Kan water uit lucht onttrokken worden zonder energieverbruik?

Het team van dr. Catarina Esteves van de Nederlandse Technische Universiteit Eindhoven onderzoekt de valorisatie van een temperatuurgevoelig ‘smart material’ dat water uit de lucht wint.

Trefwoorden: #onderzoek, #smart material, #spin-of, #Sponsh Water Systems, #TU/e, #water, #water uit lucht halen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Water is de belangrijkste voorwaarde voor leven. Volgens een recente studie van de Verenigde Naties, zal droogte wereldwijd nog verder toenemen door klimaatverandering.

In 2050 zal de helft van de wereldbevolking watertekorten ervaren. Door te kijken hoe de natuur overleeft in droge kustgebieden, hebben wetenschappers aan de TU/e onder leiding van Catarina Esteves een temperatuurgevoelig smart material ontwikkeld.

Bij lage temperaturen is het materiaal super-hydrofiel en absorbeert het grote hoeveelheden water uit lucht. Bij hoge temperaturen wordt het materiaal super-hydrofoob en perst het vrijwel al het water eruit. De vezels knijpen zich dan samen en het materiaal gedraagt zich als een spons die uitgeknepen wordt. De eerste resultaten laten zien dat 1 m² materiaal tot 1,3 liter per dag opneemt en loslaat.

TU/e spin-off Sponsh Water Systems gaat dit materiaal opschalen, zodat het een goedkope, off-grid, energie-vrije bron van water kan zijn voor droge kustgebieden.


(bron en figuur: TU/e)

Op de figuur:
a) Schematische weergave van dag-nacht-watercyclus van de ‘Sponsh’ en b) Proof-of-principle van het temperatuurgevoelige materiaal met polymeercoating.