Hete nanodeeltjes maken explosieve reuzenbellen
Onderzoek & Wetenschap 13/07/2018 8:30:02
Deze ontdekking is van grote betekenis voor de energieoverdracht van deeltjes naar het omliggende medium, bijvoorbeeld om energie uit zonlicht te winnen of voor gebruik van katalysatoren.
Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen
Spintronica als energiezuinig alternatief voor gewone micro-elektronica
Inventarisatie wereldwijde schade aan belangrijke voedselgewassen
Methode om stroboscopisch effect van LED’s onzichtbaar te maken
1,6 miljoen euro voor onderzoek naar sociale eiwit-netwerken
lnPulse versnelt ontwikkeling Europese fotonica-productie
>> Meer verwant nieuwsClub Logistiek & Supply Chain Managers
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 19/09/2018 tot 30/04/2019
Facility manager: 10 aparte modules
Zwijnaarde (Gent)
van 1/10/2018 tot 27/06/2019
Kwaliteitscoördinator
SBM Kortrijk
van 9/10/2018 tot 28/05/2019
Expert in onderhoudsmanagement
Zwijnaarde (Gent)
van 11/10/2018 tot 25/04/2019
Club Productiemanagers
Mercure Hotel Roeselare
van 17/10/2018 tot 4/09/2019
Club Continu Verbeteren
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 22/10/2018 tot 11/09/2019
Scan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.
(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden
(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones
(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn
(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België
(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen
(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Gouden nanodeeltjes in water, waarop een laserstraal valt, worden erg heet: ruim boven het kookpunt van water. Dat er dan dampbelletjes ontstaan, was bekend.
Maar onderzoek met een supersnelle camera door wetenschappers van de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht, toont nu aan dat daaraan voorafgaand een veel grotere bel ontstaat die met veel geweld explodeert.
Deze ontdekking is van grote betekenis voor de energieoverdracht van deeltjes naar het omliggende medium, bijvoorbeeld om energie uit zonlicht te winnen of voor het gebruik van katalysatoren.
Dankzij de supersnelle camera Brandaris128, ontwikkeld aan de Universiteit Twente, is het nu mogelijk om op de nanoseconden tijdsschaal te kijken. Deze metingen laten zien dat korte tijd nadat het nanodeeltje wordt verhit met de laser, eerst een bel ontstaat met een honderd keer groter volume dan de latere belletjes.
Die bel explodeert, om plaats te maken voor veel kleinere belletjes die periodiek natrillen. Uiteindelijk resulteert dit in de bekende mechanismen van bellen die groeien door de verdamping van water en door gasdiffusie van het in water opgeloste gas.
Intuïtief zou je verwachten dat de grootte van die reuzenbel toeneemt met het vermogen van het laserlicht op het nanodeeltje. Toch is dit precies andersom. De reden hiervoor is dat bij een lager laservermogen het veel langer duurt voordat de belvorming op gang komt, maar het gebeurt dan wel explosief.
Wat ook meespeelt is of het water rijk of juist arm is aan gas: het laatste geeft grotere bellen. Ook hier is de reden de vertraging van de explosie. Experimenten en berekeningen laten zien dat de reuzenbel aanvankelijk een pure dampbel is en geen gasbel: het maximale volume is keurig lineair afhankelijk van de energie.
De explosieve groei kan een groot voordeel zijn in toepassingen waarin de nanodeeltjes als katalysator dienen voor het versnellen van chemische reacties. << (Lydia Heida) (foto: screen Vimeo - Universiteit Twente)
Animatie-video's: