereldspeler in geneesmiddelenontwikkeling, de hieruit voortvloeiende onderzoeksresultaten sneller en gerichter zullen kunnen leiden tot nieuwe en betere diagnostica en therapieën.”

Stef Heylen (Chief Operating Officer, Janssen R&D en managing director Janssen Pharmaceutica): “VIB-onderzoeksgroepen en Janssen R&D verkennen en evalueren nieuwe experimentele en computationele technieken om ons begrip van ziektes te verdiepen en nieuwe therapeutische mogelijkheden te bieden. Wij zullen binnen de Single Cell Accelerator nauw samenwerken in het veld van toegepaste en translationele single-cell biologie.”

Het merendeel van onze kennis over cellen, organen en organismen komt voort uit het bestuderen van groepjes cellen. Men gaat er dan gemakshalve van uit dat elke cel die tot een bepaald groepje (een subtype) behoort, identiek en homogeen is. Maar nu technologieën ons toelaten om op het niveau van één enkele cel onderzoek te doen, gaat een hele nieuwe wereld open.

Het is immers mogelijk om bijvoorbeeld die ene zieke of abnormale cel te bestuderen en te vergelijken met de andere cellen binnen dezelfde groep. Het feit dat we nu cel per cel kunnen onderzoeken levert ons veel bijkomende informatie over ziekte en andere biologische processen. Dit betekent niet alleen een revolutie in het onderzoek, maar zal ook leiden tot heel wat nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld in de geneeskunde.

Single-cell technologieën zijn niet meer weg te denken uit de VIB-labo’s. Maar om deze technologieën optimaal aan te bieden en in te zetten, heeft het Tech Watch team van VIB de Single Cell Accelerator gelanceerd.

Via dit initiatief zullen er onder begeleiding van een team single-cell experten significante investeringen gedaan worden om baanbrekende single-cell technologieën te evalueren, ontwikkelen en integreren.

De combinatie van deze single-cell platformen met gespecialiseerde data-analyse technieken en bijhorend expertise van de verschillende onderzoekscentra, zal het Single Cell Accelerator programma VIB en zijn partners toelaten om snel uit te munten in het single-cell domein. << (Guy Leysen) (foto: © VIB - Ine Dehandschutter)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

ifm sensoren met open IO-Link bouwsteen voor Industrie 4.0 - advertorial

Tot nog toe bleef Industrie 4.0 een vaag concept, maar we schuiven nu stilaan in een tweede of zelfs derde fase. De focus ligt niet zozeer meer op automatisering, wel op flexibiliteit.

Jan De Nul Group bestelt geavanceerde monopile gripper bij Huisman

Het gaat om de levering van de meest geavanceerde monopile gripper tot op heden, die zal worden gebruikt voor de installatie van de monopiles voor windmolenparken, zoals Northwester 2.

Sweco blijft op overnamepad

Sweco Belgium heeft Planet Engineering (ingenieurs- en adviesbureau gespecialiseerd in stabiliteit, burgerlijke bouwkunde, utiliteitsbouw, veiligheidscoördinatie, EPB en EPC) overgenomen.

IIoT-bedrijf haalt 1 miljoen euro op in financieringsronde

VersaSense, een industrieel internet of things (IIoT) bedrijf, heeft een financieringsronde met het Gemma Frisius Fonds beëindigt, waarbij meer dan 1 miljoen euro aan fondsen werd opgehaald.

3.870 fotovoltaïsche panelen voor ULB

Tegen eind dit jaar zullen deze panelen met een capaciteit van 1,3 MW op verschillende campussen van de ULB geïnstalleerd worden. Het project kadert in het duurzame energiebeleid van de ULB.

Aandrijvingen: van motor- naar systeemefficiëntie? - artikel

Interessante ontwikkelingen vonden we tijdens Hannover Messe 2018 vooral bij de elektromotoren. Het voorbije decennium stonden die in het teken van efficiëntie.

Haven van Antwerpen organiseerde eerste chainPORT hackathon

Aan de hackathon deden ruim 400 deelnemers mee, waarbij het winnende team van het bedrijf Rombit een oplossing uitwerkte voor de optimalisatie van de opgegeven ‘Expected Time of Arrival’.

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Vansichen Lineairtechniek viert
haar 25e verjaardag

In oktober vierde Vansichen Lineairtechniek haar 25-jarig bestaan. Het Hasseltse bedrijf startte in 1993 met de verkoop van standaard lineaire componenten. Intussen is het ook dé Belgische specialist bij uitstek voor de bouw van robottracks en dat voor verschillende robotfabrikanten, waaronder FANUC. >>

Partners