Janssen Pharmaceutica en VIB gaan samenwerken

Economie 27/07/2018 10:53:49

Janssen Pharmaceutica en VIB hebben een partnerschap rond single-cell technologieën ondertekend. Deze technologieën zullen onderzoek steeds meer naar een ander niveau tillen.

Lees hieronder verder   
Verwant

UT-onderzoeker legt lichtverbinding tussen 2 delen van elektronica-chip

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Dataopslag met licht doorbraak naar toekomstig fotonisch geheugen

Hannah Pinson wint Agoriaprijs 2018 (+fotoreportage)

Nederlandse onderzoekers ontwikkelen nieuw type nanolaser

Winnaars AstraZeneca Foundation Awards 2018 bekend gemaakt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - VIB-wetenschappers hebben deze technologieën omarmd met belangrijke nieuwe doorbraken in onder meer hersen- en kankeronderzoek als resultaat.

Om de nieuwste en meest geschikte single-cell technologieën sneller bij onderzoekers te brengen, heeft het een nieuw initiatief gelanceerd: de Single Cell Accelerator. Janssen Pharmaceutica plugt als eerste bedrijf in op dit initiatief, en ondertekent een partnerschap met VIB om samen Single-cell projecten op te zetten.

Johan Cardoen (managing director VIB): “Dit partnerschap ondersteunt ons jarenlange streven om in te zetten op deze baanbrekende single-cell technologieën. We zijn er ook van overtuigd dat door onze krachten te bundelen met deze wereldspeler in geneesmiddelenontwikkeling, de hieruit voortvloeiende onderzoeksresultaten sneller en gerichter zullen kunnen leiden tot nieuwe en betere diagnostica en therapieën.”

Stef Heylen (Chief Operating Officer, Janssen R&D en managing director Janssen Pharmaceutica): “VIB-onderzoeksgroepen en Janssen R&D verkennen en evalueren nieuwe experimentele en computationele technieken om ons begrip van ziektes te verdiepen en nieuwe therapeutische mogelijkheden te bieden. Wij zullen binnen de Single Cell Accelerator nauw samenwerken in het veld van toegepaste en translationele single-cell biologie.”

Het merendeel van onze kennis over cellen, organen en organismen komt voort uit het bestuderen van groepjes cellen. Men gaat er dan gemakshalve van uit dat elke cel die tot een bepaald groepje (een subtype) behoort, identiek en homogeen is. Maar nu technologieën ons toelaten om op het niveau van één enkele cel onderzoek te doen, gaat een hele nieuwe wereld open.

Het is immers mogelijk om bijvoorbeeld die ene zieke of abnormale cel te bestuderen en te vergelijken met de andere cellen binnen dezelfde groep. Het feit dat we nu cel per cel kunnen onderzoeken levert ons veel bijkomende informatie over ziekte en andere biologische processen. Dit betekent niet alleen een revolutie in het onderzoek, maar zal ook leiden tot heel wat nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld in de geneeskunde.

Single-cell technologieën zijn niet meer weg te denken uit de VIB-labo’s. Maar om deze technologieën optimaal aan te bieden en in te zetten, heeft het Tech Watch team van VIB de Single Cell Accelerator gelanceerd.

Via dit initiatief zullen er onder begeleiding van een team single-cell experten significante investeringen gedaan worden om baanbrekende single-cell technologieën te evalueren, ontwikkelen en integreren.

De combinatie van deze single-cell platformen met gespecialiseerde data-analyse technieken en bijhorend expertise van de verschillende onderzoekscentra, zal het Single Cell Accelerator programma VIB en zijn partners toelaten om snel uit te munten in het single-cell domein. << (Guy Leysen) (foto: © VIB - Ine Dehandschutter)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VEB gaat nadruk leggen op klimaatdoelstellingen

In de nieuwe samen­werkings­overeen­komst tussen Vlaanderen en het VEB wordt het strategisch kader voor 5 jaar vastgelegd. Klimaat­doel­stellingen krijgen hierin een centrale rol.

Mazaro neemt een volgende versnelling - artikel

“We focussen vooral op grotere brandstofbesparing en dito vermindering van de CO2-uitstoot”, zegt Filip De Mazière, bedrijfsleider van Mazaro, dat automatische transmissies ontwikkelt.

SPIE ICS gaat voor Internet of Things

Systemat, dat vorig jaar in april overgenomen werd door SPIE, heet voortaan SPIE ICS. Het is de bedoeling de ICT-expertise van de eerste te combineren met de technische vakkennis van SPIE.

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer omtrek op CERN

In de Future Circular Collider (FCC)-versneller kunnen deeltjesbundels op elkaar worden geschoten met tot bijna 10 keer meer energie als het maximum van de huidige LHC-versneller.

FIT nomineert naar jaarlijkse gewoonte buitenlandse investeerders

Flanders Investment & Trade (FIT) richt opnieuw de schijnwerpers op buitenlandse bedrijven met opvallende inves­terings­projecten in Vlaanderen. Er zullen 3 trofeeën uitgereikt worden.

Bouw apps zonder programmeren met innovatieve VUB tool

DISCOPAR is een nieuwe visuele programmeertaal, waarmee burgers op een gebruiksvriendelijke website makkelijk een app voor een eigen citizen science project in elkaar kunnen knutselen.

Haven Zeebrugge verwerkte vorig jaar 40,1 miljoen ton goederen

Voor de Haven van Zeebrugge is dit een stijging van 8% ten opzichte van 2017, wat voornamelijk is toe te schrijven aan de voor Zeebrugge belangrijke sectoren roll-on/roll-off en LNG.

Helikopter wordt drone - artikel

Sagita Helicopter verraste toen het in 2013 een model van zijn ‘Sherpa’ tweezitter toonde op ware grootte tijdens de luchtvaarshow in Le Bourget. Prototypevluchten waren gepland voor 2015.

Partners