Industriële batterij leidt tot efficiënter gebruik van windenergie

Bij het bedrijf Peleman in Puurs werd voor het eerst in België een enorme batterij op een industriële site geïnstalleerd, die zal dienen om pieken en dalen op het stroomnet op te vangen.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #duurzaam, #elektriciteit, #Eneco, #groene energie, #industriële batterij, #Peleman Industries, #pieken, #windmolen

Lees verder

Techniek

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.BE - Deze batterij werd door energieleverancier Eneco op de terreinen van Peleman Industries (ontwikkelaar van presentatiesystemen) geplaatst.

Het opslagsysteem heeft een capaciteit van 2MW/2MWh en is 12 meter lang, 2,4 meter breed en 3 meter hoog. Op het terrein werden ook al twee windturbines gebouwd.

Het is voor het eerst dat een batterij bij een bedrijf ook wordt ingezet om de impulsen op het stroomnet constant te houden op 50Hz. Ze staat daardoor niet alleen ter beschikking van het bedrijf zelf, maar ook van het elektriciteitsnet.

Wanneer alle Europeanen samen meer stroom verbruiken dan er geproduceerd wordt, kan de batterij helpen om het tekort aan te vullen. Wanneer de productie hoger ligt dan het verbruik, laadt de batterij zich weer op. Op dit moment zijn het gas- en kolencentrales die die reservecapaciteit beschikbaar houden, maar een batterij heeft geen CO2-uitstoot.

Wanneer er geen dringende tussenkomsten op het elektriciteitsnet nodig zijn, slaat de batterij de energie op van de windturbines op de Peleman-terreinen. Wanneer het bedrijf meer stroom nodig heeft, geeft ze die weer af. Door de batterij op een industriële site te plaatsen en dus “achter de meter”, ontlast de batterij de impact op het elektriciteitsnet waardoor ook daar minder investeringen nodig zijn.

Het is Next Kraftwerke, beheerder van één van de grootste virtuele energiecentrales van Europa, dat de sturing van de batterij op zich zal nemen.