Eerste luchtvervuiling-data Copernicus-satelliet vrijgegeven

Na maanden van tests en zorgvuldige evaluaties, tonen de eerste beelden veel spoorgassen die van invloed zijn op de luchtkwaliteit, variërend van koolmonoxide en stikstofdioxide tot ozon.

Trefwoorden: #atmosfeer, #Copernicus-satelliet Sentinel-5P, #ESA, #koolmonixide, #luchtkwaliteit, #luchtvervuiling, #ozonlaag, #spectrometer, #Tropomi-instrument, #troposferische stikstofoxide-vervuiling, #vulkanische as

Lees verder

research

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET.BE - De op 13 oktober 2017 gelanceerde Sentinel-5P is de eerste Copernicus-satelliet die volledig is toegespitst op het monitoren van de atmosfeer rondom de aarde.

De satelliet maakt onderdeel uit van de vloot van Sentinel-satellieten, die ESA ontwikkelt voor het aardobservatie-programma Copernicus van de Europese Unie.

Omdat slechte luchtkwaliteit jaarlijks miljoenen mensen vroegtijdig het leven kost is het nu belangrijker dan ooit om betere en meer accurate manieren vinden om de kwaliteit van de lucht te meten.

Dankzij het grotendeels in Nederland gemaakte Tropomi-instrument (de meest geavanceerde multispectrale spectrometer tot nu toe) kan Sentinel-5P inzoomen op het oppervlak van de aarde en zeer gedetailleerde metingen doen van de atmosfeer.

Met een resolutie van 7 bij 3,5 kilometer kan Tropomi zelfs de luchtvervuiling op stadsniveau meten. Samen met gevoeligere detectoren is deze spectrometer bijna tien keer beter dan de vorige. Tropomi kan daardoor ook in kaart brengen waar luchtvervuiling vandaan komt en zo hotspots van vervuiling signaleren.

De deze week vrijgegeven data bevat onder andere gegevens over troposferische stikstofoxide-vervuiling bij grote steden en rondom scheepskanalen in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en India. Daarnaast zijn ook bewegingen van koolmonoxide boven India en China in kaart gebracht, en is de krimp van het gat in de ozonlaag uit 2017 zichtbaar.

De data van Copernicus Sentinel-5P, die voor iedereen gratis toegankelijk zijn, dragen ook bij aan diensten zoals het monitoren van vulkanische as voor een veiligere luchtvaart en waarschuwingssystemen voor hoge niveaus van UV-straling.